kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Ensi syksynä aloittaa AMK-opinnot 1258 uutta opiskelijaa
28.2.2014 10:00

Ensi syksynä aloittaa AMK-opinnot 1258 uutta opiskelijaa

Valtakunnallinen yhteishaku ensi syksynä käynnistyviin ammattikorkeakouluopintoihin alkaa maanantaina 3. maaliskuuta. Lapista on haussa mukana 1133 aloituspaikkaa.


Kaikki maakunnan aloituspaikat ovat tätä nykyä Lapin ammattikorkeakoulussa, sillä Kemi-Tornion AMK ja Rovaniemen AMK yhdistyivät vuoden alussa, eikä HUMAKin Tornion yksikköön ole enää pariin hakuun otettu uusia opiskelijoita.

Uusista opiskelijoista 683 otetaan päätoimisille opiskelijoille tarkoitettuun päiväkoulutukseen ja 330 aloittaa AMK-tutkinto-opinnot aikuissovelluksissa, jotka soveltuvat paremmin työssäkäyville. Lisäksi yhteishaussa valitaan uudet opiskelijat suomenkielisiin ylempiin AMK-tutkinto-opintoihin. Uusia YAMK-opiskelijoita otetaan sisään 140.

Katso vaihtoehdot.

Kolme kampusta: Kemi-Tornio, Rovaniemi ja internet

Aloituspaikoista on 360 Kemissä, 708 Rovaniemellä ja 190 Torniossa. Etenkin aikuisopiskelijalle on kuitenkin tärkein opiskelupaikka Lapin AMKin Virtuaalikampus, sillä aikuiskoulutuksessa suuri osa opetuksesta ja opinnoista tapahtuu verkon välityksellä.

Eniten aloituspaikkoja, 325, on insinöörikoulutukseen Kemissä ja Rovaniemellä. Enemmän kuin kolmasosa aloituspaikoista on aikuiskoulutuksen puolella.

Koulutusohjelmia on eniten sosiaali-, terveys- ja liikunta-alalla. Fysioterapeutti-, geronomi-, liikunnanohjaaja-, sairaanhoitaja-, sosionomi- ja terveydenhoitajaopintoihin valitaan yhteishaussa Kemiin ja Rovaniemelle yhteensä 278 uutta opiskelijaa.

Restonomi AMK-aloituspaikkoja on Rovaniemellä sata, ja agrologin ja metsätalousinsinöörin AMK-opintoihin otetaan Rovaniemelle 75 uutta opiskelijaa.

Tornion aloituspaikoista 25 on kuvataiteen koulutuksessa, 170 liiketalouden ja tietojenkäsittelyn ohjelmissa ja 20 liiketalouden Master-ohjelmassa, joka ei kuulu yhteishakuun. Liiketaloutta voi opiskella myös Rovaniemellä, jonne otetaan tradenomiopintoihin 70 uutta opiskelijaa.

Eri AMK-tutkintoihin johtavia koulutuksia käynnistetään pääsääntöisesti joko Kemi-Tornion tai Rovaniemen kampuksella. Vain liiketalouden tradenomiksi, sairaanhoitajaksi ja terveydenhoitajaksi voi opiskella kummallakin kampuksella. Näissäkin koulutuksissa sisällöt ja suuntautuminen poikkeavat toisistaan paikkakunnittain. Hakijan kannattaa siis tutkia opintosisällöt ja etsiä itseään kiinnostava vaihtoehto ennen valinnan tekoa.

Työn ohessa ylempään korkeakoulututkintoon

Ylemmät AMK-tutkinnot ovat myös mukana yhteishaussa. 1-1½ vuoden mittaisia ohjelmia aloitetaan ensi syksynä viisi: insinööreille tarkoitettu Teknologiaosaamisen johtaminen, sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan ylempiin AMK-tutkintoihin valmistava Terveyden edistämisen koulutus, restonomeille tarkoitettu Matkailualan ylempi koulutus sekä luonnonvara- ja ympäristöalan ylempään AMK-tutkintoon johtava Alueiden käytön suunnittelu.

Lisäksi käynnistyy tradenomeille suunnattu Master Degree in International Business Management, mutta tämä koulutus ei kuulu yhteishakuun, vaan siihen haetaan koulun omalla lomakkeella.

Entä se matematiikka?

Matematiikka on usein se aine, jonka taidoista hakijoilla on epävarmuutta. Tämän vuoksi Avoin AMK järjestää kevään aikana matematiikan preppauskursseja sekä insinööriopintoja että tradenomi- ja restonomiopintoja suunnitteleville. Kursseihin voi tutustua Maakuntakorkeakoulun verkkosivuilla www.maakuntakorkeakoulu.fi.

Yhteishaku päättyy 1.4. lukuun ottamatta Master-ohjelmaa, jonka hakuaikaa on huhtikuu.

Alalle soveltuvuus testataan

Kaikkiin AMK-koulutuksiin järjestetään valintakokeet 20.5. ja 10.6. välisenä aikana. Joihinkin valintakokeisiin liittyy ennakko-aineisto, joka julkaistaan ammattikorkeakoulun verkkosivuilla.

Valintakokeissa testataan erityisesti henkilön soveltuvuutta alalle ja opiskelumotivaatiota. Suurimmassa osassa koulutuksista kaikki hakijat kutsutaan valintakokeisiin, mutta suosituimmissa ohjelmissa valintakokeisiin kutsuttavien joukkoa joudutaan rajoittamaan ennakkopisteiden perusteella.

Paikka englanninkielisistäkin ohjelmista voi vielä aueta

Englanninkieliset koulutukset eivät kuulu kevään yhteishakuun. Bachelor-tutkintojen yhteishaku oli jo tammi-helmikuussa ja Master of Business Administration-tutkintoon on Lapin AMKin oma haku huhtikuussa.

IT-tradenomin, restonomin, tradenomin ja sairaanhoitajan tutkintoihin johtaviin Bachelor-opintoihin tuli hakemuksia kaikkiaan 89 maasta, ja on mahdollista, että valituksi tulevat eivät syystä tai toisesta ota paikkaa vastaan. Mikäli näyttää siltä, että paikkoja jää täyttämättä, järjestää AMK koulutuksiin lisähaun kesällä.

Koulutuksiin ja hakuohjeisiin voi tutustua ammattikorkeakoulun verkkosivuilla osoitteessa www.lapinamk.fi. Hakuneuvontaa antavat myös AMK:n hakutoimisto, puh. 0400 8300 36 ja paikalliset TE-toimistot.Liiketalous