kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Aino Saloniemi on vuoden aikuisopiskelija
7.11.2016 8:00

Aino Saloniemi on vuoden aikuisopiskelija

Vuoden 2016 länsilappilainen aikuisopiskelija on torniolainen insinööri (AMK) Aino Saloniemi. Vuoden lappilainen opinto-ohjaaja on Pauli Karihtala Pohjantähti-opistosta.


Vuoden aikuisopiskelijan palkinto on myönnetty Länsi-Lapissa kohta kymmenen vuoden ajan. Tieto- neuvonta ja ohjauspalveluiden verkosto on palkinnut joka vuosi ansiokkaan opiskelijan sekä vapaan sivistystyön että tutkintotavoitteisen opiskelun puolelta.

Palkinnolla on kahtalainen tehtävä: toisaalta se on tunnustus ansiokkaasta opiskelusta, toisaalta haluamme jakaa kannustavia kertomuksia elinikäisen oppimisen ihmiselämää nostattavista vaikutuksista.

Tutkintotavoitteisen aikuiskoulutuksen vuoden 2016 aikuisopiskelija on Lapin ammattikorkeakoulusta valmistunut sähkötekniikan insinööri (AMK) Aino Saloniemi. Hän on aiemmalta koulutukseltaan laboratorio-analyytikko, johon ammattiin hän valmistui Oulussa vuonna 2004. Muutettuaan takaisin Tornioon muutamien Oulun työvuosien jälkeen, Aino Saloniemi aloitti sähkötekniikan opinnot vuonna 2012 Kemi-Tornion ammattikorkeakoulussa. Opinnot kestivät reilut 3 vuotta ja lokakuusta 2015 alkaen hän on työskennellyt Polar Automaatio Oy:llä nuorempana suunnittelijana/konsulttina.

Aikuisopiskelijavalinnan perusteissa Aino Saloniemi luonnehditaan ahkeraksi opiskelijaksi, joka työsti tunnollisesti opiskeltavaa aihepiiriä oppiakseen todelliseen asiantuntijuuteen ja siinä kehittymiseen.

Aino Saloniemi kertoo, että opiskelu ja siitä ansaittu insinöörin tutkinto avasi hänelle aivan uuden maailman ja toi kaipaamiaan haasteita. Se toi työpaikan ja uusia, hyviä ystäviä. Kahden pienen lapsen äidille ei kodin askareiden, opiskelun, läksyjen ja harrastusten yhdistäminen ollut aina ongelmatonta. Aino Saloniemi kiittääkin aviomiestään, jolle jäi arjesta ja lapsista huolehtiminen iltaisin ja viikonloppuisin lähiopintojen aikana.

Vapaan sivistystyön aikuisopiskelijana palkittiin Meän opiston Juhani Irva.

Juhani Irva on opiskellut Ylitornion Kansalaisopistossa ja sittemmin Meän opistossa 50 vuotta. Hän on kehittynyt lähes ammattilaisen tasolle trumpetin soittajana ja on esiintynyt Ylitornion Soittajat ry:n esiintymisissä ja konserttimatkoilla ykköskornetin soittajana sekä solistitehtävissä useissa Euroopan maissa sekä Kanadassa ja Yhdysvalloissa. Juhani Irvan puolesta palkinnon vastaanotti opettaja Olli Kannisto.

Lapin opinto-ohjaus ry on valinnut vuoden 2016 opinto-ohjaajaksi Pohjantähti-opiston rehtori Pauli Karihtalan. Tunnustus myönnettiin tänä vuonna kahdeksannen kerran.

Palkinnon luovuttanut Henna Yli-Huikku korosti vuoden lappilaiselta opinto-ohjaajalta edellytettävää osaamista mm. oman työn vastuullista ja ammattitaitoista hallintaa, osallistumista alueellisen ohjaustyön kehittämiseen, laaja-alaista toimintaa yhteistyöverkostoissa sekä ohjaustyön eettisten periaatteiden kunnioittamista.

- Vaikka Pauli Karihtalan nimike ei ole opinto-ohjaaja,  on hän mukana monissa oppilaanohjauksen ja erityisopetuksen hankkeissa, joiden kohderyhmänä ovat opinto-ohjausta ja erityistä tukea tarvitsevat nuorisoasteen ja aikuiskoulutuksen oppilaat ja opiskelijat. Tälläkin hetkellä on menossa Pohjantähti-opiston Osaavaa ohjausta -hanke Meri-Lapin alueella. Pauli Karihtala on omalla verkostoitumisellaan sekä ohjaus- ja hanketyöskentelyllään osoittanut olevansa tärkeässä roolissa kehittämässä lappilaista opinto-ohjausta.

Palkinnot jaettiin Opinvipinää -ohjaustyöntekijöiden infopäivän päätteeksi viime perjantaina. Lapin AMKin ja Ammattiopisto Lappian yhteistyössä järjestämään Opinvipinää-infopäivään Kemiin kokoontui yli 50 opinto-ohjauksen ja koulutusneuvontatyön toimijaa eri puolilta Lappia.Kuva/Lappia, Mia LukkarilaPalkitut_Karihtala ja Saloniemi.jpg

Vuoden 2016 aikuisopiskelija Anne Saloniemi ja lappilainen opinto-ohjaaja Pauli Karihtala.