kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Yrityksille ja yhteisöille / Tutkimus, kehitys ja innovaatiot

Rakennusterveysasiantuntijan (RTA) ja sisäilma-asiantuntijan (SISA)

henkilösertifiointiin valmentava koulutus

 

Rakennusterveysasiantuntijan koulutus on 45 opintopisteen laajuinen, henkilösertifiointiin valmentava koulutus.

Koulutus on suunnattu kiinteistöjä omistaville ja hallinnoiville henkilöille, sisäilma- ja homeongelmia tutkiville konsulteille, terveystarkastajille sekä henkilöille, jotka haluavat perehtyä syvällisesti alaan.

Valmentavan koulutuksen jälkeen on henkilösertifioinnin vaatimusten täyttävien mahdollista hakea Eurofins:ltä RTA- tai sisäilma-asiantuntijan henkilösertifikaattia. Hakijan on ilmoittautumisen yhteydessä toimitettava tutkintotodistuksen kopio ammattikorkeakoululle, jotta vaadittava pohjakoulutus voidaan todentaa. 

Rakennusterveysasiantuntijan valmentavaan koulutukseen (myöh. RTA) osallistujat saavat koulutuksen yhteydessä myös sisäilma-asiantuntijan valmentavan koulutuksen, jonka laajuus on 25 opintopistettä. Koulutukseen osallistuva voi halutessaan suorittaa pelkästään sisäilma-asiantuntijan valmentavan koulutuksen. Valmentavassa koulutuksessa käydään lävitse voimassa olevan asetuksen (545/2015) vaatimukset koulutuksen sisällöstä, jonka sisältö koostuu kolmesta eri osiosta.

Hinta

Rakennusterveysasiantuntijan koulutuksen hinta on 13 500 eur + alv 24% ja Sisäilma-asiantuntijan koulutuksen hinta on 8 800 eur + alv 24%. 

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen huhtikuussa 2022 Centrian kanssa yhteistyössä järjestettävään koulutukseen ajalla 15.11.2021 - 15.3.2022. Huomioithan, että ilmoittautuminen on sitova. Koulutus alkaa huhtikuussa 2022. 
Huom! ilmoittautumisaika on päättynyt, mutta koulutukseen pääsee vielä mukaan ottamalla yhteyttä suoraan lehtori Lauri Saarelaiseen. 

 

Koulutuksen jälkeen henkilösertifioinnin vaatimusten täyttävien on mahdollista hakea Eurofins:ltä RTA- tai SISA-henkilösertifiointia.

Koulutuksen osat

Osa A ( 13 Op)

A-osassa perehdytään rakennusten sisäilman epäpuhtauksiin, homeeseen, bakteereihin ja terveysvaikutuksiin. Sisäilmaongelmia tutkitaan ja analysoidaan erilaisilla laboratoriomittausmenetelmillä ja välineillä sekä perehdytään epäpuhtauksien torjuntaan.

 

Osa B (14 Op)

B-osassa tarkastellaan syvällisemmin rakennusfysiikkaa, rakenteiden fysikaalisia ominaisuuksia, perehdytään rakenteiden ja materiaalien kuntotutkimusmenetelmiin, tuotantotekniikkaan uudis- ja korjausrakentamisessa. Lisäksi perehdytään asiantuntijana toimimiseen sisäilmaongelmien oikeustapauksissa ja sopimustekniseen lainsäädäntöön.

 

Osa C (3 Op)

C-osassa käydään lävitse ilmanvaihto-ja ilmastointitekniikkaa sekä opetellaan niihin liittyviä mittaus- ja tutkimusmenetelmiä. RTA koulutukseen osallistuvat perehtyvät edellä mainitun lisäksi syvällisemmin kuntoarvio- ja kuntotutkimusmenetelmiin, rakennetekniikkaan, lainsäädäntöön ja tekevät rakennusterveyden asiantuntijan valmentavaan koulutukseen vaaditun, 15 opintopisteen laajuisen opinnäytetyön.

 

Rakennusterveys- ja sisäilma-asiantuntijoiden pätevöitymiskoulutuksesta on säädetty terveydensuojelulailla (763/1994). Terveydensuojelulaissa mainittua pätevöitymiskoulutusta on tarkennettu Sosiaali- ja terveysministeriön toukokuussa 2015 antamalla asetuksella (545/2015).

Annetussa asetuksessa on määritelty valmistava koulutus, jonka rakennusterveyden- ja sisäilma-asiantuntijan täytyy käydä, voidakseen hakea Eurofins:ltä kyseiset henkilösertifikaatit ja toimia viranomaisten hyväksyminä asiantuntijoina rakennusten sisäilma- ja homeongelmiin liittyvissä asioissa.

 

Joustavien opetusmenetelmien ansiosta opintojen suorittaminen työn ohessa on helppoa.

 

Lapin AMK on järjestänyt kaksi rakennusterveysasiantuntijan henkilösertifiointiin valmentavaa koulutusta päivätoteutuksena sekä kolme RTA- ja SISA-konsulttikoulutusta. RTA- ja SISA-koulutukset ovat järjestetty monimuotokoulutuksina, jotka ovat toteutettu lähiopetuksena 1 - 2 päivää per kuukausi oppilaitoksen tiloissa sekä etäopetuksena verkkoympäristön kautta. Lapin AMK ja Centria vetävät tällä hetkellä yhteistyössä koulutusta Pohjois-Pohjanmaan alueelle, jossa lähiopetus on järjestetty Centrian Ylivieskan toimipisteessä.

Lisätiedot

Lisätietoa tulevista koulutuksista voit tiedustella sivupalkkiin listatuilta yhteyshenkilöiltä.

Eurofins.png
rta 3.1.jpg
Yhteystiedot

Lauri Saarelainen, Lehtori
040 527 2027
lauri.saarelainen@lapinamk.fi

Matti Moilanen, Lehtori
040 635 2964
matti.moilanen@lapinamk.fi   

Jyrki Huhtaniska, Lehtori
040 546 8856
jyrki.huhtaniska@lapinamk.fi