kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Digitaalisten kaksosten hyödyntäminen energia-alalla ja sen opetuksessa edellyttää kansainväistä verkostoitumista
6.6.2022 8:00

Digitaalisten kaksosten hyödyntäminen energia-alalla ja sen opetuksessa edellyttää kansainväistä verkostoitumista

DUKE-hanke etsii aktiivisesti kotimaisia ja kansainvälisiä yhteistyökumppaneita suunnitteluvaiheessa olevaa jatkohanketta varten.


DUKE-hankkeessa tutkitaan digitaalisten kaksosten tarjoamia mahdollisuuksia. Hankkeella pyritään auttamaan organisaatioita, joiden liiketoiminta nojaa uusiutuvien energiamuotojen tuottamiseen ja käyttöön.

Digitaalinen kaksonen (Digital Twin) on virtuaalinen malli tuotteesta ja sen toiminnasta. Malli hyödyntää VR-teknologiaa ja antaa käyttäjälleen enemmän kuin perinteinen ohjevideo saati painettu huolto-opas.

DUKE-hanke on osallistunut useille virtuaalitodellisuutta ja uusiutuvaa energiaa käsitteleville kansainvälisille ja kansallisille messuille ja konferensseihin. Hanke osallistui huhtikuussa Lavalissa Ranskassa virtuaalitodellisuusmessuille ja toukokuussa vierailtiin energia-alan All energy & Dcarbonise konferenssissa Glasgow’ssa. MIPRO-konferenssissa Kroatiassa ja Pohjoinen teollisuus - messuilla Oulussa vierailtiin toukokuun lopulla.

Digitaalinen kaksonen on oiva oppimisympäristönäkin

Ranskan messuilla saatiin käyttäjäkokemusta digitaalisten kaksosten käytöstä VR-alan ammattilaisilta ja useita potentiaalisia yhteistyökontakteja julkisen ja yksityisen puolen virtuaalitodellisuusalan toimijoista. Kontakteista voi olla hyötyä myös muissa Lapin ammattikorkeakoulun ja REDUn tulevissa hankkeissa, joissa rakennetaan virtuaalisia oppimisympäristöjä. Kansainväliset opetusalan kontaktit voivat auttaa myös käyttäjätutkimuksen tekemiseen virtuaalisista oppimisympäristöistä, ja auttaa kehittämään mahdollisimman toimivia kokonaisuuksia.

All energy & Dcarbonise konferenssissa ja messuilla Glasgow’ssa 11-12.5.2022 DUKE-hankkeen edustaja Vesa-Matti Ruismäki piti puheenvuoron digitaalisten kaksosten käytöstä uusiutuvan energian opetuksessa. Tällä hanke sai näkyvyyttä energia-alan toimijoiden parissa konferenssissa, jossa uusiutuvan energian ja vähähiilisen energiatuotannon toimijat esittelevät alan uusimpia innovaatioita ja trendejä.

MIPRO-konferenssissa DUKE-hanketta esiteltiin opetuksen näkökulmasta. Projektipäällikkö Tauno Tepsa esitteli hankkeessa kirjoitetun julkaisun ”A Digital Twin of a Heat Pump with a Game Engine For Educational Use”. Kirjoitus esitteli hankkeen tapaa tehdä pelimoottorilla digitaalinen kaksonen virtuaalitodellisuudessa ”pelattavaa” opetusympäristöä varten.

Digitaaliset kaksoset tehostavat opetusta ja vähentävät päästöjä muun muassa vähentämällä tarvetta liikkua fyysisesti laitosten luo, koska harjoittelua voidaan tehdä digitaalisella versiolla laitteella. Lisäksi työtehtävien harjoittelu virtuaalitodellisuudessa luo oppijalle vahvan muistijäljen.

Virtuaalinen oppiympäristö antaa automaattisesti palautetta ja opettaa oikeisiin työtapoihin ja sitä voi hyvin käyttää kertaukseen tai ennakko-opetteluun muun opetuksen tukena. Lisäksi esimerkiksi ilmalämpöpumpun digitaalisten kaksosten avulla opetellut oikeat työtavat vähentävät kylmäaineen vuotoja ilmalämpöpumppujen huollossa, joka konkreettisesti vähentää päästöjä ja lisää työturvallisuutta.

DUKE-info

DUKE – Digitaalisilla kaksosilla vipuvoimaa uusiutuvalle energialle on Lapin ammattikorkeakoulun ja Lapin koulutuskeskus REDUn yhteishanke, jolla edistetään uusiutuvien energiamuotojen käyttöä ja siihen perustuvaa liiketoimintaa Lapissa.

Hankkeessa selvitetään uusiutuvan energian tuottamiseen ja käyttöön nojautuvien yritysten tarpeet sekä mahdollisuudet hyödyntää digitaalisia kaksosia liiketoiminnassaan.

Hankkeen lähtökohtana on energiadirektiivi: hankkeella halutaan ennakoivasti parantaa alueen toimijoiden valmiuksia vastata energiatehokkuusdirektiivin vaatimuksiin. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 761 732 euroa, josta Lapin liitto on myöntänyt Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ja valtion rahoitusta 609 385 euroa. Hanke kestää vuoden 2022 loppuun saakka.

logojaViisi henkilöä messuosaston edessä.

Juho Posio, Marko Haavikko, Erson Halili, Mika Uitto ja Petteri Maljamäki messuosastolla Ranskan Lavalissa. Näytöllä pyörii Rovaniemen Jänkätien opetuslämpölaitoksen kehityksessä oleva digitaalinen kaksonen.Tietokoneen näyttöruutu.

Glasgow'ssa simuloitiin sähköntuotannon tehoa ja muita lukuarvojen muutoksia tuulivoimalassa syötetystä säädatasta ennustaen. Kyseessä on digitaalisen kaksosen kaltainen mallinnus tuulivoimalan energiantuotantoprosessista.