kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Lapin aluekehittäminen hidastuu ministeriön tietoteknisten ongelmien vuoksi
2.5.2023 11:00

Lapin aluekehittäminen hidastuu ministeriön tietoteknisten ongelmien vuoksi

Ammattikorkeakoulut ovat tyrmistyneitä tilanteesta, jossa kansalliset rahoittajaviranomaiset eivät ole - tietoteknisiin syihin vedoten - kyenneet jakamaan EU-ohjelmakauden 2021-2027 alue- ja rakennepolitiikan EAKR- ja ESR+ rahoitusta.


Työ- ja elinkeinoministeriö ei ole onnistunut ratkomaan tilannetta, vaikka kolmas vuosi ohjelmakautta on jo pitkällä, todetaan Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvoston eli Arene ry:n tiedotteessa.

Ongelmaa on korostanut se, ettei TEM vastuullisena ministeriönä ole ohjeistanut rahoitusta jakavia ELY-keskuksia ja maakuntaliittoja siitä, voidaanko rahoituspäätöksiä tehdä ennalta, vaikka itse raha ei vielä liiku. Näin ollen käytännöt ovat vaihdelleet eri puolilla maata.

Ammattikorkeakoulut ja muut aluekehityksen moottorit joutuvat nyt aloittamaan esihyväksyttyjä hankkeita omalla taloudellisella riskillä.

Lapin ammattikorkeakoulussa tilanne on yhtä hankala kuin muuallakin Suomessa. Kehittämispäällikkö Ville Rauhalan mukaan rahoituspäätöstä odottaa nyt valtava määrä hyvin valmisteltuja hankkeita. 

- Meillä on tällä hetkellä 64 tutkimus- ja kehityshanketta, joiden rahoituspäätökset ovat viivästyneet EURA-hallintajärjestelmän päivityksen vuoksi. Näiden hankkeiden yhteenlaskettu budjetti on 20,1 miljoonaa euroa. Kyseessä on iso summa, jota ei olla pystytty varmuudella budjetoimaan ja resursoimaan eikä näissä hankkeissa suunniteltuja aluekehittämistoimia ei ole siten saatu käynnistettyä.

Ammattikorkeakoulujen on myös vaikeaa pitää kiinni hyvistä työntekijöistä, kun palkkarahat ovat saamatta, minkä Ville Rauhala vahvistaa myös Lapin AMKin osalta.

- Tällä on totta kai ollut vaikutuksia myös ammattikorkeakoulun TKI-henkilöstön työsuhteisiin.

Ammattikorkeakoulun hanketoiminnasta hyötyvät ensisijaisesti alueen yritykset, julkisorganisaatiot ja muut yhteisöt, joten Lapin innnovaatiokyky ja elinkeinojen kehittyminen on vaarantunut.

Arene ry:n toiminnanjohtaja Ida Mielityinen varoittaa, että Suomi saattaa menettää aluekehittämisen varat lopullisesti, jos niitä ei saada käytettyä tavoiteajassa. Vaarana on, että Suomeen myönnetyt myöntövaltuudet siirtyvät käytettäväksi muissa EU-maissa.

- Tilanne on täysin absurdi Suomen kansallisten tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotavoitteiden ja alueiden kehittämiselle asetettujen tavoitteiden näkökulmasta, toiminnanjohtaja Ida Mielityinen huomauttaa. Tällaista tilannetta tietoteknisiin syihin vedoten ei kerta kaikkiaan voi hyväksyä.

Ammattikorkeakoulujen kansallinen TKI-rahoitus on erittäin vähäistä ja niiden ulkoisesta TKI-rahoituksesta jopa puolet on EU-rahoitusta.

Lisätietoja

Kehittämispäällikkö Ville Rauhala
p. 044 478 0260
ville.rauhala(a)lapinamk.fi
Tietokatu 1, 94100 KemiTietokoneen näppäimistön päälle piirretty kysymysmerkki ja klikkaava sormi.