kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Artesaaniruoan SM-kilpailut järjestetään tänä vuonna Rovaniemellä
11.8.2023 11:00

Artesaaniruoan SM-kilpailut järjestetään tänä vuonna Rovaniemellä

Järjestyksessään kahdeksannet valtakunnalliset Artesaaniruoan SM-kilpailut järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa Rovaniemellä. Yleisö pääsee tutustumaan artesaanituotteisiin Suurilla Syysmarkkinoilla.


Läs denna notis på svenska här.Revontulia ja tuntureita, kuusisorminen kämmen ja tapahtuman perustiedot.

SM-kilpailut järjestetään 17. -19. lokakuuta, ja kun Lapissa ollaan, on kisateemana arktinen artesaaniruoka.

Artesaaniruoalla tarkoitetaan käsityömäisin menetelmin valmistettua ruokaa, joka ei sisällä turhia lisäaineita. Tuotteissa käytettyjen raaka-aineiden tulee olla kotimaisia ja alkuperältään tunnettuja. Artesaaniruuan tuotannossa kunnioitetaan perinteistä ruokaa, kehitetään sen valmistustapoja ja luodaan uusia innovatiivisia tuotteita.

Artesaaniruokakilpailu on tarkoitettu pienille ruoka-alan yrityksille, jotka jatkojalostavat elintarvikkeita paikallisista, kotimaisista raaka-aineista, käsityömäisesti ja ilman lisäaineita. Kilpailussa tuotteita arvioidaan kaikkiaan 11 eri kategoriassa liha- ja kalatuotteista hilloihin, leipomotuotteisiin ja juomiin.

Yleisö pääsee tutustumaan artesaanituotteisiin Suurilla Syysmarkkinoilla 18.10. Yleisö pääsee myös osallistumaan tuotteiden arviointiin äänestämällä vuoden parasta artesaaniruokapakkausta. Sekä markkinoiden että kilpailun tapahtumapaikkana on Lapin ammattikorkeakoulun pääkampus (Jokiväylä 11) piha-alueineen.

Arktisen teeman mukaisesti kilpailu on tänä vuonna avoin suomalaisten yrittäjien lisäksi ruokayrittäjille Pohjois-Ruotsista ja -Norjasta. Arktisuus on läsnä myös tuotteiden arvioinnissa, sillä tänä vuonna kilpailussa esitellään ainutkertainen Arktisen artesaaniruoan kategoria. Kategoriassa kilpailevien tuotteiden tulee olla valmistettu arktisella alueella ensiluokkaisia, pohjoisia raaka-aineita hyödyntäen sekä arktista ruokakulttuuria kunnioittaen.

Kilpailutapahtuman ohessa järjestetään myös yrittäjyyteen, elintarvikepakkaamiseen ja tuotteiden markkinointiin keskittyvä seminaari.

Sekä kilpailuun että markkinoille ilmoittautuminen on paraikaa käynnissä. Ohjelma, ilmoittautumislinkit ja muut lisätiedot löytyvät tapahtuman kotisivuilta artesaaniruokasm.fi ja tapahtuman Facebook-sivulta.

Tapahtumat järjestää Lapin ammattikorkeakoulu yhteistyössä Suomen Artesaaniruokayhdistyksen kanssa.

Tiedusteluihin vastaa

Henna Kukkonen
henna.kukkonen(a)lapinamk.fi
p. 040 585 2817


Leipää, lohta ja lihaa tarjottimilla.

Kuva: Janne Jakola