kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / CLT-koetalon rakennustekninen seurantatieto nyt kirjoissa ja kansissa
27.3.2015 8:00

CLT-koetalon rakennustekninen seurantatieto nyt kirjoissa ja kansissa

Analysointiraporteissa kuvataan CLT-koetalon lämpö- ja kosteusteknistä toimintaa vuoden seurantajakson ajalta. Raportteja on neljä ja kukin huomioi ajanjakson erityispiirteet ja niiden vaikutukset koetalon toimintaan.


Analysointiraporteissa esitellään CLT-koetalohankkeen kannalta keskeisiä aiheita, joita ovat CLT-runkoisten vaipparakenteiden toiminta Suomen olosuhteissa ja toteutettujen muuttujien, kuten ulkoverhouksen värin (tumma/vaalea), ilmansuunnan (etelä/ pohjoinen) ja eristemateriaalin (puukuitu/mineraalivilla) vaikutus koetalon lämpö- ja kosteustekniseen toimintaan.

CLT-koetalon rakenteissa on yhteensä 48 mittauspistettä, joissa olevat anturit mittaavat lämpötilaa ja suhteellista kosteutta minuutin välein. Mittauspisteistä saatua dataa esitetään paikallisesti esitystietokoneella. Rakenteista saadun mittausdatan pohjalta on tuotettu raportissa oleva lämpö- ja kosteusteknisen toiminnan analysointi.

Kolmivuotisen hankkeen aikana on syntynyt kuusi tekniikan alan opinnäytetyötä ja neljä insinööriopiskelijaa on tehnyt hankkeessa opintoihin kuuluvia harjoittelujaksoja. Koetalo säilyy jatkossakin rakennustekniikan opetuskäytössä mutta muutkin käyttötarkoitukset ovat mahdollisia.

CLT-rakentaminen oli aiheena Kosmoksessa järjestetyssä asiantuntijaseminaarissa 26.3. jossa projektipäällikkö Mikko Vatanen esitteli koetalon raporttien tuloksia.

Kvartaaliraportit (Q1, Q2, Q3, Q4) ovat maksuttomasti luettavissa, ladattavissa ja jaettavissa verkkosivulla Uusimmat julkaisut. Myös On-line-mittausdataa on mahdollista seurata CLT-talon mittausportaalissa.CLT-koetalo.jpg