Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Yrityksille ja yhteisöille / Tutkimus, kehitys ja innovaatiot / Peltoporokoirien käytön tehostaminen PEPOKO

PEPOKO Peltoporokoirien käytön tehostaminen

Tutkimus koirien käytöstä peltoporojen siirtämisessä

Kuva: Assi Otamo
kuva: Porovala-hanke                                         kuva: Assi Otamo                                                        kuva: Porovala-hanke

Porot pois pelloilta

Poroilla on vapaa laidunoikeus, mutta ne eivät saa aiheuttaa vahinkoa maataloudelle. Koira on toimiva työkalu porojen siirtämiseen pelloilta ja muilta alueilta, joissa ne eivät saa olla.

Hankkeen tavoitteena on osoittaa koiran tehokkuus porojen siirtämisessä ja lisätä koiran käyttöä porotöissä. Peltoporokoiria otetaan työkäyttöön enemmän, kun tieto niiden ylivertaisuudesta porojen siirtämisessä lisääntyy.

 

Kenttäkokeet koirien tehokkuudesta

Aikaisempien kokemusten perusteella koira on tehokkain karkottaja, mutta tutkittua tietoa tästä ei ole. Haluamme osoittaa koirien tehokkuuden porotyössä.

Kokeilemme Sallan paliskunnan alueella porojen siirtämistapoja kesän 2019 aikana. Erilaisilla koealueilla vertaillaan mm.  paimennustyyppisen kuljettamisen ja nopean ajamisen tehokkuutta ja eroja.

Paikannustiedon perusteella voidaan todentaa porojen siirtyminen ja pysyminen poissa koealueilta. Koirien käyttö säästää ihmistyövoimaa ja polttoainekuluja, kun poroja ei tarvitse käydä karkottamassa niin usein.

 

Peltoporokoiran käyttöohje

Ylä-Lapissa lähes jokaisella poronhoitajalla on porokoira. On kuitenkin paliskuntia, joissa koirien käyttö porotöissä on vähäistä. Koirien käytön ja kouluttamisen perinne on vaarassa kadota.

Hankkeen asiantuntijaryhmä kiteyttää koirien koulutuksen ”peltoporokoiran käyttöohjeeseen”, josta on apua kaikille koiria työssään käyttäville.

Peltoporokoira = porojen pellolta siirtämiseen käytettävä koira
Porokoira = porotöissä käytettävä koira
Lappalaiskoira = lapinporokoira, ruotsinlapinkoira tai suomenlapinkoira

 

Kiinnostuitko?

Voit osallistua peltoporokoiran käyttöohjeen kommentointiin sekä vastaamalla hankkeen kyselyihin lappalaiskoirien käytöstä.

 

________________________________________________________________________________________________________________________

Hanke on saanut Lapin ELY-keskuksen myöntämän rahoituksen Porotalouden ja luontaiselinkeinojen rakennetukilain (986/2011) sekä Kolttalain (253/1995) tutkimusmäärärahoista. Hankkeen kesto on 1.8.2018 – 31.3.2020.

Ely.gifporokoirakerhoLogo.jpg

Tapahtumat

Koirat piha- ja peltoporokäytössä -infotilaisuus Isäntä Matin museolla Sallassa 14.6.2019 klo 15 alkaen. Ilmoittautumiset 12.6. mennessä Niina Mattilalle, p. 0400 964 748


Hankkeen loppuseminaari ja Lappalaiskoirien 50-v juhla, 26.-28.3.2020 Rovaniemi

MENNEET TAPAHTUMAT

Lappalaiskoirien kevätpäivät, Espoo 23.-24.3.2019

Pystykorvien jalostuspäivät, Kuopio 26.-27.1.2019

PALOMA-hankkeen avausseminaari Kuusamossa 22.1.2019

Ota yhteyttä

Sanna Vinblad 
040 701 2238
etunimi.sukunimi@lapinamk.fi


Kirsi Muuttoranta
040 50 250 68

etunimi.sukunimi@lapinamk.fi

 

Yhteyshenkilö Sallassa:
Niina Mattila
0400 964 748lapinamk_rgb_lomakekoko.jpg

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK