kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Yhteistyöllä Rovaniemi liikunnan ja urheilun huipulle
12.5.2014 11:00

Yhteistyöllä Rovaniemi liikunnan ja urheilun huipulle

Urheilun ja liikunnan merkitys kasvaa tulevaisuudessa entisestään ja Rovaniemen tulevaisuus näyttää varsin sporttiselta. Yhteistyön voimaan uskotaan vahvasti Roihu10- hankkeessa.


Huhtikuun 2014 alussa julkistettiin Opetus- ja kulttuuriministeriön Liikuntayksikön, Suomen Olympiakomitean ja Valon yhteisesti tilaama selvitystyö suomalaisen liikunnan rakenteista ja tavoitetilasta. Asiantuntijayritys KPMG:ltä tilatussa selvityksessä arvioidaan liikunnan ja huippu-urheilun nykytilaa ja tulevaisuutta Suomessa.

Projektipäällikkö Jouko Lukkarila Lapin ammattikorkeakoulusta kertoo, että KPMG:n laatima selvitys tuo selvästi ilmi tarpeen verkostoitumiselle ja yhteistyölle liikunnan saralla. Lukkarila toimii tällä hetkellä ROIHU10-Rovaniemi liikunnan ja urheilun huipulla 2014-2020 (EAKR) esiselvityshankkeessa jonka tarkoituksena on vahvistaa Rovaniemeä liikunta-alan paikkakuntana. Hankkeessa toteutetaan esiselvitystasoinen liikunta-alan verkostoituminen sekä toimintasuunnitelma vuosille 2014-2020.

Lukkarila kertoo, että hankkeen tarkoituksena on luoda verkostoyhteistyö joka kannustaa liikkumaan. Mukana on Lapin yliopisto, Lapin ammattikorkeakoulu, Rovaniemen kaupunki, seuroja, järjestöjä ja kouluja. Yhdistämällä valmennuskeskukset, urheiluakatemiat, urheiluopistot ja alueelliset toimijat osaamisverkostoiksi turvataan paikallista seuratoimintaa sekä kuntien liikuntamahdollisuuksia.

- Lasten ja nuorten liikuntasuositukset eivät toteudu tällä hetkellä. Lisäksi nuoria tippuu yhä enemmän seuratoiminnasta. Tähän etsitään ratkaisuja kehittämällä laajaa yhteistyöverkostoa liikunnan saralla, Lukkarila toteaa.

Lukkarila viittaa KPMG:n tekemään arviointiraporttiin jonka mukaan järjestäytynyt liikunta tulevaisuuden Suomessa pitäisi organisoida. Raportissa todetaan että yksi keskeisimpiä uudistustarpeita on liikunnallisen elämäntavan lisäämiseen tähtäävä toiminta. Tämä edellyttää erityisesti liikuntamyönteisen asenneilmaston korostamista.

- Kysymys on siitä mitä uutta voidaan tuoda niille jotka eivät liiku. Miten esimerkiksi opiskeluliikuntaa voidaan kehittää, Lukkarila pohtii.

Sporttisempi Rovaniemi

Lukkarilan mukaan ROIHU10–hanke tähtää korkealle. Yhteistyön ja laaja-alaisen verkostoitumisen avulla Rovaniemi saadaan nostettua urheilun ja liikunnan huipulle niin valtakunnallisesti kuin kansainvälisesti. Tavoitteena on saada lapset ja koululaiset innostumaan liikkumisesta ja seuratoiminnasta. Skaala ulottuu päiväkodeista korkeakouluihin.

Lapin yliopiston työskentelevän ja ROIHU10- hankkeessa tutkijana toimivan Hannele Lahtisen mukaan hankkeessa on mukana eri alojen toimijoita ja tämä tuo mukanaan mahdollisuuksia mutta myös haasteita. Lahtinen kuitenkin uskoo laaja-alaisen yhteistyön voimaan.

- Tavoitteena on toteuttaa avoin verkosto johon kaikki uudet innostuneet toimijat ovat tervetulleita mukaan toimimaan, Lahtinen toteaa.

Lisätietoja hankkeesta:
Jouko Lukkarila
Projektipäällikkö
puh. 020 798 6405020 798 6405
----------------------------------------------
Tiedote: LUC/VIESTINTÄ/J-EKKPMG_kuva_kirjastoon.jpeg