kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Ammattikorkeakoulu yhden katon alle Kemissä
17.11.2017 9:00

Ammattikorkeakoulu yhden katon alle Kemissä

Maakunnan sote-ratkaisut eivät vaikuta hoito- ja vanhustyön koulutukseen Kemissä.


Hoito- ja vanhustyön koulutukset muuttavat nykyisistä tiloistaan Meripuistokadulla Kosmos-taloon Digipoliksessa. Muuton jälkeen on kaikki Lapin AMKin toiminta Kemissä saman katon alla.

Muutto etenee vaiheittain. Hyvinvointialan simulaatioympäristö SKY:n siirron ja sen toimintojen sekä laitekannan päivittämisen valmistelu on aloitettu.

Tavoitteena on, että SKY:n ja sen osana toimivan sosiaalialan Soppeli-tilan tarvitsemat muutostyöt aloitetaan ensi kesänä. Varsinainen muuttoajankohta olisi vuoden 2019 alussa. Aikataulu on kiinteistöpäällikkö Juha Perkkiön mukaan haasteellinen, mutta mahdollinen.

Terveysalan koulutuksia vahvistetaan kummallakin kampuksella

Lapin AMK järjestää sairaanhoitajien ja terveydenhoitajien koulutusta sekä Kemissä että Rovaniemellä. Koulutuksilla on omat profiilinsa, ja niitä on tarkoitus vahvistaa edelleen. Aloituspaikkoja ei olla siirtämässä kaupunkien välillä, saati leikkaamassa.

Kemissä hoitotyön koulutus toimii läheisessä yhteydessä vanhustyön koulutuksen kanssa. Sen jälkeen kun terveysala muuttaa muun ammattikorkeakoulun kanssa saman katon alle, vahvistuu yhteistyö myös sosiaalialan kanssa.

- Tämä on hyvin linjassa sote-alan yleisen muutoksen kanssa, jossa mennään yhä tiiviimmin moniammatilliseen toimintaan ja palvelujärjestelmien integraatioon, kertoo osaamisalajohtaja Outi Hyry-Honka.

Myös Kosmoksen tekniikan laboratorioihin lisäinvestointi

Konetekniikan Älypaja-laboratoriohanke on niin ikään käynnistynyt. Kyseessä on mittava investointihanke, jonka myötä Lapin ammattikorkeakoulun konetekniikan koulutuksessa siirrytään perinteisestä konepajakulttuurista uudenaikaiseen digitaaliseen tuotanto- ja toimintatapaan.

Monitoimialusta on kehittämisympäristö, jossa insinöörikoulutukset, TKI- ja palveluliiketoiminta sekä alueen yritykset kohtaavat. Ympäristö tukee yritysyhteistyötä ja uusia innovaatioita ja edistää näin alan työpaikkojen syntymistä. Tilan on määrä olla käytössä syksyllä 2020.

Koko AMKissa käynnissä yhteisöllinen tilasuunnitteluhanke

Tänä syksynä ammattikorkeakoululla on ollut käynnissä Amkilla-projekti, jossa lähes 150 ammattikorkeakoulun työntekijää ja opiskelijaa on osallistunut tilojen suunnitteluun. Ideointityöpajat on pidetty sekä Rovaniemen että Kemi-Tornion kampuksella. Parhaillaan työn alla oleva raportti tulee ohjaamaan tilojen käytön suunnittelua.

- Amkilla-projektissa halutaan tehdä ammattikorkeakoulun taloista paikkoja, joissa opiskelijat viihtyvät myös silloin, kun varsinainen opetus ei ole käynnissä. Tavoitteena on koulu jossa viihtyä, kertoo Amkilla-projektin päällikkö Mika Petäsnoro.

AMKilla.JPG

Viihtyisyyden lisäksi hankkeessa on ideoitu tilojen muunneltavuutta, joustavuutta, palvelujen saatavuutta, avoimuutta ja yhteisöllisyyttä.

Vielä ei tiedetä, mitkä työpajoissa syntyneet ideat konkretisoituvat tilamuutoksina. Ammattikorkeakoulun johto pääsee tutustumaan projektin loppuraporttiin joulukuussa.

Tervetuloa, sanovat insinööriopiskelijat

Opiskelijakunta ROTKOn tila Kosmoksessa täyttyy opiskelijoista taukojen aikana. Samaa viihtyisyyttä halutaan nyt luoda ammattikorkeakoulun tiloihin laajemminkin. Insinööriopiskelijat toivottavat kaikki 600 terveysalan opiskelijaa tervetulleeksi taloon.

- Piristää se kampusta ja tasoittaa ilmapiiriä, kun nyt on niin paljon miehiä, kuuluu ensi kommentti.

- Tilaahan täällä on kun vain parkkipaikat saadaan riittämään.

Rotko Kosmos net.jpg

Opiskelijakunnan tila on tällä hetkellä suosituin paikka viettää opetuksetonta aikaa.

Kosmos-talo

Tietokatu 1:ssä Kivikankaan kaupunginosassa sijaitseva koulukiinteistö valmistui vuonna 1984 Kemin teknillisen oppilaitoksen tilaksi. Rakennuksen mittavin saneeraus valmistui vuonna 2011, jolloin kerrosala kasvoi lähes tuhannella neliöllä. Uuden Kosmoksen vihki käyttöön opetusministeri Jukka Gustafsson 12.12.2011. Sosiaalialan koulutus muutti rakennukseen kaupungin keskustasta vuoden 2013 syksyllä.

”Kemin tekuna” tunnettu talo sai Kosmos-nimen vuonna 2009 järjestetyn nimikilpailun tuloksena.

 

Lisätietoja

osaamisalajohtaja Outi Hyry-Honka, p. 040 547 5233
kiinteistöpäällikkö Juha Perkkiö, p. 040 708 0812

sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@lapinamk.fi.
Kosmos katto.JPG