kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Ammattikorkeakoulutoiminnan asema turvattava
21.3.2016 13:00

Ammattikorkeakoulutoiminnan asema turvattava

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry. piti viime viikolla kevätvuosikokouksensa Lapin AMKissa.


Arene ry. hyväksyi strategian kaudelle 2016–2020 Rovaniemellä Lapin AMKissa 17.3.2016 pidetyssä kevätvuosikokouksessa.

Strategian perustana on Arenen RAKE- projekti, ja sen tuloksena esitetty rohkea visio maailman parhaan korkeakoululaitoksen rakentamisesta Suomeen. Vision rakentaminen vaatii hallitusohjelmakautta pidemmän tarkastelun sekä parlamentaarisen valmistelun. Tämä kaikki edellyttää korkeakouluyhteisössä monitasoista vuoropuhelua, sidosryhmien vuorovaikutusta, sekä molempien korkeakoulusektoreiden arvontunnustamista.

Arene tukee Suomen korkeakoulujärjestelmän kehittämisestä ja uudistamista alueellisesti kattavana, profiloituneena kokonaisuutena, jossa tunnistetaan molempien korkeakoulusektoreiden arvo ja osaaminen. Kokonaisuutta on kehitettävä huomioiden ammattikorkeakoulutoiminnan vahvuudet, kaksiportainen tutkintojärjestelmä sekä aluekehitystä tukeva tutkimus-, kehittämis-, ja innovaatiotoiminta.

 

Uudet korkeakouluratkaisut

Arene esittää kantanaan, että ammattikorkeakoulutoiminnan asema, strateginen ohjaus ja päätäntävalta on turvattava uusissa korkeakoulusektoreita yhdistävissä toiminnoissa ja rakenteissa.

Tarvittaessa tätä lähtökohtaa on tuettava lainsäädännöllisillä muutoksilla. Lähtökohtaisesti korkeakoulujen hallinnon ja johtamisjärjestelmien kehittämisen keskiössä on kunnioitettava molempien korkeakoulusektoreiden autonomista päätöksentekoa, sekä korkeakouluyhteisön osallisuutta.

On tärkeää, että ammattikorkeakouluja ja yliopistoja yhdistävät toiminnot lähtevät autonomisten korkeakoulujen yhteisestä aloitteesta. Se luo pohjan yhteistoiminnan aidolle kehittymiselle. Yhteisiä ratkaisuja kehitettäessä on lähtökohtana oltava kaikkien osapuolten toimintojen järjestäminen taloudellisesti kestävällä tavalla.

Arene edellyttää, että ammattikorkeakoulun henkilöstön ja opiskelijoiden asema tulee myös huomioida tasavertaisesti korkeakoulusektoreita yhdistävässä hallinnossa ja päätöksenteossa. Muuten vaarana on, että kansallisesti ajaudutaan lyhytnäköisiin ratkaisuihin, joissa ammattikorkeakoulutoiminnan vahvuudet menetetään.

Esimerkiksi Lapin ammattikorkeakoulu on osoittanut koulutuksessa ja TKI-toiminnassa merkittävän alueellisen panoksen, jota ei tulisi vaarantaa.

Ammattikorkeakoulujen rahoitus ja vuoden 2017 valtiontalousarvio

Ammattikorkeakoulujen perusrahoitusta on leikattu runsaasti viimeisten vuosien aikana. Tehdyt ja hallitusohjelmassa päätetyt leikkaukset merkitsevät ammattikorkeakoulujen perusrahoitukseen noin 30 % leikkausta, vuosina 2011 -2019.

Tämän lisäksi ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta kärsii rahoitusvajeesta. Ammattikorkeakoulujen lakisääteiseen innovaatiotoiminnan tehtävään ei ole olemassa ketterää rahoitusinstrumenttia.

Arene on esittänyt välineeksi innovaatioseteliä, josta monissa Euroopan maissa on myönteisiä kokemuksia.

Arenen vahva näkemys on, että loppuhallituskaudelle ei tule enää tehdä leikkauksia koulutukseen ja TKI-toimintaan. Suomi tarvitsee uuden suunnan, jossa osaaminen on vahva voimavara.


Arene tapetti.jpg