Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Yrityksille ja yhteisöille / Tutkimus ja kehitys / Peltoporokoirien käytön tehostaminen PEPOKO
PEPOKO Peltoporokoirien käytön tehostaminen

Tutkimus porokoirien käytöstä peltoporojen siirtämisessä

Kuva: Assi Otamo
kuva: Porovala-hanke                                         kuva: Assi Otamo                                                        kuva: Porovala-hanke

Porot pois pelloilta

Poroilla on vapaa laidunoikeus, mutta ne eivät saa aiheuttaa vahinkoa maataloudelle. Koira on toimiva työkalu porojen siirtämiseen pelloilta ja muilta alueilta, joissa ne eivät saa olla.

Hankkeen tavoitteena on osoittaa koiran tehokkuus porojen siirtämisessä ja lisätä koiran käyttöä porotöissä. Peltoporokoiria otetaan työkäyttöön enemmän, kun tieto niiden ylivertaisuudesta porojen siirtämisessä lisääntyy.

 

Kenttäkokeet koirien tehokkuudesta

Aikaisempien kokemusten perusteella koira on tehokkain karkottaja, mutta tutkittua tietoa tästä ei ole. Haluamme osoittaa koirien tehokkuuden porotyössä.

Kokeilemme Sallan paliskunnan alueella porojen siirtämistapoja kesän 2019 aikana. Erilaisilla koealueilla vertaillaan mm.  paimennustyyppisen kuljettamisen ja nopean ajamisen tehokkuutta ja eroja.

Paikannustiedon perusteella voidaan todentaa porojen siirtyminen ja pysyminen poissa koealueilta. Koirien käyttö säästää ihmistyövoimaa ja polttoainekuluja, kun poroja ei tarvitse käydä karkottamassa niin usein.

 

Peltoporokoiran käyttöohje

Ylä-Lapissa lähes jokaisella poronhoitajalla on porokoira. On kuitenkin paliskuntia, joissa koirien käyttö porotöissä on vähäistä. Koirien käytön ja kouluttamisen perinne on vaarassa kadota.

Hankkeen asiantuntijaryhmä kiteyttää porokoirien koulutuksen ”peltoporokoiran käyttöohjeeseen”, josta on apua kaikille koiria työssään käyttäville.

Peltoporokoira = porojen pellolta siirtämiseen käytettävä koira
Porokoira = porotöissä käytettävä koira
Lappalaiskoira = lapinporokoira, ruotsinlapinkoira tai suomenlapinkoira

 

Kiinnostuitko?

Voit osallistua peltoporokoiran käyttöohjeen kommentointiin sekä vastaamalla hankkeen kyselyihin lappalaiskoirien käytöstä.

 

________________________________________________________________________________________________________________________

Hanke on saanut Lapin ELY-keskuksen myöntämän rahoituksen Porotalouden ja luontaiselinkeinojen rakennetukilain (986/2011) sekä Kolttalain (253/1995) tutkimusmäärärahoista. Hankkeen kesto on 1.8.2018 – 31.3.2020.

Ely.gifporokoirakerhoLogo.jpg
Ota yhteyttä

Sanna Vinblad 
040 701 2238
sanna.vinblad@lapinamk.fi


Kirsi Muuttoranta
040 50 250 68

 kirsi.muuttoranta@lapinamk.fi

lapinamk_rgb_lomakekoko.jpg
Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK