Uuselintarvikeasetus (Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU 2015/2283, aiemmin EY
258/97) uuselintarvikkeista ja elintarvikkeiden uusista ainesosista)
on puhututtanut luonnontuotealan toimijoita paljon viime vuosina.
Asetuksella säädellään uuselintarvikkeiden tai elintarvikkeiden uusien
ainesosien kaupallista hyödyntämistä, ja se on ollut voimassa vuodesta
1997 alkaen. Asetusta sovelletaan myös luonnonkasvien käyttöön
elintarvikkeissa, ja se koskee elintarviketeollisuuden tuotteiden
lisäksi mm. ravintola-alan toimintaa.
Uuselintarvikeasetuksen tarkoituksena on varmistaa kuluttajille
myynnissä olevien elintarvikkeiden turvallisuus. Tämän takia myös
tuotteissa käytettävillä luonnonkasveilla tulee asetuksen mukaan olla
todennettu käyttöhistoria elintarvikkeissa ennen vuotta 1997. Riittävän
käyttöhistorian katsotaan olevan osoitus kasvien turvallisuudesta
elintarvikekäytössä. Mikäli käyttöhistoriaa ei löydy, elintarvikkeissa
hyödynnettäville kasveille on tehtävä turvallisuusselvitykset ja
haettava uuselintarvikkeen markkinointilupa ennen käyttöönottoa.
Evira on vuonna 2014 koonnut luettelon elintarvikekäytön kannalta tärkeistä
suomalaisista luonnonvaraisista kasveista sekä niiden
uuselintarvikestatuksesta ja käyttöhistoriatiedosta. Kasvilistaa on
mahdollista täydentää alan toimijoiden kokoaman
käyttöhistoriadokumentaation perusteella.
Maa- ja metsätalousministeriön
rahoituksella Lapin AMKissa selvitettiin vuoden 2016 aikana yritystoiminnassa käytetyimpien
luonnonkasvien käyttöhistoriaa ennen vuotta 1997. Eviralle toimitettiin aineistoa kotimaisista villikasveista sekä kotimaisen käyttöhistoriatiedon että muiden maiden kasvilistausten osalta. Toimitetun aineiston perusteella Evira päivitti kasviluettelonsa syyskuussa 2016.
Päivitetty suomalaisten luonnonvaraisten kasvien elintarvikekäyttö -taulukko löytyy Eviran sivuilta.