kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Yrityksille ja yhteisöille / Tutkimus, kehitys ja innovaatiot / RenResurs

Resurspool för entreprenörskap inom rennäringen med binäringar: Kvalitet i slakt och styckning – RenResurs

logopatteristo
Hanke päättynyt

RenResurs -hanke

Työvoiman löytäminen kiireisimpään porojen teurastuskauteen on usein haasteellista, sillä osaavia tekijöitä on harvassa. Uusien tekijöiden koulutus teurastukseen ja lihankäsittelyyn parantaa poronlihan laatua sekä yrittäjien jaksamista. Rajat ylittävä työvoimavaranto helpottaa kiireistä sesonkia. Jaettu tieto raaka-aineen käsittelystä ja jatkojalostamisesta parantaa yritysten kannattavuutta ja sivutuotteiden hyödyntämistä.

RenResurs -hankkeen tarkoituksena on tuottaa kurssipaketti porojen teurastuksesta ja lihankäsittelystä. Tavoitteenamme on saada lisää teurastus- ja lihanleikkupalveluita tuottavia toimijoita porotalouden "resurssipooliin", jotta sesonkiin saataisiin lisää työvoimaa.

Hankkeen päätoteuttaja on Luulajan teknillinen yliopisto. Osatoteuttajina Lapin ammattikorkeakoulu ja Sápmi Innovation AB. Hankkeen on rahoittanut Norbottenin lääninhallitus / Interreg Pohjoinen 2014-2020 ja Lapin liitto / Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) toiminta-ajalle 1.4.2020 - 30.9.2022. Hankkeen kokonaisbudjetti on 416 859€, josta EU-varoja (Interreg Nord, Region Norrbotten ja Lapin Liitto) on 270 958€.

 

RenResurs on Interreg Nord -ohjelman marraskuun hanke. Lue juttu tästä.

______________________________________________________________________

Hankkeen webinaarit & lähijakso

Syksyllä jatketaan kaikille avoimia teurastukseen ja lihankäsittelyyn liittyviä webinaareja. Webinaareissa käydään läpi kaikki teurastuksen vaiheet sekä perehdytään sivutuotteiden käsittelyyn ja hyödyntämiseen. Tarkastelemme lihankäsittelyn eri vaiheita, kuten vastaanottotarkastusta, raakapaloittelua ja luuttomaksi leikkaamista. Lisäksi käsittelemme webinaareissa elintarviketurvallisuutta ja työntekijän omaa turvallisuutta.

Hanke kouluttaa myös parin päivän lähiopetuksena 15 suomalaista ja 15 ruotsalaista kiinnostunutta poron teurastuksen ja lihankäsittelyn saloihin. Käytännön koulutus toteutetaan yhteistyössä Saamelaisalueen koulutuskeskuksen kanssa Inarissa tammi-helmikuun 2022 aikana. Aikaisempaa kokemusta poron teurastuksesta tai lihankäsittelystä ei tarvita, riittää että sinulla on kiinnostusta työskennellä poronlihatuotannon sesongissa. Huomaathan kuitenkin, että hankkeen tarjoama käytännön koulutus on vain muutaman päivän mittainen, varsinainen osaaminen tulee toistojen kautta esimerkiksi oman alueesi poroteurastamolla tai lihankäsittelylaitoksessa.

Lähijaksolle ilmoittautuminen on päättynyt. Mikäli haluat lisätietoja sähköpostiisi syksyn webinaareista, ota yhteyttä vaikkapa sähköpostitse Sarai-Nataliaan. Webinaariaikataulun näet Tapahtumat -otsikon alta.

______________________________________________________________________

YHTEYSTIEDOT

Kirsi Muuttoranta, projektipäällikkö

040 669 2200, kirsi.muuttoranta@lapinamk.fi

Sarai-Natalia Kela, projektisuunnittelija

040 514 0798, sarai-natalia.kela@lapinamk.fi

Facebook

RenResurs

Poropeda

Virtuaaliteurastamo

Tilaa Lapin AMKn porohankkeiden uutiskirje tästä.

flaijeri.PNG

POROPEDA

Hanke toteutetaan vahvasti yhteistyössä Lapin ammattikorkeakoulun POROPEDA -hankkeen sekä Taljat rahaksi -hankkeen kanssa.

Tutustu Poropedan toteuttamaan Virtuaaliteurastamoon.