kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Yrityksille ja yhteisöille / Tutkimus, kehitys ja innovaatiot

Porojen ruokinta ja ravitsemus muuttuvassa ilmastossa

Poroja

Hanke etsii syitä vasaprosenttien heikkenemiselle 2000-luvulla ruokinta-, tarhaus- ja viljelytoimenpiteistä. Ruokinnalla on suuri merkitys vasaprosentteihin, sillä talviruokintajakso kattaa suuren osan vaadinten tiineysajasta.

Ilmastonmuutoksen seurauksena porot ovat entistä riippuvaisempia talviruokinnasta. Luonnosta saatavan talviravinnon vähentyminen on johtanut siihen, että lisäruokintaa toteutetaan lähes jokaisessa paliskunnassa. Ruokinta toteutetaan nykyisin pääasiallisesti omalla tilalla tuotetuilla säilörehuilla ja teollisilla täysrehuilla. Haasteena on säilörehun laadunvaihtelu.

Hankkeen tuloksena ymmärretään vaadinten talviaikaisen ravitsemuksen laadun sekä lois- ja tautipaineen vaikutusta vasaprosenttiin ja teuraspainoihin. Hankkeessa järjestetään ruokintakokeita porotiloilla sekä Kutuharjun koeporotarhalla. Hankkeessa tehdään opasvideoita, säilörehunteko-opas, porojen elopainon arviointiin mittanauhamenetelmä sekä järjestetään kaksi koulutustilaisuutta poronhoitajille ja sidosryhmille. Hankkeen tuloksista kirjoitetaan artikkeleita ammattilehteen sekä tieteellinen artikkeli.

Hankkeen päätoteuttaja on Lapin ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajana Helsingin Yliopisto. Hankkeen toteutusaika on 1.3.2021 - 30.6.2023.

Hankkeen on rahoittanut Lapin ELY-keskus, Kestävää kasvua ja työtä 2014 - 2020, Suomen rakennerahasto-ohjelmasta. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 363 174 euroa, josta EU:n ja valtion rahoitusosuus on 290 539 euroa.

YHTEYDENOTOT JA LISÄTIEDOT

Laura Post, Projektipäällikkö

puh. 040 514 3527, laura.post@lapinamk.fi

Facebook
Hanke löytyy Facebookista Porojen ruokinta ja ravitsemus muuttuvassa ilmastossa -ryhmänä. Tykkää ryhmästä ja saat ajantasaista tietoa hankkeen tuloksista!
Tapahtumat

Reindeer teeth and feed -miniseminar

Porojen hampaat ja ruokinta

17th Nov, classroom (Lapin amk, Jokiväylä 11, A147 Showroom) and Teams (Click here to join the meeting)

Ilmoittautumista ei vaadita. Seminaari pidetään osittain englanniksi, käännökset pääkohdista suomeksi tulevat Teamsin chattiin. Tervetuloa kuulolle!

14.00 Welcome 
Key note speaker: Peter S. Ungar, University of Arkansas: What the teeth can tell us?

Lapland University of Applied Sciences projects present:

15.00 Tapio Pyörälä: Nettle as reindeer feed 

15.15 Laura Post: Differences in grass silages produced from permanent grasslands or cultivated fields

15.30 Kirsi Muuttoranta: Reindeer’s last meal

15.45 Closing of the day