kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Digitahdissa, mars!
16.4.2020 8:00

Digitahdissa, mars!

Lapin AMKin verkkolehti Lumen on ilmestynyt. Vuoden toisen numeron teemana on kevään mittaan yhä ajankohtaisemmaksi käynyt digitalisaatio.


Artikkeleissa käsitellään digitalisaation teemaa laajasti eri elinkeinojen ja organisaatioiden toimintojen kannalta. Käsittelykulmat liikkuvat hoivaroboteista satelliittipaikannukseen ja ruuan tuotannosta rakentamiseen. Ison huomion saavat myös digitalisaatio hyvinvoinnin, yhteistyön ja oppimisen tekijänä.

Lehti on luettavissa osoitteessa www.lumenlehti.fi.

 

Digi, tahdissa mars!

Digistä on tullut välttämättömyys; se on edellytys jokapäiväisten toimiemme onnistumiselle. Digi kattaa tiedonsiirtokanavien ja toimintaverkostojen lisäksi eri teknologiat ja teknologiset ratkaisut sekä uudenlaiset arvonluonnin ja ansaintakeinojen mahdollisuudet.

Niinpä toimintaympäristöt, työn tekemisen mallit, ohjaus- ja opetusrakenteet kuin käyttäytymisemmekin ovat digin tahdissa jatkuvassa muutoksessa. Digi todellakin haastaa kaikkia meitä ja luo jatkuvasti uudenlaisia osaamistarpeita.

Lumen-lehti avaa keinoja valjastaa digi palvelemaan meitä. Tietoverkkojen, automaation, robotisaation ja erilaisten teknologisten ratkaisujen, kuten tekoälyn, avulla kehitämme yhteiskuntaa eettisiä arvoja unohtamatta.

Numeron 2/2020 teemapäätoimittaja, yliopettaja Maarit Tihinen kirjoittaa:

” Kun Lumen-verkkolehden kirjoittajakutsu julkaistiin helmikuun alussa, emme osanneet millään tavalla aavistaa, kuinka erikoisessa tilanteessa elämme koko Suomessa lehden julkaisun aikaan. Oppilaitokset peruskoulun alaluokista alkaen siirtyivät käytännössä vajaan viikon varoitusajalla etäopetukseen ja etätyöstä tuli työn tekemisen edellytys kaikissa tehtävissä, missä etätyöskentely suinkin oli mahdollista.” ja päättää pääkirjoituksensa sanoihin:

” Pian tulee kuitenkin aika, jolloin yhteiskuntamme toiminnot palautetaan aikaan ennen pandemiaa. Digiloikassa paluuta aikaisempaan ei ole. Olemme esteiden sijasta oppineet etsimään ja löytämään mahdollisuuksia. Sen osoittivat tämän teemanumeronkin artikkelien sisällöt. Uskon vahvasti, että emme enää ajattele toimivamme ”digitahdissa” vaan paremminkin digistä on kehkeytynyt oiva renki, jota käskemme: 'Digi, tahdissa mars!'."

Kolumnistina lehdessä vierailee Jaana Sinipuro, joka toimii Sitrassa ihmislähtöisen datataloden projektijohtajana. Kirjoituksessaan hän kantaa huolta erityisesti ihmisoikeuksista kriisinjälkeisessä digitaalisessa tulevaisuudessa.

”On kiinnostavaa seurata eri Pohjoismaiden tapaa käsitellä Korona-kriisiä. Miten niissä näkyvät yhteispohjoismaiset arvot, kuten luottamus, yleissivistys, vastuullisuus, avoimuus, luovuus ja innovointi? Vaikuttaako Pohjoismaissa vallitseva vahva luottamus julkiseen valtaan kriisinhallinnan menetelmiin, millaisia eroja eri Pohjoismaiden ja Euroopan välillä on. Ja ennen kaikkea – näkyykö arvopohja tavoissamme ratkaista kriisi kestävästi, siten että kykenemme hyödyntämään teknologioita turvallisesti, tasapainottaen terveys ja yksityisyydensuoja?”

Lumen

Lumen on Lapin ammattikorkeakoulun verkkolehti, jonka jakaa pohjoista tietoa ja levittää arktista osaamista. Lehti on luettavissa osoitteessa www.lumenlehti.fi. Numeroiden teemat noudattelevat ajankohtaisia pohjoisia aiheita.

Teema-artikkeleiden lisäksi lehdessä julkaistaan myös muita aihealueita käsitteleviä artikkeleita Lapin ammattikorkeakoulun opetuksen ja tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan saralta.

Lehden pääasiallinen kieli on suomi. Pääkirjoitus ja kolumni julkaistaan myös englanninkielisinä.

Lehti ilmestyy kolme kertaa vuodessa. Seuraava numero ilmestyy lokakuussa 2020.

Aiemmin ilmestyneet numerot

Numero 1/2015. Teemana Arktisuudesta elinvoimaa. Päätoimittaja rehtori Martti Lampela. Ilmestynyt 9.12.2015
Numero 1/2016. Teemana Luonnonvarojen älykkään käytön edistäminen. Päätoimittaja Seppo Saari. Ilmestynyt 28.4.2016
Numero 2/2016. Teemana Turvallisuusosaaminen. Päätoimittajana Merja Koikkalainen. Ilmestynyt 29.9.2016
Numero 3/2016. Teemana Etäisyyksien hallinta. Päätoimittaja Leena Viinamäki. Ilmestynyt 8.12.2016
Numero 1/2017. Teemana Palveluliiketoiminta ja yrittäjyys. Päätoimittaja Marita Wahlroos. Ilmestynyt 27.4.2017
Numero 2/2017. Teemana Arktinen yhteistyö ja pohjoinen rajaosaaminen. Englanninkielinen. Päätoimittaja Esa Jauhola. Ilmestynyt 28.9.2017.
Numero 3/2017. Teemana Verkostojen voima. Päätoimittaja Seppo Saari. Ilmestynyt 13.12.2017
Numero 1/2018. Teemana Oppiminen ja opiskelu T&K- ja työelämärajapinnassa. Päätoimittaja Merja Koikkalainen. Ilmestynyt 25.4.2018
Numero 2/2018. Teemana Tulevaisuuden työmarkkinoiden ja elinkeinoelämän osaamistarpeet. Päätoimittaja Leena Viinamäki. Ilmestynyt 27.9.2018.
Numero 3/2018. Teemana Lapin elinkeinoelämän uudet mahdollisuudet. Päätoimittaja Lahja Karjalainen. Ilmestynyt 5.12.2018
Numero 1/2019: Teemana Aito Arktinen. Päätoimittaja Merja Koikkalainen. Ilmestynyt 24.4.2019
Numero 2/2019: Teemana Kehittyvät hyvinvointipalvelut. Päätoimittaja Leena Viinamäki. Ilmestynyt 30.10.2019
Numero 1/2020: Teemana Vastuullisuus. Päätoimittaja Hannele Keränen. Ilmestynyt 4.2.2020

Tiedustelut

Lehden toimitussihteeri, viestintäkoordinaattori Heli Lohi (heli.lohi(ät)lapinamk.fi), puh 040 524 9836

lumen verkkolehti_logo uutiskuva.jpg