Hemsida / sv / Om oss / Nyheter / Dags för studerande att kontrollera fjolårets inkomster och att betala tillbaka felaktigt utbetalt studiestöd
17.4.2018 8:00

Dags för studerande att kontrollera fjolårets inkomster och att betala tillbaka felaktigt utbetalt studiestöd

Frivilliga återbetalningar av studiestöd för 2017 ska göras senast 31.5.2018. Studerande som har studiestöd kan nu gå in på FPA:s e-tjänst och kontrollera de preliminära uppgifterna om den årsinkomst som beaktas för dem i samband med studiestödet.


Man loggar in på e-tjänsten (http://www.fpa.fi/etjanst) med sina bankkoder eller med ett mobilcertifikat. De preliminära uppgifterna om årsinkomsten finns under Studiestöd > Stödmånader > Inkomstkontroll > Årsinkomst.

De preliminära uppgifterna om årsinkomsten baserar sig på inkomstuppgifterna i de förifyllda skattedeklarationerna och på tillgängliga uppgifter om stipendier och utländska inkomster. Vissa inkomstslag kan helt eller delvis saknas i de preliminära beskattningsuppgifterna, t.ex. inkomster av näringsverksamhet och hyresinkomster. Det är också möjligt att det inkomstbelopp som visas i e-tjänsten ändras i den slutliga beskattningen.

Avsikten med de uppgifter om årsinkomsten som visas i e-tjänsten är att hjälpa de studerande att bedöma om de måste betala tillbaka studiestöd för 2017. Enligt lagen har de studerande själva ansvaret för att bedöma sin årsinkomst korrekt och för att årsinkomsten inte överstiger årsinkomstgränsen. Inkomstkontrollen för studiestöd görs utifrån de inkomster som fastställts i beskattningen.

Studerande vars inkomster översteg årsinkomstgränsen 2017 kan senast inom maj månad betala tillbaka den del av studiepenningen och bostadstillägget som de inte är berättigade till.

Om det felaktigt utbetalda stödbeloppet inte betalas tillbaka före sista maj återkrävs beloppet nästa vår höjt med 7,5 procent.

Se snabbguide på Youtube

Den korta videon (på finska) visar konkret hur man kontrollerar sin årsinkomst. Ibland kan det vara svårt att veta för hur många månader studiestödet ska betalas tillbaka om man har överskridit årsinkomstgränsen. Videon visar steg för steg hur man kan ta reda på det i e-tjänsten och med hjälp av FPA:s räknare.

Se videon
Vår hemsida använder cookies, läs mer. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. [Jag forstär]
OK