22.6.2017 10:20
AMK ja Digipolis käynnistävät Kierto- ja biotalouskeskuksen toiminnan saman tien
Sitra on nimennyt Kemin Digipoliksen vetämän teollisen kiertotalouden alustan yhdeksi avainhankkeekseen. Tämän, ja 600 000 euron rahoituksen myötä Kemin kaupungin, Sitran, Digipolis Oy:n ja Lapin ammattikorkeakoulun valmistelema kierto- ja biotalouskeskus on valmis aloittamaan toimintansa heti.
Päätöstä on edeltänyt neljä vuotta kestänyt kiertotalouden kehittämistyö Kemissä.
Rahoittajat ja toimijat järjestivät keskuksen toiminnan käynnistymisestä mediatilaisuuden keskiviikkona 21.6. Kemissä.
Mediatilaisuudessa Kimmo Heikka (seisomassa). Kari Poikela istuu äärimmäisenä oikealla vieressään Kari Herlevi Sitrasta ja Tero Nissinen Kemin kaupungilta.
Ympäristöystävällisyys on nyt bisnespotentiaalia
Suomi on jo edelläkävijä kiertotaloudessa, ja Sitran tavoitteena on levittää Kemi-Tornio-alueella luotuja ja edelleen kehittyviä kiertotalouden toimintamalleja koko maahan.
- Maailma tarvitsee pikaisesti edelläkävijöiden ratkaisuja siihen, miten talouden ja hyvinvoinnin kasvu eivät enää perustu luonnonvarojen tuhlaavaan käyttöön, sanoo Sitran kiertotalouden projektijohtaja Kari Herlevi.
Hänen mukaansa yhä useampi yritys on huomannut, että tekemällä ympäristöteon voi samalla tehdä hyvää bisnestä.
AMK kierto- ja biotalouden ytimessä
Lapin AMKissa kierto- ja biotalous on jo valittu strategiseksi painopistealaksi, johon satsataan vuosittain sekä tutkimuksessa ja kehittämisessä että opetuksessa. Teema on kirjattu myös OKM:n kanssa tehtyyn sopimukseen, mikä on ammattikorkeakoululle tärkeää. Koulu pystyy näin suuntaamaan toimintaan strategiarahoitusta.
Paraikaa ammattikorkeakoululla on käynnissä kahden tutkijatohtorin rekrytointi ja ”kiertokoulu”-opintokokonaisuuden suunnittelu. Näiden lisäksi ammattikorkeakoululla on jo nyt käynnissä kierto- ja biotalouteen liittyviä tai niitä sivuavia tutkimushankkeita, joiden yhteisarvo on noin kaksi miljoonaa euroa.
Vuonna 2018 käynnistyvä 60 opintopisteen opintokokonaisuus on suunnattu insinööri-, agrologi- ja metsätalousinsinööriopiskelijoille. Samana vuonna AMKissa käynnistyy biotalouden erikoistumiskoulutus, joka on ensisijaisesti tarkoitettu jo työelämässä oleville, jotka haluavat viedä biotalousosaamistaan eteenpäin.
Kierto- ja biotalouskeskuksen toimintaan ammattikorkeakoulu satsaa vuosittain reilut 200 000 euroa.
Ammattikorkeakouluja ei suotta kiitetä ketteryydestä. Vahva TKI ja kyky suunnata toimintaa ja resursseja siihen, mikä kulloinkin on yhteiskunnan ja talouden kannalta tärkeää, ovat avainasioita. Kuvassa Lapin AMKin rehtori Martti Lampela ja Teollisuuden ja luonnonvara-alojen TKI-päällikkö Seppo Saari.
Menestynyt kiertotalouden klusteri taustalla
Jo vuonna 2014 Lappi valittiin Euroopan komission toimesta modernin klusterikehittämisen Euroopan mallialueeksi luonnonvarojen kestävässä jalostamisessa.
Digipolis Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Heikan mukaan uusi osaamiskeskus on looginen jatko Digipoliksen työlle kiertotalouden edistämisessä.
- Digipoliksen teollisen kiertotalouden asiantuntijatiimi ja –verkostot ovat keskuksen käytössä, Kimmo Heikka muistuttaa.
Kiertotalouden klusteri sai vuoden alussa merkittävän tunnustuksen, kun Pohjoismaiden ministerineuvosto liitti sen Best Nordic Bioeconomy Cases –katalogiin.
Katso video
Videolla Kari Herlevi (Sitra), Tero Nissinen (Kemin kaupunki), Martti Lampela ja Seppo Saari (Lapin AMK) ja Kari Poikela (keskushankkeen vetäjä) kertovat tarkemmin keskushankkeen taustoista.
Lisätietoja:
Kari Poikela, keskushankkeen vetäjä, Digipolis Oy ja Lapin AMK, kari.poikela(ät)digipolis.fi, p. 050 435 8283.
Aiheesta muualla:
Valtakunnallinen kiertotalouden osaamiskeskus aloittaa toimintansa – Kemin Ajokseen kaavaillaan kiertotalouden Piilaaksoa. YLE Uutiset 21.6.2017
Kiertotalouden teollisen osaamisen valtakunnallinen keskus perustetaan Kemiin. Sitran uutiset 21.6.2017
Biotalouden erikoistumiskoulutus käynnistyy koko maassa ensi vuonna. Lapin AMKin uutinen 21.6.2017
Puuhaketta Stora Ensolla. Kuva: Marianne Kamula. Lapin materiaalipankki