kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / AMKin eSled-sähkökelkka uusi mestaruutensa USA:ssa
14.3.2016 11:00

AMKin eSled-sähkökelkka uusi mestaruutensa USA:ssa

Lapin ammattikorkeakoulussa kehitetty sähkömoottorikelkka eSled on voittanut Clean Snowmobile Challenge -kilpailun Michiganissa Yhdysvalloissa. AMKin joukkue löin näin toistamiseen pohjoisamerikkalaisten yliopistojen joukkueet.


Kilpailussa mitataan sähkökelkkojen suorituskyvyn eri osa-alueita kuten kiihtyvyyttä, vetomassaa, vetokykyä, käsiteltävyyttä, muotoilua, päästöttömyyttä, kylmäkäynnistystä ja taloudellisuutta.

Lapin AMKin Arctic Power-tiimi keräsi palkintoja samaan malliin kuin viime vuonnakin, ja voitto tuli Range-testissä (kuinka pitkälle yhdellä latauksella pääsee) ja kylmäkäynnistyksestä. Lisäksi eSled palkittiin parhaasta muotoillusta ja suunnittelukokonaisuudesta.

Kahdessa eri kuormanvetotesteissä Lapin AMKin tiimi tuli toiseksi Michigan Technical University ja South Dakota School of Mine and Technology –yliopistojen jälkeen. Näin ollen AMKin tiimin saavutukseksi tuli kokonaiskilpailun voitto toisena vuonna peräjälkeen.

Viime vuonna Lapin AMKin tiimi oli kautta aikain ensimmäinen eurooppalainen kilpailun 15-vuotisessa historiassa. Tänä vuonna kilpailutiimejä kelkkoineen on kokoontunut Michiganin Houghtoniin Lapin AMKin lisäksi 20 yliopistosta Yhdysvalloista ja Kanadasta.

Esled-projekti alkoi jo vuonna 2010 Arctic Power-tutkimusryhmässä, kun kyselyt päästöttömästä ja hiljaisesta kelkasta lisääntyivät. Kehitys kuluneina vuosina on ollut merkittävää ja kelkan kaupallistamiskonseptia valmistellaan paraikaa yhdessä Tekesin kanssa.

Arctic Power on Lapin AMKin talvi- ja kylmäteknologian tutkimusryhmä ja kehittämisympäristö. Yhdysvalloissa olivat mukana eSled-tiimiläiset Team leader Jori-Jaakko Niskanen, sähkötekniikka, Team member Olli Haavikko, mekaniikka, Team member Jouni Alajoki, viestintä, Safety engineer Matti Autioniemi, sähköturvallisuus ja Faculty advisor Ari Karjalainen.

 

Lisätietoja:

  • Tutkimusryhmän vetäjä Ari Karjalainen (paikan päällä): +358 04 510 8427, ari.karjalainen(ät)lapinamk.fi

 

Aiheesta aiemmin:CSC kuva 9.jpg

eSled Draw Bar Pull-testissä, kuskina Olli Haavikko.