kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Apua liiketoiminnan kehittämiseen kansainvälisiltä opiskelijoilta
3.9.2021 8:00

Apua liiketoiminnan kehittämiseen kansainvälisiltä opiskelijoilta

- Yrittäjä, aloita yhteistyö vastaamalla kyselyyn.


Hyvät kokemukset kansainvälisten opiskelijoiden kanssa toimimisesta innostavat yrittäjiä hyödyntämään opiskelijoiden osaamista liiketoiminnan kehittämisessä. Lapin ammattikorkeakoulun Vastuulliset palvelut -osaamisryhmässä tutkitaan parhaillaan yritysten ja kv-opiskelijoiden välisen yhteistyön parantamisen mahdollisuuksia.

Yrittäjä voi aloittaa yhteistyön esimerkiksi tarjoamalla työharjoittelupaikkaa opiskelijalle. Harjoittelussa opiskelija pääsee kehittämään tärkeitä työelämätaitoja. Opiskelijan lisäksi uutta osaamista kertyy myös harjoittelupaikan tarjonneelle yrittäjälle, kun opiskelijan kanssa yrityksen toimintaa tarkastellaan uusista näkökulmista.

Tämän tietää myös Lapin ammattikorkeakoulussa projektipäällikkönä ja sivutoimisena tuntiopettajana toimiva Riia Valvimo. Yrittäjänäkin toimivalla Valvimolla on hyviä kokemuksia harjoittelumahdollisuuksien tarjoamisesta opiskelijoille.

- Yhteistyö opiskelijoiden kanssa tuo uusia ja tuoreita näkökulmia liiketoiminnan kehittämiseen ja antaa opiskelijoille tärkeitä näkemyksiä ja kokemuksia työelämästä, hän summaa.

Lapin AMKin englanninkielisessä International Business -koulutusohjelmassa opiskeleva Laura Tyimofejev on opintoihinsa kuuluvassa työharjoittelussa nyt toista kesää. Tutkintoon sisältyy yhteensä 30 opintopistettä, eli noin 800 tuntia työharjoittelua.

Tyimofejev on suorittanut harjoittelua pääasiassa etänä, tänä kesänä kotimaastaan Unkarista käsin. Harjoittelunsa aikana hän on muun muassa suunnitellut ja toteuttanut sosiaalisen median markkinointia Valvimon pienessä markkinointitoimistossa.

- On hienoa, että voin tehdä harjoittelun suomalaisessa yrityksessä, vaikka en itse suomea puhukaan. Kaikki sovitut työtehtävät on voinut hyvin tehdä etänä, Tyimofejev kertoo harjoittelustaan.

Yhteistyö toimii mutkattomasti myös englannin kielellä

Suomen kielen taitaminen ei aina ole välttämätöntä harjoitteluun sisältyvien tehtävien suorittamiseksi, sillä monessa yrityksessä esimerkiksi asiakastyötä, erilaisia selvitystehtäviä ja vaikkapa markkinoinnin tukitoimintoja voi tehdä englanniksi. Lauran työparina on samanaikaisesti ollut harjoittelussa opiskelija myös suomenkielisestä liiketalouden koulutusohjelmasta. Tänä kesänä Lauran kanssa samassa yrityksessä harjoittelua suorittava liiketalouden opiskelija Riika Saastamoinen kuvailee kansainvälisen opiskelijan kanssa työskentelyn rikastuttaneen harjoittelun sisältöä.

- Englannin kielen taito on kehittynyt paljon työskennellessä Lauran kanssa ja pidän sitä hyvin tärkeänä asiana tulevaisuutta ajatellen. Toivon, että yhä useammat liiketalouden opiskelijat suomenkieliseltä puolelta saisivat mahdollisuuden tehdä työharjoittelua yhteistyössä kansainvälisten opiskelijoiden kanssa, Riika pohtii.


Yrittäjä, aloita yhteistyö opiskelijoiden kanssa vastaamalla lyhyeen kyselyyn

Ammattikorkeakoulun liiketalouden koulutusalalla tehdään töitä yritysten ja kansainvälisten opiskelijoiden yhteistyön kehittämiseksi. Osana tätä kehittämisrupeamaa Riia Valvimon tehtävä on tutkia lappilaisten yritysten yhteistyömahdollisuuksia International Business -ohjelmassa opiskelevien liiketalouden opiskelijoiden kanssa.

- Tavoitteemme on selvittää työllistämisen ja työharjoitteluiden mahdollisuuksia ja esteitä. Olemme luoneet yrittäjille suunnatun kyselyn, johon vastaamalla yrittäjällä on myös mahdollisuus ilmaista kiinnostuksensa kansainvälisten opiskelijoiden kanssa tehtävää yhteistyötä kohtaan, Valvimo kertoo.

Yrittäjä voi tehdä yhteistyötä opiskelijoiden kanssa esimerkiksi tarjoamalla harjoittelumahdollisuuksia tai aihetta opinnäytetyölle. Valvimon lappilaisilta yrittäjiltä kuulemien kokemusten mukaan, opiskelijat tuovat uusia näkökulmia ja innostusta erilaisten liiketoiminnan prosessien, kuten markkinoinnin kehittämiseen. Hän toivoo voivansa myös omakohtaisten kokemustensa avulla kannustaa yrittäjiä yhteistyöhön opiskelijoiden kanssa.

Yrittäjä, aloita yhteistyö vastaamalla kyselyyn: https://link.webropolsurveys.com/S/5C57CD7939205DD1riia-valvimo-and-laura-tyimofejev.jpegRiia ja Laura seisovat metsikön edessä.