kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / AMK on mukana Rovaniemen sadonkorjuumarkkinoilla
7.9.2020 11:00

AMK on mukana Rovaniemen sadonkorjuumarkkinoilla

Sadonkorjuumarkkinat järjestetään Rovaniemi-viikolla 12.-13.9. Rovaniemen kotiseutumuseolla. Markkinat järjestää Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto. ry.


Lapin AMKin Tulevaisuuden biotalous -osaamisryhmällä on käynnissä laaja kirjo luonnonvara-alan tutkimus- ja kehittämishankkeita lähiruuasta ravinnekiertoon ja poronhoidosta metsätalouteen. Markkinoilla yleisöllä on mahdollisuus tutustua hanketyöhön ja sen tuloksiin.

Lähiruokaa asiakkaille uusilla tavoilla, Elintarvikeviennin osaaminen kasvuun ja Arktinen mehiläistalous -hankkeita esittelee lauantaina projektipäällikkö Marru Kraft.

Lauantaina on mahdollista haastatella myös lehtori Kirsi Muuttorantaa ammattikorkeakoulun porotaloushankkeista, esimerkiksi Poropeda-hankkeesta, jossa luodaan uusi oppimisympäristö eli 3D-poroteurastamo. RenResurs-hankkeessa puolestaan kehitetään pohjoismainen resurssipooli, josta saadaan osaavaa työvoimaa porotalouteen yli rajojen. Peltoporokoirien käyttöä kehittävässä hankkeessa Kirsi on mukana myös omien koiriensa kanssa.

Lauantaina on paikalla myös projektipäällikkö Tapio Pyörälä, joka vetää Arktinen Nokkonen -hanketta. Nokkoshankkeen tavoitteena on nokkosen viljelyn lisääminen ja arvoverkoston kehittäminen siemenestä lopputuotteeksi Lapissa.

Sunnuntaina paikalla on projektipäällikkö Sanna Vinblad, joka tuntee laajasti ammattikorkeakoulun biotaloushankkeita ja on mukana mm. Creen Care -toiminnassa sekä Case Mäntyvaara -hankkeessa. Jälkimmäisessä kehitetään Mäntyvaaran alueen hevosenlannan käsittelyä kestävällä tavalla ja alueen sivutuotteiden ja jätteiden kierrätystä, myös uuden liiketoiminnan syntymistä alueelle.

Sunnuntaina iltapäivällä sadonkorjuumarkkinoilla on mahdollista tavata projektipäällikkö Petri Muje, joka on elintarvikehankkeiden asiantuntija. Hänen hankkeissaan mm. luodaan yhteistyöverkostoja lappilaisten raaka-ainetuottajien ja aasialaisten ravintoloiden välille. Agroforestry-hankkeessa kerätään tietoa metsämarjojen, luonnonkasvien ja sienien sadosta ja käytöstä. Hankkeessa ja sadonkorjuumessuilla on mukana Petrin lisäksi myös projektisuunnittelija Aki Ranta. Aki ja Petri ovat mukana myös useissa kalataloutta koskevissa hankkeissa.

Lauantaina 12.9. vietetään myös valtakunnallista Osta tilalta -päivää.

Sadonkorjuumarkkinat ovat käynnissä lauantaina ja sunnuntaina 12.-13.9. kello 10-16 Rovaniemen kotiseutumuseolla osoitteessa Pöykköläntie 4, 96400 Rovaniemi.

Tapahtuman sivu: https://www.totto.fi/tapahtumat/

Lapin AMK, Tulevaisuuden biotalous:Arktinen nokkonen.jpg