kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Avoin data opetuskäytössä – CERN yhteistyö tarjoaa uusia työkaluja opetuskäyttöön
30.4.2019 9:00

Avoin data opetuskäytössä – CERN yhteistyö tarjoaa uusia työkaluja opetuskäyttöön

CERNin kouluttajina kaksi päiväisessä koulutuksessa toimii CMS-kokeen Data Preservation and Open Access –koordinaattori Kati Lassila-Perini yhdessä fysiikan opetuspuolen maisteriopiskelija Peitsa Vetelin kanssa.


Koulutuksen tarkoituksena on tarjota työkaluja ja opastusta oikean tieteellisen avoimen datan käytöstä kiinnostuneille sekä antaa ideoita, kuinka sen voi ottaa opetuskäyttöön. Tällä kertaa valmennusta tarjottiin peruskoulujen, lukioiden, ammatti-, ja ammattikorkeakoulujen opettajille.

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksessa CERNissä toimii CMA-koe, joka on yksi monista tahoista, jotka julkaisevat dataa avoimesti verkossa kaikkien käyttöön. Verkosta voi löytää helposti tietoja niin hiukkasfysiikasta kuin yhteiskuntapolitiikasta ja ennen kaikkea kahden päivän koulutuksessa osallistujat tutkivat näitä kuin oikeat tieteentekijät. Datan käsittelystä on tullut erottamaton osa yhteiskuntaamme niin tutkimuksissa ja liiketoiminnassa kuin arkielämässäkin.

Koulutukseen osallistui opettajia muualtakin kuin Rovaniemeltä. Paikalle olivat saapuneet lukion fysiikan opettajat Anu Luimula Pyhäjoen lukiosta ja Jorma Tiihala Keminmaan lukiosta. He osallistuivat CERN:n koulutukseen jo toista kertaa, edellisen kerran he olivat olleet mukana kaksi vuotta sitten Helsingissä. ”Tulimme tänne päivittämään omaa osaamistamme. On ollut mukava huomata, että työkalut datan käsittelyyn ovat menneet eteenpäin,” tuumasivat molemmat opettajista. ”Meillä on parhaillaan menossa hiukkasfysiikan kurssit koululla ja päivän aikana saimmekin jo kouluttajilta vastauksen yhteen minua ja opiskelijoita askarruttaneeseen ongelmaan kurssilla,” Jorma Tiihala kertoi. ”Olemme tutustuneet tänään koulutuksen materiaaleihin ja työkaluihin. Meitä osallistujia on monista eri lähtökohdista ja työtehtävistä: osa tutkii dataa kemia, fysiikan, luonnontieteiden tai ohjelmoinnin näkökulmasta,” kertoi Anu Luimula ensimmäisen koulutuspäivän kulusta. ”Koulutuspäivän ansiosta on jo nyt saanut tietynlaista varmuutta lähteä viemään omille opiskelijoille näitä työkaluja ja opettamaan niiden käyttöä. On ollut hienoa huomata, että nykyisin datan käsittely ohjelmat toimivat myös nettiselaimella, eikä tarvitse erikseen asentaa ohjelmistoja koneelle,” sanoivat kahvitaukoa viettävät fysiikan opettajat. Lukion fysiikan opetus kuitenkin huolettaa opettajia: ”Toivoisimme, että modernia fysiikkaa olisi enemmän opetussuunnitelmassa ja kurssitarjonnassa yleensäkin. Kuitenkin tulevaisuudessa yhteiskunta tulee tarvitsemaan avoimen datan käsittelyn osaajia.”

CERN on Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuslaitos, joka sijaitsee lähellä Geneveä, Sveitsin ja Ranskan rajalla. Organisaation jäsenvaltioina on 21 maata.

Voit tutustua lähemmin CERNin toimintaan organisaation nettisivuilla.

 

 

 Avoin data opetuksessa web.jpg

Avoin data opetuskäytössäIMG_20190429_090505.jpg

CERNin kouluttaja Data Preservation and Open Access –koordinaattori Kati Lassila-Perini