kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Erikoistumiskoulutuksessa sukelletaan syvemmälle
21.9.2023 9:00

Erikoistumiskoulutuksessa sukelletaan syvemmälle

Erikoistumiskoulutuksella hankitaan työelämässä tarvittavaa erityistä asiantuntemusta ja syvennetään omaa osaamista.


Erikoistumiskoulutukset ovat tarkoitettu työelämässä toimiville korkeakoulututkinnon jo suorittaneille henkilöille täydentämään oman alan asiantuntemusta.

Erikoistumiskoulutukset suunnitellaan yleensä usean eri ammattikorkeakoulun kesken työelämän tarpeet huomioiden ja ne on tarkoitettu syventämään ammattialan osaamista.

Anne Syväjärvi, sairaanhoitaja YAMK, toimii sairaanhoitajana palliatiivisella ja hematologisella poliklinikalla Mehiläinen Länsi-Pohjassa Kemissä. Anne suoritti palliatiivisen hoidon asiantuntija erikoistumiskoulutuksen Lapin ammattikorkeakoulussa:

- Kun suoritin ylempää AMK-tutkintoa, aukaistiin palliatiivinen poliklinikka Kemiin. YAMK-tutkinnon suorittamisen jälkeen tulin valituksi sairaanhoitajaksi palliatiiviselle poliklinikalle. Toiminta käynnistyi alkuvuodesta 2020. Samanaikaisesti Lapin AMK:ssa käynnistyi valtakunnallisessa EduPal-hankkeessa kehitetty palliatiivisen hoidon erikoistumiskoulutus. Työnantajan innoittamana hain kyseiseen koulutukseen ja pääsin sinne. Tärkeää oli myös, että työantaja maksoi koulutuksen. Koulupäivät olivat työaikaa, mutta opintoihin liittyvät tehtävät tehtiin omalla ajalla. Myös muiden työkavereiden ja lääkärien tuki oli tärkeää, kertoo Anne.

Palliatiivisessa hoidossa autetaan parantumattomasti sairaita ihmisiä. Hoidon tarkoituksena on ehkäistä ja lievittää kärsimystä ja vaalia elämän loppuvaiheessa olevan potilaan elämänlaatua. Palliatiivisen hoidon kokonaisvaltaisuus yllätti myös Annen, vaikka tietopohjaa oli ennestäänkin:

- On hieno asia, että hoitoa kehitetään koko ajan. Palliatiivinen hoito on todellakin potilaan kokonaisvaltaista, aktiivista oirehoitoa, jossa tärkeänä osana on moniammatillinen yhteistyö. Parantumattomasti sairaan ihmisen oireiden hoito ja kärsimysten lievittäminen sekä kuolevan ihmisen lempeä kohtelu kertovat hoitotyössä kaiken olennaisen lähimmäisen rakkauden toteutumisesta, toivon merkityksestä ja kärsimyksen ymmärtämisestä. Elämän loppuvaiheessa olevan potilaan kohtaamisessa ei ole koskaan valmis. Se on jatkuvaa oppimista ja kasvamista. Työssä joutuu kohtaamaan myös itsessään monenlaisia tunteita ja pohtimaan oman elämänsä rajallisuutta. Siksi on tärkeä myös opiskella aika ajoin uutta ja käydä päivittämässä omaa osaamista, kertoo Anne.

Opintojen sujuvuuden kannalta tehokas organisointi ja aikataulutus on aikuisopiskelijalle erittäin tärkeä taito. Uuden oppiminen ja tiedon etsiminen kuitenkin motivoi ja oli niin palkitsevaa, että uutta tietoa tulee etsittyä vielä opintojen jälkeenkin.

- Opinnoista sai vinkkejä, mistä uutta tietoa ja hyödyllistä materiaalia löytyy. Jatkuva oppiminen ja tietojen päivittäminen on tärkeää itsensä kehittämisessä ja se tuo lisää motivaatiota omaan työhön, Anne lisää.

Erikoistumiskoulutuksien opinnot ovat maksullisia ja niiden laajuus on 30 op.

Lisätietoja Palliatiivisen hoidon asiantuntija erikoistumiskoulutuksesta antaa lehtori Tarja Pykäläinen, Puh..+358 (0)400 219 656, tarja.pykalainenharmaasähköposti.jpg.

Haussa nyt

Lapin ammattikorkeakoulussa on tällä hetkellä haussa Akuuttihoitotyön erikoistumiskoulutus 15.11. saakka ja 25.9. alkaa haku Monialainen osaaminen sosiaali- ja terveysalan digitalisaation kehittämisessä -erikoistumiskoulutukseen.Nainen tuulessa majakan edustalla