1.-3.9.2017 VALTAKUNNALLINEN SIENISEUROJEN TAPAAMINEN ROVANIEMELLÄ
Lutunen- ja UUTU-hanke sekä Lapin AMK olivat mukana Valtakunnallisessa sieniseurojen tapaamisessa Sky Hotel Ounasvaaralla. Sieniseuratapahtuman oheisohjelmana järjestettiin esityksiä sienivärjäyksestä, sienisuolan valmistuksesta ja lahottajasienten kasvatuksesta. Vieraat saivat nauttia asiantuntevista tietoiskuista sekä kaikille avoimesta sieninäyttelystä. Lue tapahtumasta lisää täältä (pdf).
Asiasanat: keräilytuotteet, luonnontuoteala, pohjoinen, sienet
Ensimmäisessä kuvassa Anu Tossavainen ja toisessa Henri Vanhanen omilla pisteillään näyttelyvieraita opastamassa pisteillään. Näyttelyyn osallistui intohimoisia sieniharrastajia, aiheesta kiinnostuneita vieraita sekä aivan uutukaisia uteliaita.
Sieninäyttelyn olivat koonneet sienineuvojakurssille osallistuneet metsä- ja maatalousopiskelijat sekä sieniseurojen aktiiviset harrastajat. Kauppasienten ja näköislajien lisäksi näyttelyssä oli paljon muitakin lajikkeita, jopa harvinaisempiakin yksilöitä.
Sienten viljely on helppoa ja hauskaa - viljelyohjeistus aloittelevalle sienten viljelijälle (pdf)
Luonnonvarakeskus ja Itä-Suomen yliopiston metsäosasto kehittelivät SieVi-hankkeessa muun muassa lahottajasienien viljelymenetelmiä. Oppaassa esitellään yksinkertaisesti ja havainnollistavasti ymppäysmenetelmää, jota voidaan soveltaa esimerkiksi talvijuurekkaan, koivunkantosienen, koivuvinokkaan, pökkelö- tai lakkakäävän viljelyyn.
Asiasanat: keräilytuotteet, lahottajasienet, luonnontuoteala, sientenviljely
Opi tunnistamaan sieniä opiskelijoiden kanssa!
Metsätalous- ja agrologiopiskelijat esittelevät sieniä ja niiden ominaispiirteitä lyhyillä ja näppärillä klipeillä. Jere, Mari, Kimmo, Siiri, Sini, Antti ja Lotta osallistuivat sienineuvojakoulutukseen elokuussa 2017 ja loppunäyttöön kuului lajien tunnistuksen opettamista valtakunnallisten sienipäivien vierailijoille. Tutustu sieniin lajikohtaisesti kuvien alla olevista linkeistä.
Lähikuvissa keltavahvero ja kangashaperot, joista erottuu selvästi vanhempi ja nuorempi yksilö.
Kangashapero
Haaparousku
Kangasrousku
Kehnäsieni
Keltahapero
Keltavahvero eli kantarelli
Lampaankääpä
Suppilovahvero
Voitatti