kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Valmistuvien kuvataiteilijoiden näyttely Kuvataiteen valtakunta avautuu Taidekaupungissa
11.6.2021 11:06

Valmistuvien kuvataiteilijoiden näyttely Kuvataiteen valtakunta avautuu Taidekaupungissa

Kuvataiteen valtakunta Mänttä-Vilppulassa kokoaa 11.6.-29.8.2021 yhteen 13 juuri valmistunutta kuvataiteilijaa kaikista Suomen kuudesta kuvataidetta opettavasta ammattikorkeakoulusta.


Näyttelyn teemana on Koko ajan ja kaikkialla. Kuraattoreina toimivat Taidekaupungissa asuvat kuvataiteilijat Krister Gråhn ja Riikka Lenkkeri. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Millaisia teemoja ja aiheita ovat vastavalmistuneet kuvataiteilijat nostaneet esiin tässä poikkeuksellisessa ajassa? Tuoreiden kuvataiteilijoiden teoksissa korostuu pyrkimys liittää henkilökohtainen kokemus laajempaan yhteyteen yhteiskunnassa ja ympäristössä.

- Kaikilla aisteilla on tehty havaintoja, ympäristöä ja tunteita tunnustellen. Oma keho ja yksilölliset aistimukset ovat olleet taiteilijoille joko välineitä tai tutkimuksen kohteita. Näkökulmilla ja asetelmilla leikitellään ja toisaalta terävöitetään omaa havaintoa tai ajattelua. Nyt valmistuvat kuvataiteilijat eivät hae suuresta koosta tai näyttävyydestä perustaa työskentelylleen, vaan teoksien sisältö ja esillepano kertovat pikemminkin tarkkuudesta, paneutumisesta ja vahvasta omakohtaisesta läsnäolosta. He muistuttavat meitä, että koko ajan ja kaikkialla voi tapahtua jotakin huomion arvoista, kuvaavat kuraattorit Gråhn ja Lenkkeri näyttelyä.

Kuvataiteen valtakunnalla halutaan nostaa valmistuvien taiteilijoiden näkyvyyttä ja asemaa maassamme. Samalla ammattikorkeakoulujen tärkeä rooli kuvataiteilijoiden kouluttamisessa tuodaan esille. Taidekaupunki Mänttä-Vilppula mahdollistaa tunnettuna kuvataidekaupunkina näkyvän areenan valmistuvien taiteilijoiden esiintulolle.

Kuvataiteen valtakunta on toteutettu tänä kesänä ensimmäisen kerran kaikkien Suomen kuuden kuvataidetta opettavien ammattikorkeakoulujen yhteistyöllä. Näyttelyn tuottajana toimii Mänttä-Vilppulan kaupungin kulttuuripalvelut yhteistyössä ammattikorkeakoulujen kanssa. Näyttelytoiminnan yhteistyö on suunniteltu vakiinnutettavaksi Taidekaupunkiin myös tulevina vuosina. Yhteistyöhön osallistuvat LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutti (Lappeenranta), Lapin ammattikorkeakoulun kuvataiteilijakoulutus (Tornio), Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemia, Tampereen ammattikorkeakoulu (D.P. in Media and Arts, Fine Art), Satakunnan ammattikorkeakoulun Kankaanpään taidekoulu ja Yrkeshögskolan Novia (bildkonst, Pietarsaari).

Näyttely on rakennettu Mäntän keskustassa sijaitsevaan kauppakiinteistöön (Seppälän puistotie 7), jonne on kunnostettu näyttelytila kevään aikana. - Monissa kaupungeissa on tällä hetkellä tyhjiä liiketiloja, ns. urbaaneja kesantoja, jotka voivat toimia taiteen uusina ja kiinnostavina näyttämöinä. Olemme halunneet täällä Taidekaupungissa madaltaa yleisön kynnystä näyttelyyn tulemiselle rakentamalla helposti saavutettava kohde kaupungin keskustaan. Ammattikorkeakouluyhteistyön avausvuonna tarjoamme myös vapaan pääsyn näyttelyyn, kertoo Taidekaupungin kulttuurijohtaja ja tapahtuman tuottaja Antti Korkka. 

Taiteilijoiden videotervehdyksessä tunnelmia näyttelystä.

Mukana taiteilijoissa

SAMUEL INKILÄINEN (1996) on luonut taustakuvan virtuaaliseen maailmaan, jossa mahdotonkin on mahdollista. Teknologiasta huolimatta taustakuva perustuu silmän ja käden yhteistyöhön sekä viivan merkitsemiseen. Kuvasta erotettu piirustus on tietokoneen tuottama. Mutta, jotta joku voi tehdä ohjelmiston tai käyttää sitä, on hänellä oltava käsitys piirtämisestä. Inkiläinen kertoo haaveestaan olla mukana luomassa taideteosta – peliä, jota voisi rakastaa. Lapin ammattikorkeakoulu (kuvataiteilijakoulutus, Tornio)

Lisätietoja:

Kuraattori, kuvataiteilija Krister Gråhn 

krister(at)kristergrahn.com, puh.040 764 9847

Kuraattori, kuvataiteilija Riikka Lenkkeri

riikka.lenkkeri(at)riikkalenkkeri.fi, puh. 050 330 3586

Tutustu myös: 

kuvataiteenvaltakunta.fi

facebook.com/kuvataiteenvaltakunta

instagram.com/kuvataiteenvaltakuntaKuvataiteen Valtakunta.png