kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Yrityksille ja yhteisöille / Tutkimus, kehitys ja innovaatiot

Rakennusterveysasiantuntijan (RTA) ja sisäilma-asiantuntijan (SISA)

henkilösertifiointiin valmentava koulutus

 

Rakennusterveysasiantuntijan koulutus on 45 opintopisteen laajuinen, henkilösertifiointiin valmentava koulutus.

Koulutus on suunnattu kiinteistöjä omistaville ja hallinnoiville henkilöille, sisäilma- ja homeongelmia tutkiville konsulteille, terveystarkastajille sekä henkilöille, jotka haluavat perehtyä syvällisesti alaan.

Valmentavan koulutuksen jälkeen on henkilösertifioinnin vaatimusten täyttävien mahdollista hakea Eurofins:ltä RTA- tai sisäilma-asiantuntijan henkilösertifikaattia. Hakijan on ilmoittautumisen yhteydessä toimitettava tutkintotodistuksen kopio ammattikorkeakoululle, jotta vaadittava pohjakoulutus voidaan todentaa. 

Rakennusterveysasiantuntijan valmentavaan koulutukseen (myöh. RTA) osallistujat saavat koulutuksen yhteydessä myös sisäilma-asiantuntijan valmentavan koulutuksen, jonka laajuus on 25 opintopistettä. Koulutukseen osallistuva voi halutessaan suorittaa pelkästään sisäilma-asiantuntijan valmentavan koulutuksen. Valmentavassa koulutuksessa käydään lävitse voimassa olevan asetuksen (545/2015) vaatimukset koulutuksen sisällöstä, jonka sisältö koostuu kolmesta eri osiosta.

Hinta

Rakennusterveysasiantuntijan koulutuksen hinta on 13 500 eur + alv 24% ja Sisäilma-asiantuntijan koulutuksen hinta on 8 800 eur + alv 24%. 

 

Koulutuksen jälkeen henkilösertifioinnin vaatimusten täyttävien on mahdollista hakea Eurofins:ltä RTA- tai SISA-henkilösertifiointia.

Koulutuksen osat

Osa A ( 13 Op)

A-osassa perehdytään rakennusten sisäilman epäpuhtauksiin, homeeseen, bakteereihin ja terveysvaikutuksiin. Sisäilmaongelmia tutkitaan ja analysoidaan erilaisilla laboratoriomittausmenetelmillä ja välineillä sekä perehdytään epäpuhtauksien torjuntaan.

 

Osa B (14 Op)

B-osassa tarkastellaan syvällisemmin rakennusfysiikkaa, rakenteiden fysikaalisia ominaisuuksia, perehdytään rakenteiden ja materiaalien kuntotutkimusmenetelmiin, tuotantotekniikkaan uudis- ja korjausrakentamisessa. Lisäksi perehdytään asiantuntijana toimimiseen sisäilmaongelmien oikeustapauksissa ja sopimustekniseen lainsäädäntöön.

 

Osa C (3 Op)

C-osassa käydään lävitse ilmanvaihto-ja ilmastointitekniikkaa sekä opetellaan niihin liittyviä mittaus- ja tutkimusmenetelmiä. RTA koulutukseen osallistuvat perehtyvät edellä mainitun lisäksi syvällisemmin kuntoarvio- ja kuntotutkimusmenetelmiin, rakennetekniikkaan, lainsäädäntöön ja tekevät rakennusterveyden asiantuntijan valmentavaan koulutukseen vaaditun, 15 opintopisteen laajuisen opinnäytetyön.

 

Rakennusterveys- ja sisäilma-asiantuntijoiden pätevöitymiskoulutuksesta on säädetty terveydensuojelulailla (763/1994). Terveydensuojelulaissa mainittua pätevöitymiskoulutusta on tarkennettu Sosiaali- ja terveysministeriön toukokuussa 2015 antamalla asetuksella (545/2015).

Annetussa asetuksessa on määritelty valmistava koulutus, jonka rakennusterveyden- ja sisäilma-asiantuntijan täytyy käydä, voidakseen hakea Eurofins:ltä kyseiset henkilösertifikaatit ja toimia viranomaisten hyväksyminä asiantuntijoina rakennusten sisäilma- ja homeongelmiin liittyvissä asioissa.

 

Joustavien opetusmenetelmien ansiosta opintojen suorittaminen työn ohessa on helppoa.

 

Lapin AMK on järjestänyt kaksi rakennusterveysasiantuntijan henkilösertifiointiin valmentavaa koulutusta päivätoteutuksena sekä neljä RTA- ja SISA-konsulttikoulutusta. RTA- ja SISA-koulutukset ovat järjestetty monimuotokoulutuksina, jotka ovat toteutettu lähiopetuksena 1 - 2 päivää per kuukausi oppilaitoksen tiloissa sekä etäopetuksena verkkoympäristön kautta.

Kiinnostuitko?

Lisätietoa tulevista koulutuksista voit tiedustella sivupalkkiin listatuilta yhteyshenkilöiltämme!

Eurofins.png
rta 3.1.jpg
Yhteystiedot

Niko Pernu, Asiantuntija
040586 4341
niko.pernu@lapinamk.fi

Matti Moilanen, Lehtori
040 635 2964
matti.moilanen@lapinamk.fi   

Jyrki Huhtaniska, Lehtori
040 546 8856
jyrki.huhtaniska@lapinamk.fi