Selvitykset
Luonnonkasvien käsittelyasema-vaatimuksia ja vaihtoehtoja
Kaamoskehrän tekemässä selvityksessä esitellään
luonnonkasvien käsittelyasemalle asetettuja vaatimuksia sekä
toimintaratkaisuvaihtoehtoja yrittäjille, jotka ovat perustamassa pienteollisen
kokoluokan kasviasemaa osaksi verkostoa. Selvityksen tekijät ovat Eija Vuorela,
Kari Pikkupeura sekä Niina Mattila.
Marjojen ja yrttien teollinen tuotanto
Selvityksen aiheena on luonnontuotealan teolliset tuotantoketjut ja toimintamallit. Siihen on koottu yhteen vuosina 1990 -2010 tehtyjä opintomatkoja, joista esiin on nostettu ne, joista voitiin kartoittaa tarkasti käytänteitä. Kyseiset matkat tehtiin Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Saksaan ja Sveitsiin. Kaikki opintomatkat ovat taulukoitu selvityksen loppuun.
Asiasanat: luonnontuotteet, marjat, opintomatkat, tuotantoketjut, yrtit
Luonnonkasveista kosmetiikkaa ja terveysvaikutuksia
Selvitykseen koottiin 17 kasvilajia: hilla, isotakiainen, kataja, kehäkukka, koivut, mintut, nokkonen, pakuri, peltokorte, puna-apila, ranta-alpi, ratamot, ruusujuuri, rätvänä, siankärsämö, väinönputki. Luonnonkasveista esitellään niiden bioaktiivisia yhdisteitä vaikutuksineen, perinnekäyttöä ja käyttöpotentiaalia.
Asiasanat: bioaktiiviset yhdisteet, luonnonkasvit, luonnonkosmetiikka, terveyshyödyt, yrtit
Maarianheinät
Selvityksessä perehdytään Hierochloë –suvun eli maarianheinien taksonomiaan, ominaisuuksiin, kasvupaikkoihin, aiempiin ja nykyisiin käyttömuotoihin sekä niillä maustettavaan Zubrowka vodkaan Puolassa.
Asiasanat: kasvitiede, kulttuuriperintö, luonnonkasvit, votka
Metsänomistajuus ja jokamiehenoikeudet
Lyhyt yhteenveto tutkimuksista ja selvityksistä, jotka on tehty jokamiehenoikeuksista ja niihin liittyvästä asenneilmastosta. Tarkoituksena on antaa selvennystä erilaisiin haasteisiin, kun esimerkiksi keskustellaan ja pohditaan jokamiehenoikeuksien rajoja luonnonantimien keruun tehostuessa.
Asiasanat: jakamistalous, jokamiehenoikeudet, keräilytuotteet, luonnontuoteala, metsänomistus, tapakulttuuri
Pihkauutteen mikrobiologiaa
Pihkauutteen antimikrobista tehoa arvioitiin mikrobikasvuston ja pihka-kasviöljy-seoksen vuorovaikutuksella. Tutkimuksessa havaittiin seoksen selvästi ehkäisevän gram-positiivisten bakteerien kasvua.
Tutustu lähemmin pihkauutteen mikrobiologiaan.
Asiasanat: antimikrobinen yhdiste, lääkekasvit, mikrobiologia, pihka
Sekundaariyhdisteet mustikan ja puolukan puristekakuissa
Selvityksessä on koottu neljä aihetta käsittelevää tutkimusta tiiviiksi koosteeksi. Linkkien kautta voi tutustua tutkimuksiin tarkemmin.
Asiasanat: flavonolit, jatkojalostus, luonnontuotteet, mehut, mustaherukka, mustikka, puolukka
Selvitys viestintäkäytänteistä
Lapin luonnontuotealan opettajien ja yrittäjien viestintäkäytänteiden selvityksellä haettiin vastauksia kysymyksiin, mitä kanavia ja tapoja käytettiin ja mitkä niistä koettiin tehokkaimmiksi. Tuloksia ollaan hyödynnetty tiedon tuottamisessa hankkeessa.
Asiasanat: ammatilliset opettajat, joukkoviestintä, luonnontuoteala, luontoyrittäjät, pohjoinen, tiedonhaku, TKI-toiminta
Urea juurikäävän torjunnassa
Juurikääpä on ajankohtainen vaiva riskialueilla metsänuudistuksessa. Urealiuoksen käyttöä kantokäsittelyssä on tutkittu Keski-Ruotsissa vuosina 1997-1998, kyseistä tutkimusta referoidaan selvityksessä.
Asiasanat: juurikääpä, kuusi, metsänuudistus, metsänomistus, metsätuhot, mänty, urea