kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Hankintojen hiilijalanjäljen ja talousvaikutusten arviointiin kehitetään uusi työkalu
16.1.2020 13:00

Hankintojen hiilijalanjäljen ja talousvaikutusten arviointiin kehitetään uusi työkalu

Lapin AMK:n hankkeessa luodaan digitaalinen työkalu, joka auttaa ostamaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti ja lähituotantoa suosien.


Logo

Pohjois-Suomen kunnissa on todettu tarpeelliseksi tutkia, miten vähähiilisyyttä suosivat ostopäätökset vaikuttavat muun muassa yrittäjien ja kunnan verotukseen, työllisyystilanteeseen, ekologisuuteen ja hiilijalanjälkeen.

PK-yrittäjien toiminnassa halvimman tavaran toimittajan tai valmistajan valinta on ymmärrettävää, mutta hiilijalanjäljen kannalta se ei ole optimaalista.

EU:ssa tavoittellaan hiilipäästöjen merkittävää vähentämistä logistiikassa ja energian ekologisen käytön myötä. Hyvät käytännöt tulisi juurruttaa niin yksittäisten kuluttajien kuin yrittäjienkin arkeen.

Lapin ammattikorkeakoulun ”Kohti kestäviä hankintoja” -hankeessa luodaan työkalu, jonka avulla käyttäjät kansalaisista ja yrittäjistä kunta- ja maakuntapäättäjiin voivat nähdä, miten paikallisiin tuotteisiin sijoittaminen luo hyvinvointia omalle alueelle kun  sekä ekonomia että ekologia parantuvat.

Hankkeen pilottialueena toimii Kemijärven kaupunki ja lopputuote skaalataan koko Lappiin. Työkalu tulee olemaan 3D- ja 2D-ympäristö, jossa demonstroidaan erilaisten valintojen vaikutukset lyhyellä ja pitkällä aikavälillä sekä omaan yritykseen että alueeseen. 3D-ympäristö tulee olemaan visualisointi pilottialueesta ja 2D-ympäristö esittää vaikutuksia koko Lapin alueella.

Kaikki halukkaat yrittäjät ja hankintaorganisaatiot otetaan mielellään hankkeeseen mukaan ja pyydetään olemaan yhteydessä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

”Kohti kestäviä hankintoja” -hanke kestää  kolme vuotta. Hanke yhdistää ammattikorkeakoulun osaajia matematiikan, matkailun, liiketalouden, viestinnän ja FrostBit ohjelmistotekniikan laboratorion parista. Hankkeen osatoteuttajana on Kemijärven Kehitys Oy. Yhteistyössä ovat mukana myös Luonnonvarakeskus ja ProAgria.

Lapin liitto on myöntänyt hankkeelle rahoituksen Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR). Hankkeen kokonaisbudjetti on 799 116 euroa, josta Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ja valtion rahoituksen osuus on 80 % (639 293 euroa).

Lisätietoja saa projektipäällikkö Mika Uitolta. mika.uittoLapin AMK sähköposti
Ekoluuri uutiskuva.jpg