kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Alumnitoiminta - kaunis korusana vai aktiivista yhteistoimintaa?
18.11.2021 12:00

Alumnitoiminta - kaunis korusana vai aktiivista yhteistoimintaa?

Alumnityötä tehdään paljon, mutta se kiinnostaa korkeakoulujen kasvatteja vain harvoin. Jotain on siis pielessä, tunnustavat Sanna Vinblad ja Toni Westerlund Lapin ammattikorkeakoulusta.


Alumni on korkeakoulun kasvatti, joka pitää yhteyttä korkeakouluunsa ja muihin siellä valmistuneisiin. Lapin ammattikorkeakoulusta valmistuu vuosittain reilu tuhat uutta ammattilaista. Vuosien saatossa heitä on Lapista valmistunut kymmeniä tuhansia.

- Alumnitoiminta on usein täynnä korulauseita ja kauniita ajatuksia yhteistyöstä. Kaikki eivät tunnista edes omakseen sanaa alumni, joten ei ole ihme, ettei toiminta aina tavoita todellista kohdettaan eli korkeakoulusta valmistunutta, pohtivat projektipäällikkö Sanna Vinblad ja opettaja Toni Westerlund, jotka toimivat päätyönsä ohella Lapin AMKissa alumnivastaavina.

Alumneille on paljon tarjolla

Valmistuneet ammattilaiset ovat korkeakoulun parasta mainosta ja suora linkki työelämään. Myös nykyiset opiskelijat hyötyvät, kun alumnit esittelevät heille työmahdollisuuksia ja urapolkujaan. Mutta mitä korkeakoulu tarjoaa alumneille?
Sanna ja Toni listaavat:

- Alumnit voivat lisätä osaamistaan maksuttomissa webinaareissa ja seminaareissa, joita järjestetään ajankohtaisista aiheista. Tapaamisia, tapahtumia ja vierailuja järjestetään myös. Niissä entisten opiskelukavereiden tapaaminen, mahdollisten uusien työntekijöiden rekrytointi tai uudet ideat ovat olleet plussaa työelämässä oleville alumneillekin. Ja kun omat urasuunnitelmat voivat itse kenelläkin muuttua, on lisäkoulutusta jatkuvasti tarjolla.

Jotain on silti pielessä

Onnistuessaan alumnitoiminnassa toteutuu win-win-tilanne ja kaikki osapuolet kokevat sen hyödyt. Joskus alumnille riittää, että on mukana alumniyhteisössä, mutta toisinaan kiinnostusta olisi johonkin todelliseen, käsinkosketeltavaan tai jopa rahanarvoiseen etuuteen.

Alumnivastaavien mukaan toiminta ei tavoita, kiinnosta tai kohdennu oikein.

- Ilman sitoutuneita alumneja mikään ei ole mahdollista, ja aina ei motivaatioksi riitä pelkkä lupaus verkostoista ja yhteistyömahdollisuuksista.

Kehittämisideoiden toivossa alumnivastaavat tutkivat Lapin AMKin lisäksi muiden korkeakoulujen alumnitoimintaa. Tätä varten he jututtivat eri korkeakouluista valmistuneita.

- Kyselimme, minkälaista alumnitoimintaa korkeakoulut järjestävät. Vastauksena uteluihimme saimme usein vastakysymyksen ”Mikä on alumni?” Jotkut kertoivat kotikoulunsa tiedottavan jonkin verran sähköpostilla, mutta usein toiminta tuntui jäävän etäiseksi, Sanna ja Toni summaavat.

Työelämä haastaa ja pelkästään kauniita ajatuksia sisältäviin tilaisuuksiin ei ehditä osallistua.

Konkretia tavoittaa ja toiveita kuunnellaan

Alumnivastaavat ovat vakuuttuneita, että konkreettinen, mukaansa tempaava ja mieleen jäävä toiminta kiinnostaa. Sellainen, joka edistää sosiaalista pääomaa ja antaa osallistujalle jotain todellista, olipa kyseessä eilen tai kaksikymmentä vuotta sitten valmistunut.

- Emme halua kopioida valmiita malleja muualta, vaan tehdä omanlaista toimintaa.

Lapin ammattikorkeakoulussa halutaan selvittää, minkälaiseen toimintaan ammattikorkeakoulusta valmistuneet ovat halukkaita lähtemään mukaan. Voisiko se olla vaikkapa vapaamuotoiset aamukahvit, gaalaillalliset tai alan johtavien asiantuntijoiden kuuleminen? Haluavatko alumnit tavata oman alan toimijoita vai eri alojen toimijoita ristiin? Vai tulisiko alumnialennuksella olla tarjolla uusia opintoja erikoistumiseen ja osaamisen täydentämiseen?

- Mikä teitä puhuttelee – mihin te osallistuisitte? Me alumnivastaavat haluamme oikeasti tehdä tästä yhteisen jutun, jossa voimme ylpeästi olla mukana, Sanna ja Toni vakuuttavat.

Toisaalta on niinkin, että vaikka sisältö olisi kunnossa, ei kaikkia aina tavoiteta. Kaikki eivät välttämättä ole kuulleet alumnitoiminnasta tai yhteys kouluun puuttuu. Alumnivastaavat kannustavat Lapin ammattikorkeakoulusta ja sitä edeltäneistä KTAMKista ja RAMKista valmistuneita ottamaan toiveineen yhteyttä.

- Meidät tavoittaa vaikka sähköpostilla. Yksi vaihtoehto on kurkistaa koulun alumnitoiminnan nettisivut tai liittyä alumnien Facebook-ryhmään.

Ota yhteyttä!

Alakohtaiset alumnivastaavat:

 • Päivi Honka (konetekniikan ja sähkö- ja automaatiotekniikan insinöörit), p. 040 649 5584
 • Marjo Jussila (Torniosta valmistuneet), p. 050 461 1355
 • Teija Kanto (sosionomit, geronomit ja fysioterapeutit), p. 040 558 1339
 • Jenni Kemi (tradenomit, Rovaniemi), p. 040 482 9434
 • Christa Haataja (sairaanhoitajat ja terveydenhoitajat), p. 040 5377320
 • Jenni Pyhäjärvi (restonomit), p. on 040 838 1544
 • Arno Heikkala (liikunnanohjaajat), p. 044 478 0287
 • Maria Tikka (rakennus- ja yhdyskuntatekniikan ja maanmittaustekniikan insinöörit), p. 044 478 0286
 • Soili Vesterinen (YAMK-tutkinnot), p. 044 478 0238
 • Sanna Vinblad (agrologit ja metsätalousinsinöörit), p. 040 701 2238
 • Toni Westerlund (tieto- ja viestintätekniikan insinöörit), p. 040 656 4978

sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@lapinamk.fi.Sanna työntää Tonia nokkakärryssä pihalla.

Alumnitoiminnan osalta oli aika nostaa kissa pöydälle. Kissan puutteessa Toni hyppäsi Sannan nokkakärryyn jonglööraamaan. Kuva: Terhi Udd