kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Yrityksille ja yhteisöille / Tutkimus, kehitys ja innovaatiot / Lapin luonnontuotteet / Selvitykset

Selvitykset

 

Luonnonkasvien käsittelyasema-vaatimuksia ja vaihtoehtoja

Kaamoskehrän tekemässä selvityksessä esitellään luonnonkasvien käsittelyasemalle asetettuja vaatimuksia sekä toimintaratkaisuvaihtoehtoja yrittäjille, jotka ovat perustamassa pienteollisen kokoluokan kasviasemaa osaksi verkostoa. Selvityksen tekijät ovat Eija Vuorela, Kari Pikkupeura sekä Niina Mattila.

 

Marjojen ja yrttien teollinen tuotanto

Selvityksen aiheena on luonnontuotealan teolliset tuotantoketjut ja toimintamallit. Siihen on koottu yhteen vuosina 1990 -2010 tehtyjä opintomatkoja, joista esiin on nostettu ne, joista voitiin kartoittaa tarkasti käytänteitä. Kyseiset matkat tehtiin Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Saksaan ja Sveitsiin. Kaikki opintomatkat ovat taulukoitu selvityksen loppuun.

Ricola.jpg

Asiasanat: luonnontuotteet, marjat, opintomatkat, tuotantoketjut, yrtit

 

Luonnonkasveista kosmetiikkaa ja terveysvaikutuksia

Selvitykseen koottiin 17 kasvilajia: hilla, isotakiainen, kataja, kehäkukka, koivut, mintut, nokkonen, pakuri, peltokorte, puna-apila, ranta-alpi, ratamot, ruusujuuri, rätvänä, siankärsämö, väinönputki. Luonnonkasveista esitellään niiden bioaktiivisia yhdisteitä vaikutuksineen, perinnekäyttöä ja käyttöpotentiaalia.

Asiasanat: bioaktiiviset yhdisteet, luonnonkasvit, luonnonkosmetiikka, terveyshyödyt, yrtit

 

Maarianheinät

Selvityksessä perehdytään Hierochloë –suvun eli maarianheinien taksonomiaan, ominaisuuksiin, kasvupaikkoihin, aiempiin ja nykyisiin käyttömuotoihin sekä niillä maustettavaan Zubrowka vodkaan Puolassa.

Asiasanat: kasvitiede, kulttuuriperintö, luonnonkasvit, votka

 

Metsänomistajuus ja jokamiehenoikeudet

Lyhyt yhteenveto tutkimuksista ja selvityksistä, jotka on tehty jokamiehenoikeuksista ja niihin liittyvästä asenneilmastosta. Tarkoituksena on antaa selvennystä erilaisiin haasteisiin, kun esimerkiksi keskustellaan ja pohditaan jokamiehenoikeuksien rajoja luonnonantimien keruun tehostuessa.

Asiasanat: jakamistalous, jokamiehenoikeudet, keräilytuotteet, luonnontuoteala, metsänomistus, tapakulttuuri

 

Pihkauutteen mikrobiologiaa

Pihkauutteen antimikrobista tehoa arvioitiin mikrobikasvuston ja pihka-kasviöljy-seoksen vuorovaikutuksella. Tutkimuksessa havaittiin seoksen selvästi ehkäisevän gram-positiivisten bakteerien kasvua.

Mikrobiologiaa.jpg

 

Tutustu lähemmin pihkauutteen mikrobiologiaan.

Asiasanat: antimikrobinen yhdiste, lääkekasvit, mikrobiologia, pihka

 

Sekundaariyhdisteet mustikan ja puolukan puristekakuissa

Selvityksessä on koottu neljä aihetta käsittelevää tutkimusta tiiviiksi koosteeksi. Linkkien kautta voi tutustua tutkimuksiin tarkemmin.

Asiasanat: flavonolit, jatkojalostus, luonnontuotteet, mehut, mustaherukka, mustikka, puolukka

 

Selvitys viestintäkäytänteistä

Lapin luonnontuotealan opettajien ja yrittäjien viestintäkäytänteiden selvityksellä haettiin vastauksia kysymyksiin, mitä kanavia ja tapoja käytettiin ja mitkä niistä koettiin tehokkaimmiksi. Tuloksia ollaan hyödynnetty tiedon tuottamisessa hankkeessa.

Asiasanat: ammatilliset opettajat, joukkoviestintä, luonnontuoteala, luontoyrittäjät, pohjoinen, tiedonhaku, TKI-toiminta

 

Urea juurikäävän torjunnassa

Juurikääpä on ajankohtainen vaiva riskialueilla metsänuudistuksessa. Urealiuoksen käyttöä kantokäsittelyssä on tutkittu Keski-Ruotsissa vuosina 1997-1998, kyseistä tutkimusta referoidaan selvityksessä.

Asiasanat: juurikääpä, kuusi, metsänuudistus, metsänomistus, metsätuhot, mänty, urea

alapalkki hommelispommelis.jpg

Tarvitseko tutkimustietoa luonnontuotteista?

Jätä meille selvityspyyntö luonnontuotteisiin liittyvistä tietotarpeistasi yhteydenottolomakkeella.

Seuraa meitä facebookissa!
Yhteydenotot

Rainer Peltola
puh. 029 532 6429
rainer.peltola@luke.fi

 

Seija Niemi
puh. 040 181 3296
seija.niemiharmaasähköposti.jpg

 

Siiri Seppänen
puh. 040 621 0863
siiri.seppanenharmaasähköposti.jpg