kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Avoin AMK – polkuna ammattikorkeakouluopintoihin
13.6.2014 11:28

Avoin AMK – polkuna ammattikorkeakouluopintoihin

Avoin AMK on paikka, jossa on mahdollisuus opiskella pohjakoulutuksesta, iästä ja tavoitteista riippumatta eri alojen opintoja.


Mitä avoimessa AMKissa voi opiskella?

Avoimessa AMKissa voi opiskella Lapin AMKin kaikilla koulutusaloilla lähes kaikkia AMK- ja ylempään AMK-tutkintoon kuuluvia opintoja. Opintoja voi suorittaa yksittäisinä opintojaksoina tai laajempina kokonaisuuksina. Avoin AMK järjestää myös omia erillisiä opintojaksoja, kuten insinööri, restonomi- ja tradenomiopintoihin valmentavia matematiikan kursseja. Avoimessa voi opiskella myös yksittäisiä opintojaksoja tutkinto-opiskelijoiden ryhmien mukana niin nuorten kuin aikuisten ryhmissä. Avoimessa AMKissa voi opiskella myös ns. polkuopintoja eli tutkintopaikkaan tähtäävät opiskelijat tekevät suurempia opintokokonaisuuksia tutkintoryhmien opintosuunnitelmien mukaisesti, joilla sitten voivat hakeutua tutkintoon saatuaan 60 op alan opintoja täyteen.

Mitä hyötyä opiskelusta Avoimessa AMKissa?

- Avoimen opiskelijoilla on monenlaisia haaveita ja motiiveja opiskeluun; tarinoita on yhtä monta kuin opiskelijoitakin. Joillakin voi olla tavoitteena tutustua kokonaan uuteen alaan ja etsiä sitä omaa ammatillista identiteettiä, toiset taas valmentautuvat valintakokeisiin avoimen opinnoilla, toiset taas tähtäävät tutkintopaikkaan. Avoin AMK tarjoaa hyvän mahdollisuuden opiskella ilman tutkinto-opiskeluoikeutta. Opinnoista saa uutta potkua hakuun ja hyvät eväät ammattikorkeakouluopiskeluun. Lisäksi opiskeleminen ja opinnoissa pärjääminen kasvattavat myös itseluottamusta, omia opiskelutaitoja ja antaa hyviä valmiuksia työelämään, toteaa avoimen AMKin suunnittelija Jonna Löf.

- Osalla avoimessa opiskelevilla taustalla saattaa olla, että he ovat jääneet yhteishaussa vailla tutkintopaikkaa ja haluaisivat hyödyntää välivuoden opiskelemalla. Miehillä myös varusmiespalveluksen jälkeen voi jäädä joutoaikaa, jonka aktiivisimmat opiskelijat käyttävät hyödyksi opiskelemalla itselleen valmiiksi opintoja, jotka sitten saavat hyväksiluettua, kun aloittavat opinnot virallisesti tutkinto-opiskelijoina. Toisilla yhteishakujen aikataulut ovat menneet ohi tai elämäntilanteet muuttuvat muuten niin nopeasti ja ennakoimattomasti, etteivät ehdi hakea tutkintopaikkaa hakuajan puitteissa ja vuoden odottelu uusia hakuaikoja ajatellen tuntuu tuskastuttavalta. Heille avoin AMK avaa mahdollisuuden tehdä ensimmäisen vuoden opinnot alta pois avoimessa ja sitten hakeutua seuraavassa haussa tutkintoon ja siirtyä tekemään suoraan toisen vuoden opintoja, jatkaa Jonna Löf.

Joillakin puolestaan saattaa olla vahvastikin mielessä tietty tutkinto ja hakuajatkin tiedossa, muttei esimerkiksi ole vaadittavaa hakukelpoisuutta. Heille opiskelu avoimessa voi tarjota polun päästä tutkinto-opiskelijaksi. Opiskelijan opiskeltua avoimessa AMKissa alan opintoja 60 opintopistettä, hän saa vaadittavan hakukelpoisuuden AMK-tutkintoon. Silloin ei tarvitse olla vaadittavaa pohjakoulutusta tai vaadittavia työkokemusvuosia vaan voi hakeutua tutkinto-opiskelijaksi ilman yhteishaun valintakokeita.

- Avoin on paikka, jonka kautta myös uudelleen kouluttautuvat voivat päästä tekemään toista tutkintoa. Opiskelupaikoista kilpailevat taas voivat valmentautua avoimen AMKin kautta pääsykokeisiin ja sitä kautta valintakokeisiin osallistuminen on helpompaa ja parempien pisteiden saanti mahdollista. Avoimen polku tutkintoon korostuu myös niillä, joilta puutuu kokonaan hakukelpoisuus tai joilla toisen asteen todistuksen arvosanat on jääneet kehnommiksi, ja sitä kautta edes valintakoe kutsua ei tule postissa. Myös ammattitaidon ylläpitäminen ja itsensä kehittäminen ovat tällä hetkellä yhteiskunnassa työelämässä vallitsevia trendejä, joten avoin itsensä kehittämisen ja kouluttamisen paikkana näkyy, kertaa Jonna Löf.

Avoimessa AMKissa opiskelijoita on tällä hetkellä noin 350 ja määrä on koko ajan kasvussa. Avoimessa AMKissa voi opiskella Kemissä, Rovaniemellä ja Torniossa sekä seutukunnissa lähiopetuksena. Etä- ja verkkoyhteyksin opiskelu on myös mahdollista, jolloin opiskelu ei ole paikkakuntaan sidottu.

Avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijoilta perittävät maksut: 10€/opintopiste TAI 275€ vuosimaksu, jolla voi opiskella rajattoman määrän opintoja. Avoimessa AMKissa ei voi suorittaa kokonaista tutkintoa eikä opinnot oikeuta suoraan tutkinnon suorittamiseen, mutta avoimina opintoina suoritetut opinnot luetaan hyväksi, mikäli hakeutuu ja pääsee opiskelemaan ammattikorkeakoulun tutkinto-opiskelijaksi.

 

Mietitkö opiskelua avoimen AMKin kautta?

Lisätietoja: www.lapinamk.fi/avoinamkAvoin amk