kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta jatkoi kasvua – Riippuvuus EU-rahoituksesta suurta
11.9.2019 8:00

Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta jatkoi kasvua – Riippuvuus EU-rahoituksesta suurta

Ammattikorkeakoulut saivat TKI-toimintaan 107 miljoonaa euroa ulkopuolista rahoitusta viime vuonna.


Kasvua edellisestä vuodesta oli yli 10 miljoona euroa. Kaikkiaan ammattikorkeakoulut käyttivät TKI-toimintaan 181 miljoonaa euroa, Oma rahoitus huomioiden toiminta kasvoi 14 miljoonalla eurolla eli 8 prosenttia vuodesta 2017.

- Ulkopuolisen rahoituksen kasvu yli 10 miljoonalla eurolla on ilahduttavaa, kommentoi Arenen varapuheenjohtaja Petri Raivo. Karelia ammattikorkeakoulun rehtori Petri Raivo on Arenen TKI-valiokunnan puheenjohtaja.

Kasvu näkyy myös TKI-hankkeiden, kumppanuuksien ja hankehenkilöstön määrissä.

Ulkopuolisia kumppaneita oli mukana yli 13 100, joista yli puolet oli yrityksiä.

- Ammattikorkeakoulujen kehittämistoiminta kohdistuu yritysten hyväksi ja toimintaa tehdään yhdessä yritysten kanssa, rehtori Raivo muistuttaa. Yritysten lisäksi kumppaneina on korkeakouluja ja tutkimuslaitoksia.

Ammattikorkeakoulujen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta kohdistuu tuotteiden ja palveluiden sekä työelämän toimintatapojen kehittämiseen. Yritysten lisäksi yhteistyötä tehdään julkisten ja kolmannen sektorin kanssa.

Riippuvuus EU-rahoituksesta suurta


Vuoden 2015 jälkeen TKI-toiminnan kasvu on perustunut yli 35 miljoonalla eurolla kasvaneeseen EU-rahoitukseen. Viime vuonna ulkopuolisesta rahoituksesta 60 % tuli EU:lta. Merkittävimmät EU-lähteet olivat Euroopan aluekehitysrahasto (26 M€) ja Euroopan sosiaalirahasto (22 M€)

- EU:n ohjelmakauden vaihtuminen vuonna 2021 voi tarkoittaa notkahdusta rahoituksessa, Raivo pelkää.

 

Lapin ammattikorkeakoulu TKI-rahoituksen kärkiviisikossa

 

Lapin ammattikorkeakoulu profiloituu edelleen vahvana TKI-korkeakouluna, jonka hanketoiminta on laajaa ja joka sijoittuu ammattikorkeakoulujen kentässä kärkiviisikkoon TKI-rahoitusta mitattaessa. Lapin ammattikorkeakoulussa suurin osa TKI-toiminnan rahoituksesta tulee EU:n rakennerahastoista (noin 60 % ulkopuolisesta rahoituksesta). Myös rajojen yli tapahtuva yhteistyö Ruotsin, Norjan ja Venäjän kanssa on tärkeää.

TKI-toiminnan tason säilymiseksi on välttämätöntä, että rakennerahastorahoitus säilyy entisen kaltaisena, ja Pohjois-Suomen eritysasema harvaanasuttuna alueena huomioidaan. Myös Interreg-rahoituksen taso säilyminen on tärkeää.

Lapin ammattikorkeakoulun hanketoiminnassa aluevaikuttavuus ja yritysten sekä niiden toimintaympäristön kehittäminen ovat olennaisia asioita. Hankekumppaneista 40 % on yrityksiä ja julkaisuista 90 % on avoimesti saatavana.

Suomessa on 25 ammattikorkeakoulua, joiden toiminnasta TKI-toiminta muodostaa viidesosan. Se on käytännönläheistä yritystoiminnan ja työelämän kehittämistä, mikä sisältää usein tuotteiden ja palveluiden sekä yritysten toimintatapojen ja osaamisen kehittämistä. Tutkimus- ja kehittämistoiminta on ollut koulutuksen rinnalla ammattikorkeakoulujen tehtävä vuodesta 2003. Tehtävä laajeni myös innovaatiotoimintaan vuoden 2015 alusta.

 

 


TKI-rahoitus arene.JPG