kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Digitiimi nosti esiin muuttuvan työelämän ajankohtaisia haasteita
12.9.2023 15:00

Digitiimi nosti esiin muuttuvan työelämän ajankohtaisia haasteita

Lapin ammattikorkeakoulun Digitiimi – yhteisöllisyyttä etätyöhön hanke päättyi 30.6.2023. Hanke on kasvattanut lappilaisten yritysten osaamista yhteisöllisyyden ja vuorovaikutuksen rakentamiseen digitaalisissa ympäristöissä toimittaessa.


Kohderyhmää ovat olleet lappilaiset yritykset, niiden johtajat, yrittäjät ja henkilöstö, jotka joskus tekevät töitä etänä, verkossa ja digitaalisesti. Webinaarien puhujina ja alustajina ovat toimineet suomalaiset työelämän, digiosaamisen, etätyön ja työhyvinvoinnin asiantuntijat. Webinaareissa käsitellyistä aiheista on julkaistu myös teema-artikkeleita, jotka tarjoavat lähteitä ja lukuvinkkejä aiheen syvempään opiskeluun webinaarien ja hankkeen jälkeen.

Hankkeen projektipäällikkönä on toiminut TKI-asiantuntija Marjo Jussila ja toteuttajina Lapin AMKin asiantuntijatiimi: Arno Heikkala, Katja Kankaanpää, Nelly Korteniemi ja Anne Puro. Hanketiimi on elänyt juuri niin kuin on opettanut: hajautettu tiimi on työskennellyt monipaikkaisesti neljällä eri paikkakunnalla. Hanketiimin oma toiminta on tarjonnut mahdollisuuden etätyöosaamisen kehittämiseen: tutustuminen, ryhmäytyminen, toimiva hankkeen toteutus ja koordinointi sekä käytännön toimenpiteiden toteutus etänä.

Hanketiimi on tavannut kasvokkain hankkeen aikana vain kolmesti, mutta verkkokokouksissa säännöllisesti koko hankkeen ajan. Toiminta ja tarve on ajanut työn tekemisen tapaa ja livekohtaamiset on järjestyneet silloin, kun se muusta syystä on ollut otollista. Monipaikkaisessa työssä tarvittavat digitaaliset välineet, yhteiset käytännöt, johtaminen ja koordinaatio on tulleet käytännön kautta tutuksi.

Viimeisessä webinaarissa toukokuussa 2023 aiheena oli Tulevaisuuden yhteisöllisen etätyön johtaminen. Ulla Vilkman totesi, että verkossa tulemme itse asiassa töihin enemmän omina itsenämme kuin fyysisesti töissä. Siellä pidämme enemmän työroolia päällä. Liekö tämä syynä sille, että myös Digitiimin asiantuntijatiimistä on hankkeen aikana syntynyt hyvien työystävien ryhmä, jonka kesken vallitsee aito luottamus ja projektitiimin hitsautuminen onnistui erityisen hyvin.

Hankkeen 10 webinaaria on nyt pidetty ja niiden 17 tallennetta on avoimesti hankkeen verkkosivuilla katsottavissa. Etätyön käytäntöjen työstämiseen ja osaamisen kehittämiseen on tarjolla Digitiimi työkalupakki, jonka avulla niin yksilöt kuin tiimit ja yhteisöt voi tarkastella omaa työntekemistä, tunnistaa kehittämiskohteita ja kehittää uusia ratkaisuja. Parempi työelämä on meidän kaikkien etu, se tarjoaa hyvinvointia ja tuottavuutta.

Hankkeen toimenpiteisiin on osallistunut yli 170 henkilöä, edustaen yli 41 yritystä ja 23 organisaatiota. Kiitos kaikille osallistujille! Hanke on toiminnallaan vahvistanut Lapin ammattikorkeakoulun työelämäyhteistyötä ja tukenut korkeakoulun strategista tavoitetta elää vahvasti mukana toimintaympäristön muutoksissa ja kehittää aluetta toimimaan muuttuvassa maailmassa.

Hanketta rahoitti Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Euroopan sosiaalirahastosta (ESR) 99 552 eurolla. Hanke toteutettiin aikavälillä 1.1.2022-30.6.2023.Puhelimen näytössä Digitiimi-teksti ja sana työkalupakki.