kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / AMKilla monta roolia Barents Rescue 2015 harjoituksessa
7.10.2015 11:00

AMKilla monta roolia Barents Rescue 2015 harjoituksessa

Kansainvälinen Barentsin alueen Barents Rescue 2015 harjoitus järjestettiin 29.9.–1.10. Suomen johdolla Levillä Kittilässä. Järjestelyistä vastasivat Kriisinhallintakeskus ja sisäministeriön pelastusosasto yhteistyössä Lapin pelastuslaitoksen ja Agnico Eagle Finlandin kanssa.


Mukana oli yli 40 organisaatiota Suomesta sekä keskeiset pelastuksen ja lääkinnän toimijat Ruotsista, Norjasta ja Venäjältä.

Lapin AMK osallistui harjoitukseen monessa eri roolissa. Valmistelutyötä koordinoivat Eila Linna ja Eija Raasakka turvallisuusosaamisen työryhmästä.

Lapin AMKin monialainen tutkimusryhmä tarkasteli suuronnettomuustilanteiden kansainvälistä ja monialaista johtamista useasta eri näkökulmasta. Tuomas Pussila havainnoi kaivosonnettomuuden pelastustoimintaa ja Pekka Iivari johtokeskuksen (LEMA) työskentelyä.

Kaisa Turpeenniemi ja Anne Rautio seurasivat pelastushenkilöstön stressitasoa sykkeen mittaamiseen perustuvalla FirstBeat-menetelmällä. Työn alla on myös opinnäytetyö koskien liikenneonnettomuuden pelastustoiminnan johtamista erityisesti yritysten ja viranomaisten yhteistyön näkökulmasta.

Median toimintaa kriisitilanteessa simuloitiin kulttuurialan opiskelijaryhmän pyörittämällä mediapelillä, jossa opiskelijat tuottivat uutisia ja kuvamateriaalia kuvitteellisiin lehtiin. Opiskelijoita ohjasivat Kati Koivunen ja Panu Pohjola.

Harjoituksen yhteyteen järjestettiin turvallisuusalan näyttely, jonka järjestelyjä koordinoi MTI:n tiimi Eila Linnan johdolla. Lapin AMKin esittelypisteillä oli mahdollisuus tutustua hyvinvointialojen virtuaalikeskus ENVIin, ONNI-autoon sekä matkailun turvallisuuden osaamiseen.

Ryhmä Lapin AMKin opiskelijoita ja henkilöstöä toimi harjoitusta seuranneiden vieraiden oppaina ja isäntinä sekä vastasi infopisteestä hotelli Hullussa Porossa. Kansainvälisissä vierailijaryhmissä oli mukana harjoituksen arvioijia ja tarkkailijoita sekä pelastus- ja turvallisuustoimijoiden ylintä johtoa.

Kaiken kaikkiaan tapahtumaan osallistui 23 opiskelijaa ja 20 henkilöstön jäsentä. Tapahtumassa opittua ja koettua tullaan hyödyntämään monin tavoin Lapin AMKin koulutuksessa ja TKI-toiminnassa.

Seuraava Suomen, Ruotsin, Norjan ja Venäjän yhteinen suuronnettomuuksien pelastusharjoitus Barents Rescue järjestetään vuonna 2017 Venäjällä.

Katso myös:ENVI BR15.jpg