kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Fokuksessa fossiilivapaa teräs
3.11.2023 11:54

Fokuksessa fossiilivapaa teräs

SSAB Europe Oy ja Lapin ammattikorkeakoulu ovat solmineet kumppanuussopimuksen.


SSAB Europe Oy:n Raahen tehdas valmistaa standardi- ja erikoisteräksiä ja niistä edelleen kuumavalssattuja teräslevyjä ja -keloja. Tehtaan tavoitteena on siirtyä vaiheittain kohti täysin fossiilivapaata teräksentuotantoa. Fossiilivapaan teräksen tuotanto vähentää merkittävästi tehtaan hiilidioksidipäästöjä ja edistää ilmastotavoitteiden saavuttamista.

Lapin ammattikorkeakoulun Uudistuva teollisuus -osaamisryhmällä puolestaan on pitkä kokemus materiaalien testauksesta ja kestävyyteen ja vastuullisuuteen sekä uusiin energiaratkaisuihin liittyvien ratkaisujen ja menettelytapojen kehittämisestä.

Osapuolet ovat uudistaneet sopimuksellisen yhteistyön, ja kumppanuussopimuksen allekirjoitustilaisuus pidettiin 31.10.2023 verkossa. Kumppanuussopimus kattaa muun muassa seuraavat yhteistyöalueet: materiaalien testaus ja ominaisuudet, kestävyys- ja vastuullisuusosaaminen ja tutkimus- ja innovaatiotoiminta. Yhteistyö ulottuu entistä tiiviimmin insinöörikoulutukseen muun muassa opinnäytetöiden ja vierailuluentojen muodossa.

Sopimuksen yhdyshenkilö Vili Kesti kiittää Lapin ammattikorkeakoulua pitkäaikaisesta strategisesta kumppanuudesta, joka on ollut toimivaa jo viidentoista vuoden ajan.

- Tutkimuksellisella yhteistyöllä ja infralla on pitkät perinteet; yhdessä on tutkittu erilaisia teräskonsepteja ja niiden ominaisuuksia. Näin terästen ominaisuuksia ja muun muassa konepajakäytettävyyttä on saatu kehitettyä paljon paremmaksi.

Materiaalien testauksessa tutkitaan esimerkiksi terästen muovattavuutta, hitsattavuutta ja laatua. Tutkimus- ja innovaatiotoiminnassa hyödynnetään uusia hankeavauksia ja kehittämisympäristöjä sekä tehdään muita tutkimuksia ja selvityksiä.

Koulutusyhteistyö tarkoittaa sekä asiantuntijatiedon vaihtoa että insinööriopiskelijoiden työelämäyhteistyötä. Sopimus raamittaa kokonaisuutta ja tuo yhteistyöhön systematiikkaa.

- SSAB:n sopimus on tekniikan alan veturisopimus, etenkin, kun painotus on vahvasti soveltavassa tutkimuksessa, Lapin AMKin osaamisaluejohtaja Hannu Kähkölä toteaa.

Osaamispäällikkö Lauri Kantola puolestaan näkee, että pitkään kestänyt yhteistyö SSAB:n kanssa on ammattikorkeakoululle ehdoton vahvuus.

- Valmiudet mullistukseen, jonka fossiilivapaan teräksen aikakausi tuo tullessaan, ovat olemassa. Mutkaton yhteydenpito asiantuntijoiden välillä sekä yhteinen halukkuus löytää niitä opiskelijoita, jotka ovat valmiita olemaan muutoksessa mukana, on mahdollista, kun toimijat luottavat toisiinsa.

Sopimus on voimassa tällä erää kolme vuotta. Sopimuksen yhteyshenkilöt Vili Kesti, tuotekehityspäällikkö Pasi Suikkanen ja Lauri Kantola laativat vuosittain toimintasuunnitelman, jossa määritellään tarkemmin yhteistyön teemat ja toimenpiteet.

Ammattikorkeakoulun rehtori Riitta Rissanen näkee sopimuksen esimerkkinä siitä, miten vihreä siirtymä uudistaa eri toimialoja.
- Lapin ammattikorkeakoulu on onnekas saadessaan olla mukana SSAB:n matkalla kohti kestävää terästuotantoa.Teräksen pintaa.