kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / GRUDE - vihreän talouden tiedonvälityshanke ehdolla Arctic Awards 2022 voittajaksi
20.9.2022 13:00

GRUDE - vihreän talouden tiedonvälityshanke ehdolla Arctic Awards 2022 voittajaksi

Green Rural Economy, eli tuttavallisemmin GRUDE-hanke on ehdolla kansainvälisen Arctic Awards -kilpailun voittajaksi.


Vuosittain järjestettävä Arctic Awards -kilpailu nostaa esiin esimerkillisiä, innovatiivisia projekteja, jotka ovat edistäneet rajat ylittävää yhteistyötä ja onnistuneet luomaan konkreettisia hyötyjä arktisten alueiden yhteisöille.

Tämän vuoden voittajaehdokkaiksi on valittu kaksi hanketta jokaisesta viidestä arktisella alueella toimivasta rahoitusohjelmasta. GRUDE-hanke edustaa kilpailussa Interreg Nord -rahoitusohjelmaa. Kilpailun tuomaristo valitsee hankkeista kolme finalistia, joiden joukosta voittaja valitaan yleisöäänestyksen perusteella. Arctic Awards 2022 -kilpailun voittaja ilmoitetaan alkuvuonna 2023 järjestettävässä arktisen alueen yhteistyötapaamisessa.

GRUDE-hanke on välittänyt tietoa vihreästä taloudesta Pohjois-Suomen, - Ruotsin ja -Norjan alueilla vuosina 2019–2022. Hanke on edistänyt pohjoisen vihreän kasvun tavoitteita harvaan asutuilla alueilla keräämällä ja jakamalla tietoa resurssitehokkuudesta, ympäristöystävällisistä toimintatavoista sekä kiertotaloudesta.

Hankkeen ensisijaisena kohderyhmänä on ollut julkinen sektori, jonka toiminta heijastuu myös alueen yritystoimintaan sekä kansalaisten tietoisuuteen. Julkisen sektorin tiedottamisen lisäksi hankkeen aikana on luotu edellytyksiä uudelle vihreään kasvuun perustuvalle yrittäjyydelle, sekä sektorien ja maiden rajat ylittävälle yhteistyölle ja uusien verkostojen syntymiselle.

GRUDE-hankkeen aikana on järjestetty yhteensä yli 60 tiedonvälityskampanjaa, työpajaa, ja muuta tapahtumaa, joiden avulla on tuotu yhteen asiantuntijoita, virkamiehiä ja asukkaita jakamaan ja keksimään parhaita vihreän talouden käytäntöjä. Tapahtumat ovat tavoittaneet yhteensä yli 1200 ihmistä, minkä lisäksi tietoa on jaettu muun muassa kuntien valtuustojen kokouksissa sekä verkkosivujen, sähköpostin ja sosiaalisen median kautta kattavasti hankkeen kohderyhmille.

Hankkeen tuotoksina on syntynyt muun muassa tutkimusraportteja, videoita paikallisten yritysten kestävistä käytännöistä, tapahtumatallenteita, oppaita, blogitekstejä ja paljon muuta. Hankeen materiaaleihin voi tutustua verkkosivuilla osoitteessa: www.grudeproject.eu.

Lapin ammattikorkeakoulun lisäksi hanketoimijoina ovat olleet Luonnonvarakeskus sekä Strukturum i Jokkmokk Ruotsista ja Sintef Nord AS Norjasta. Hanke on rahoitettu Interreg Pohjoinen -rahoitusohjelmasta. Tiedusteluihin vastaa hankkeen projektipäällikkö Lapin ammattikorkeakoululla: Reeta Sipola, +358 40 704 0027, etunimi.sukunimi@lapinamk.fi.Sculpture of class.

Kuva: www.interreg-npa.eu