Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Yrityksille ja yhteisöille / Tutkimus ja kehitys / Lapin luonnontuotteet / Selvitykset
Selvitykset

 

Mikrobiologiaa.jpg

Tutustu lähemmin pihkauutteen mikrobiologiaan.

 

Luonnonkasveista kosmetiikkaa ja terveysvaikutuksia

Selvitykseen koottiin 17 kasvilajia: hilla, isotakiainen, kataja, kehäkukka, koivut, mintut, nokkonen, pakuri, peltokorte, puna-apila, ranta-alpi, ratamot, ruusujuuri, rätvänä, siankärsämö, väinönputki. Luonnonkasveista esitellään niiden bioaktiivisia yhdisteitä vaikutuksineen, perinnekäyttöä ja käyttöpotentiaalia.

Asiasanat: bioaktiiviset yhdisteet, luonnonkasvit, luonnonkosmetiikka, terveyshyödyt, yrtit

 

Maarianheinät

Selvityksessä perehdytään Hierochloë –suvun eli maarianheinien taksonomiaan, ominaisuuksiin, kasvupaikkoihin, aiempiin ja nykyisiin käyttömuotoihin sekä niillä maustettavaan Zubrowka vodkaan Puolassa.

Asiasanat: kasvitiede, kulttuuriperintö, luonnonkasvit, votka


Metsänomistajuus ja jokamiehenoikeudet

Lyhyt yhteenveto tutkimuksista ja selvityksistä, jotka on tehty jokamiehenoikeuksista ja niihin liittyvästä asenneilmastosta. Tarkoituksena on antaa selvennystä erilaisiin haasteisiin, kun esimerkiksi keskustellaan ja pohditaan jokamiehenoikeuksien rajoja luonnonantimien keruun tehostuessa.

Asiasanat: jakamistalous, jokamiehenoikeudet, keräilytuotteet, luonnontuoteala, metsänomistus, tapakulttuuri

 

Pihkauutteen mikrobiologiaa

Pihkauutteen antimikrobista tehoa arvioitiin mikrobikasvuston ja pihka-kasviöljy-seoksen vuorovaikutuksella. Tutkimuksessa havaittiin seoksen selvästi ehkäisevän gram-positiivisten bakteerien kasvua.

Asiasanat: antimikrobinen yhdiste, lääkekasvit, mikrobiologia, pihka

 

Sekundaariyhdisteet mustikan ja puolukan puristekakuissa

Selvityksessä on koottu neljä aihetta käsittelevää tutkimusta tiiviiksi koosteeksi. Linkkien kautta voi tutustua tutkimuksiin tarkemmin.

Asiasanat: flavonolit, jatkojalostus, luonnontuotteet, mehut, mustaherukka, mustikka, puolukka

 

Selvitys viestintäkäytänteistä

Lapin luonnontuotealan opettajien ja yrittäjien viestintäkäytänteiden selvityksellä haettiin vastauksia kysymyksiin, mitä kanavia ja tapoja käytettiin ja mitkä niistä koettiin tehokkaimmiksi. Tuloksia ollaan hyödynnetty tiedon tuottamisessa hankkeessa.

Asiasanat: ammatilliset opettajat, joukkoviestintä, luonnontuoteala, luontoyrittäjät, pohjoinen, tiedonhaku, TKI-toiminta

 

Urea juurikäävän torjunnassa

Juurikääpä on ajankohtainen vaiva riskialueilla metsänuudistuksessa. Urealiuoksen käyttöä kantokäsittelyssä on tutkittu Keski-Ruotsissa vuosina 1997-1998, kyseistä tutkimusta referoidaan selvityksessä.

Asiasanat: juurikääpä, kuusi, metsänuudistus, metsänomistus, metsätuhot, mänty, urea

alapalkki hommelispommelis.jpg

Tarvitseko tutkimustietoa luonnontuotteista?

Jätä meille selvityspyyntö luonnontuotteisiin liittyvistä tietotarpeistasi yhteydenottolomakkeella.

Seuraa meitä facebookissa!
Yhteydenotot

Rainer Peltola
puh. 029 532 6429
rainer.peltola@luke.fi

 

Seija Niemi
puh. 040 181 3296
seija.niemiharmaasähköposti.jpg

 

Siiri Seppänen
puh. 040 621 0863
siiri.seppanenharmaasähköposti.jpg

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK