kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Arkielämän tilanteet todentuvat SKY-simulaatiotiloissa
24.4.2014 14:00

Arkielämän tilanteet todentuvat SKY-simulaatiotiloissa

Lapin ammattikorkeakoulun Kemin Meripuistokadun toimipisteessä on otettu käyttöön moderni ja alueella ainutlaatuinen sosiaali- ja terveysalan simulaatio- ja kehittämisympäristö SKY.


Simulaatio- ja kehittämisympäristö koostuu kahdesta muunneltavasta tilasta. Hoitotyön ympäristö, ”SKY-hospitaali”, voidaan muuntaa mm. vuodeosastoksi, leikkaussaliksi ja päivystyspoliklinikaksi. Muunneltava oppimis- ja toimintaympäristö, ”Soppeli”, voi toimia esimerkiksi kotina, toimistotilana, neuvolana, kokous- ja neuvottelutilana sekä ryhmätyötilana. tavallisena kotina.

Tiloja käyttävät niin sosiaali- ja terveysalan opettajat, opiskelijat, eri alojen ammattilaiset, järjestöt ja yhdistykset kuin tavalliset kansalaisetkin.

Ympäristössä harjoitellaan potilaan tutkimista, asiakkaan kohtaamista, palvelun- ja hoidon tarpeen arviointia, palvelu- ja kuntoutusohjausta, ryhmätyötaitoja, päätöksentekotaitoja, erilaisia kädentaitoja, monialaista työskentelyä tiimissä, esimies- ja johtamistaitoja, vuorovaikutustaitoja sekä kokousteknisiä taitoja.

Hoitotyön ympäristössä on tarvittaessa käytössä myös potilassimulaattori – ihmistä muistuttava nukke – jota voidaan ohjata muunneltavien tilojen väliin rakennetusta ohjaamosta käsin. Simulaattorille voidaan turvallisesti tehdä erilaisia toimenpiteitä ja se voi reagoida puhuen, valittaa kipua ja vuotaa verta.

Soppeli-tilassa on opetus- ja työvälineinä erilaisia simulaatiotilanteissa käytettävää välineistöä ja rooliasuja, pelejä, leikkivälineitä sekä erilaisia toimintakykyä tukevia apuvälineitä ja arvioinnin työvälineitä. Soppelissa sijaitsevaa videoneuvottelulaitteistoa hyödynnetään kokousten toteuttamisessa ja sähköisten palveluiden käyttöönoton opiskelussa.

Simulaatiossa kuvataan tai jäljitellään erilaisia arkielämän tilanteita niin, että se vastaa mahdollisimman paljon todellisuutta. Simulaatio-opetus on oppimisen kannalta tehokasta. Lähtökohtana on, että sekä opiskelijat että ammattilaiset saavat kokemuksia myös sellaisista tilanteista, joita ei välttämättä tule kovin usein vastaan käytännön harjoittelun aikana tai työelämässä. Keskeistä oppimisen kannalta on myös tilanteiden jälkeen toteutettava oppimiskeskustelu.

SKY:n ideaan, merkitykseen ja toiminnallisuuksiin voi tutustua hankkeen päätösseminaarissa SKY - vain taivas kattona, joka järjestetään 21.-22. toukokuuta Kemissä, Meripuistokatu 26:n auditoriossa.

Lisätietoja: projektipäällikkö Hannele Paloranta, etunimi.sukunimi@lapinamk.fi, puh. 050 3109350

 

Katso myös

SKY:n verkkosivut


ENVI RovaniemelläSKY Kemi