Artikkelit ja blogikirjoitukset
Kuvat: Lapin Materiaalipankki / Terhi Tuovinen
Poron vähemmän käytetyt ruhonosat ja luonnontuotteet
Karoliina Majuri on kirjoittanut artikkelin souse vide-menetelmästä, jonka avulla poron vähemmän käytetyistäkin ruhonosista saa maukasta ruokaa. Artikkeli löytyy Poromieslehdestä 1/2019.
Avainsanat: poronliha, ruhonosat, luonnontuotteet
Laadun ja turvallisuuden kehittäminen elintarvikeketjussa
Johanna Kinnunen ja Seija Niemi kirjoittavat
elintarviketurvallisuudesta ja –lainsäädännöstä sekä niiden tulkitsemiseen
liittyvistä haasteista tuottajan näkökulmasta. Kirjoituksessa nostetaan esille
pienyrittäjien tarpeet käytännönläheisille koulutuksille. Lumen 2/2016
Asiasanat: elintarviketurvallisuus, alkutuotanto,
uuselintarvikkeet, pienyrittäjät, koulutusmahdollisuudet
Lappilaiset
marjat - terveydeksi
Seija Niemi kirjoittaa lappilaisten marjojen ja kasvien
erityisyydestä, puhtaudesta ja ennen kaikkea terveysvaikutuksista. Artikkelissa
puhutaan myös superfoodeista ja pehmelöistä. Artikkelin lopussa on napakasti
koostettu vielä täsmätietoa arktisista marjoista, kasveista ja pakurista sekä
luomutuotannosta. Lumen 3/2016 ja kirjassa ”Onneks On Luomua” (Merja
Koski 2017).
Asiasanat: marjat, luonnonmukaisuus, lähiruoka, superruoka,
hyvinvointi
Luonnonkasvit
elintarvikeraaka-aineena - mitä toimijalta vaaditaan?
Johanna Kinnunen avaa villikasvien kaupallisen hyödyntämisen
viranomaisvaatimuksia. Artikkelissa otetaan esille villikasvien
erityispiirteitä sekä tuotannon eri vaiheita laatuketjuajattelun mukaisesti.
Artikkelin lopussa on koottu tärkeitä lähteitä, joista lukija löytää aiheesta
lisätietoa. Elintarvike ja Terveys -lehti 3/2017
Asiasanat: luonnonkasvit, ruokaturva, keräilytuotteet,
alkutuotanto, uuselintarvikkeet
Mitä pohjoinen valo
tekee mustikalle?
Rainer Peltolan blogissa keskitytään mustikan
antosyaanipitoisuuksiin ja siihen, kuinka valo-olosuhteet vaikuttavat
pohjoiseen kasvuun. Valon määrällä ja laadulla on väliä, kuten on myös
aallonpituuksilla. Lutunen 2.3.2018
Asiasanat: pohjoinen, mustikka, antosyaanit, luonnonvalo,
terveysvaikutteiset elintarvikkeet
Mustikka onkin puolukka ja Kanadassa kanadanmustikka on jotain muuta
Rainer Peltolan blogissa perehdytään monipuolisesti Vaccinium-suvun
marjoihin ja erityisesti mustikoihin, joita on useita eri lajeja. Tekstissä
puhutaan myös villimarjojen määritelmästä ja niiden kilpailueduista
markkinoilla. Luonnonvarakeskus blogiartikkelit 6.6.2016
Asiasanat: marjanpoiminta, puolukat (suku), mustikka,
luonnonmukaisuus
Mustikan pohjoinen
laatu
Rainer Peltolan artikkelin keskiössä ovat antosyaanit, joita on
pidetty yhtenä tekijänä mustikan terveellisyydessä. Kirjoittaja nostaa esille
kolme tutkimusta, joissa on tutkittu antosyaanipitoisuuksien vaihtelua ja
pohjoisten olosuhteiden vaikutusta niihin. Lutunen 14.2.2018
Asiasanat: mustikka, pohjoinen, antosyaanit, pohjoismainen
yhteistyö, kasvutekijät
Pohjoinen
Puhtaus – missä mennään
Rainer Peltola, Seija Niemi ja Johanna Kinnunen tekevät
katsausta Lapin ympäristön tilaa koskevista julkaisuista. Artikkeli pohjautuu
Luonnonvarakeskuksen ja Lapin tutkimusseuran vuonna 2012 tekemään ”Pohjoinen
puhtaus” –koosteeseen, joka todetaan yhä ajantasaiseksi. Lumen 1/2017
Asiasanat: pohjoinen, puhtaus, ilmanlaatu, pienhiukkaset,
ympäristömyrkyt
Pohjoista keruuluomua
Johanna Kinnunen käsittelee artikkelissaan luomun kansainvälistä
merkitystä ja luomusertifiointia. Keruuluomun valvontajärjestelmän
käytännöllisyyttä voisi vielä kehittää entistäkin tuottajaystävällisemmäksi.
Uusi Rovaniemi 67/2017 (23.9.2017)
Asiasanat: pohjoinen, luonnonmukaisuus, sertifiointi,
keräilytuotteet, ruokaturva
Puhtaat pohjoiset
luonnontuotteet – ja vielä luomuna? Case-esimerkkejä elävästä yrityselämästä
Johanna Kinnunen on haastatellut Kiantama Oy:tä, Lapin Maria
Oy:tä, Polar Shiitake Oy:tä ja Naviter Oy:tä, jotka kaikki käyttävät
luomutuotannon raaka-aineita tuotteissaan. Artikkelissa pohditaan
luonnontuotteiden ja luomutuotteiden välistä suhdetta. Lutunen 10.10.2016
Asiasanat: luonnonmukaisuus, luonnontuotteet, keräilytuotteet,
sertifiointi, pohjoinen
Ruma puristekakun poikanen on terveellinen ja arvokas
Rainer Peltola jatkaa ”mustikkasarjan” blogitekstejä
tarkastelemalla luonnonmarjojen lisää antosyaaneja mehustusprosessin
näkökulmasta. Esille nousee mustikankuoren ravinteikkuus ja terveellisyys kuten
myös miksi marjamehusta saattaakin puuttua samoja ominaisuuksia.
Asiasanat: marjavalmisteet, mehut, mustikka, terveysvaikutteiset
elintarvikkeet, diabetes
Salaiset
marjapaikat ja jakamistalous
Rainer Peltolan blogissa pohditaan suomalaisten marjanpoimintakulttuuria,
jakamistaloutta ja luonnonmarjojen satoseurantaa. Kirjoituksessa haaveillaan,
että kansalaisaktiivisuus voisi hyödyttää tutkimuslaitosten satoseurantojen
perinteikästä tekoa. Luonnonvarakeskus blogiartikkelit 15.6.2017
Asiasanat: marjanpoiminta, jakamistalous, keräilytuotteet,
kansalaisaktivismi
Sodankylän
keskuskeittiössä lähiruoka on arkipäivää
Johanna Kinnunen tutkii lähiruuan hyödyntämisperiaatteita ja
haastattelee kunnan ruokapalvelupäällikkö Merja Aholaa. Lähiruuan suosimisella
on positiivinen vaikutus koko kunnan elinkeinoelämään ja talouteen; samoin
villiruoan suosiminen vaikuttaa paikallisten tuottajien työllistämiseen.
Asiasanat: lähiruoka, pohjoinen, Sodankylä,
keskuskeittiö, luonnontuotteet
Villikasvien
elintarvikekäytön mahdollisuudet lisääntyivät
Johanna Kinnusen kirjoituksessa käsitellään
EU:n uuselintarvike-asetusta ja Eviran vuonna 2014 julkaisemaa luetteloa
elintarvikekäytön kannalta tärkeimmistä suomalaisista luonnonvaraisista
kasveista. Lapin AMK kokosi ja toimitti tärkeää aineistoa, jonka avulla
luetteloa päivitettiin. Lumen 3/2016
Asiasanat: luonnonkasvit, uuselintarvikkeet, elintarviketurvallisuus,
keräilytuotteet