kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Kiertotaloutta kuluttajan näkökulmasta
18.11.2019 16:00

Kiertotaloutta kuluttajan näkökulmasta

Liiketalouden tradenomiopiskelijoiden ryhmä tekee kiertotaloutta konkreettiseksi kauppakeskuksessa Torniossa.


Ensimmäisen vuoden tradenomiopiskelijat ovat tehneet syväsukelluksen kiertotalouteen ja havainnollistavat nyt löytöjään Uusi kierto -showroomissa Rajalla-kauppakeskuksessa.

Showroomissa on muun muassa lelunvaihtopiste, kirjanvaihtopiste ja vanhasta uutta -askartelupiste.

Opettaja Katja Kankaanpää kertoo, että taustalla on kiertotalous-käsitteen hämäryys. Siitä puhutaan paljon, mutta harva hoksaa, että se on muutakin kuin jätteiden lajittelua ja kierrätystä.

Opiskelija Antti Sääskilahti osaa syventää käsitettä. Kiertotalouteen kuuluu muun muassa se, että tuotteen sijaan voidaan hankkia palvelua. Kaupunkipyörät ja auton vuokraus ovat tästä tuttuja esimerkkejä, mutta muitakin mahdollisuuksia on.

- Kiertotalouteen kuuluu myös resurssitehokkuus ja kierrätys. Ja että jo tuotetta suunniteltaessa suunnitellaan myös siihen tarvittavien raaka-aineiden uudelleen käyttö.

Kierrätystä ja uudelleen käyttöä tukevat taas yhä yleistyvät, enimmäkseen verkossa toimivat jakamisalustat.
Opiskelijat järjestävät tapahtuman osana Kierto10-hanketta. Heille projekti on myös tutustumista kiertotalouden liiketoimintamahdollisuuksiin.

Tapahtumapaikalla on mahdollista osallistua markkinointitutkimukseen, jolla opiskelijat selvittävät kuluttajien kiertotaloustietämystä.

Showroomin järjestelyissä ovat mukana opiskelijoiden lisäksi Kierto10-hanke, Rajalla -kauppakeskus ja vaateliike Cubus. Se on avoinna 1.12. asti (ma-la klo 12-18 ja su klo 12-16).

Uusi kierto Uutiskuva 2.jpg

Avajaispäivänä kauppakeskuksen asiakkaiden kiertotaloutta koskeviin kysymyksiin olivat vastaamassa opiskelijat Emma-Lotta Kekonen, Antti Sääskilahti ja Mona Lautala.

Kierto10

KIERTO10 -hankkeessa vahvistetaan Meri-Lapin kuntalaisten kiertotaloustietoutta ja ilmastomyönteistä asennetta nopeiden kokeilujen ja paikallisten tapahtumien avulla.

Kokeilujen ja tapahtumien avulla lisätään myös alueen yritysten tietoisuutta uusista kiertotalouden liiketoimintamahdollisuuksista ja muuttuvista kuluttaja-arvoista.

KIERTO10:ssä keskitytään kiertotalouden teknisiin kiertoihin eli kotitalousjätteen tehokkaampaan hyödyntämiseen ja kierrätykseen.

Hanke on Lapin ammattikorkeakoulun toteuttama ja sitä rahoittaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Euroopan aluekehitysrahastosta.

Tiedustelut

projektipäällikkö Saila Puukko, saila.puukkoLapin AMK sähköposti,  p. 040 7528573

Vipuvoimaa ESR EAKR.jpgEly

Uusi kierto uutiskuva.jpg