kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Yrityksille ja yhteisöille / Tutkimus, kehitys ja innovaatiot / Lapin luonnontuotteet

Täsmätietoa Lapin luonnontuotteista maakunnalle - Lutunen

lutuslogot.png

 

 

Lutunen-hankkeessa tuotetaan tarvelähtöistä ja luonnontuotteita koskevaa tietoa kohdennetusti eri toimijaryhmille. Tuloksista hyötyvät niin yrittäjät, opetustoimen henkilöt, tutkijat, kehittäjät, hallinnon edustajat kuin maakunnan asukkaatkin.

 

Luonnontuotteet - Hyvinvointia Lapin luonnosta!

Kuukkeli_WEB_oikealle.png

 

Hankkeen monipuolisia tavoitteita 

  • Luotettavan tutkimus- ym. tiedon saannin helpottaminen
  • Luonnontuotealan yritysten kilpailukyvyn parantaminen
  • Työkalujen tarjoaminen tuoteideoiden ja uusien innovaatioiden kehittämiseen       
  • Kysynnän ja tarjonnan kasvattaminen
  • Edellytysten luominen uudelle tutkimukselle, liiketoiminnalle ja yhteistyölle 

Täsmätietoa Lapin luonnontuotteista maakunnalle -hanketta toteuttavat Luonnonvarakeskus sekä Lapin ammattikorkeakoulu. Hanketta rahoittaa Lapin ELY-keskus Euroopan maaseuturahastosta. Hankkeen toteutusaika on 1.1.2016 - 31.12.2018. 

Tilaa itsellesi ilmainen Kuukkelikirje täältä. Lue lisää Kuukkelikirjeistä, luonnontuotealan tiedotuksesta ja tietosuojasta täältä

 

Julkaistu materiaali
Asiantuntija-aineisto

Wild berriers of Finland are all natural!

Suomalaisista marjoista kertova esite jokaisen tarvitsevan vapaasti käytettävissä niin Suomessa matkailijoiden kanssa kuin esimerkiksi ulkomaan matkojen yhteydessä. 

HiRes pdf leikkuuvaroilla ja leikkuumerkeillä. 

- koko avattuna vaaka A4 (297x210) ja taitettuna A5 (210x148)

- nuuttaus

- paperiehdotus noin 170 g

 

Luonnontuoteala nyt Anne Ristioja Ajankohtaista luonnontuotealalta Birgitta Partanen

Luonnontuoteala nyt ja ajankohtaista luonnontuotealalta –esitykset antavat tietoa luonnontuotealan nykytilasta, haasteista ja trendeistä. Lapin luonnontuoteala nyt – entä tulevaisuudessa, päätösseminaari 24.10.2018.

Avainsanat: biotalous, luonnontuotteet, luonnontuoteala, luomukeruu, trendit, luomu

 

Luonnontuotteiden kestävä keruu ja uusia prosessointimenetelmiä Rainer Peltola 

Esityksessä kerrotaan mustikan haravapoiminnasta tehtyjä tutkimustuloksia, sivutaan kuusenkerkän kestävää keruuta ja esitellään myös kylmäkuivausta. Lapin luonnontuoteala nyt – entä tulevaisuudessa, päätösseminaari 24.10.2018.

Avainsanat: mustikka, haravapoiminta, maarianheinä, kuusenkerkkä, kestävä keruu

 

Lapin luonto - tulevaisuuden kilpailuetu Sirkku Hahn 

Puheenvuoron kärkenä on kansainvälinen näkymä perustuen Lapin puhtaisiin ja eksoottisiin luonnontuotteisiin. Lapin luonnontuoteala nyt – entä tulevaisuudessa, päätösseminaari 24.10.2018.

Avainsanat: lappi, luonto, luonnontuotteet, kosmetiikka, pohjoinen laatu

 

Kerkät talteen metsäpalvelu- ja luonnontuotealan yritysten yhteistyöllä Risto Kelloniemi ja Ilkka Kauppinen

Esityksen keskeisenä asiana on luonnontuote- ja metsäpalveluyritysten yhteistyö, jonka avulla on edistetty kuusenkerkän saantia tuotteiden raaka-aineeksi. Haasteita ja onnistumista. Lapin luonnontuoteala nyt – entä tulevaisuudessa, päätösseminaari 24.10.2018.

Avainsanat: luonnontuotteet, luonnontuoteala, yhteistyö, verkostoituminen, kuusenkerkät

 

Arctic Power Berries Anna Ojutkangas ja Eveliina Suoyrjö

Raikkaassa esityksessä kerrotaan lyhyesti yrityksen taustasta ja tuotteista. Liikeideaa, tuotekehittelyä ja markkinointia havainnollistetaan käytännöllisesti ja yrittäjät puhuvat omista kokemuksistaan kansainvälisillä markkinoilla. (29.3. 2017 Uusia tuotteita metsästä – seminaari)

Asiasanat: keräilytuotteet, luonnontuotteet, luontoyrittäjyys, marjat

 

Arktinen agroforestry Rainer Peltola, Luonnonvarakeskus (Arktinen kylä)

Tutustu agroforestryyn eli maametsätalouteen. Esityksessä näet agrometsätalouden käytäntöjä, esimerkkejä metsän tuottoarvoista sekä pohdintoja jokamiehenoikeuksista ja lappilaisesta lisäarvosta. (15.11.2017 Ainutlaatuinen Arktinen Lappi - maaseutuseminaari)

Asiasanat: metsätalous, maatalous, monikäyttö

 

Arvoketju-posteri, Detria Oy

Rovaniemeläisen yrityksen arvoketju havainnollistettu Relaxant-jalkavoiteen avulla. (14.12.2016 Luonnontuotealan teematilaisuus, Lapin ELY-keskus)

Asiasanat: luonnontuote, yrtit, luontaistuoteala

 

Hilla ja hillanlehti - Terveydellisesti vaikuttavat ainesosat ja niiden hyödyntäminen  Jari Siivari, Fingredient Ltd

Marjateollisuuden ja terveystuotteiden taloudellista merkitystä ja kansainvälinen ulottuvuutta aluksi, sitten siirrytään nimen mukaiseen pääaiheeseen ja lopuksi pohdintaa tulevaisuuden liiketoimintamahdollisuuksia. (Hillaseminaari 5.8.2016)

Asiasanat: lakka, terveysvaikutteiset elintarvikkeet, superruoka, bioaktiiviset yhdisteet

 

Liikeideasta yrittämiseen -vuokaavia, Anna-Riikka Lavia, Arctic Ice Cream Factory

Anna-Riikan vuokaavion polku johdattelee liikeideasta yritystoiminnan käynnistämiseen. Polku on reipas ja rehellinen, perille pääsy edellyttää kulkua mutkien ja tärkeiden toiminpiteiden kautta - tai uudelleen yrittämistä paremmilla taidoilla.

Asiasanat: liikeidea, liiketoimintasuunnitelma, pienyrittäjät, yrittäjyys

 

Luomu-Lappi Rainer Peltola, Luonnonvarakeskus

Esityksessä puhutaan luomubrändin vaikutuksesta Lapin maakuntaan. (14.12.2016 Luonnontuotealan teematilaisuus, Lapin ELY-keskus)

Asiasanat: luomutuotteet, luonnontuotteet, brändäys, lappilaisuus

 

Luomusertifioinnilla lisäarvoa Eija Vuorela, Youngfour Oy

Kehitystoiminnasta nostetaan esille lähiruoka ja alueellista kehitystä Suomessa. Luomukeruualueita ja metsien käyttömuotoja sivutaan esityksessä, kun puhutaan luomun laadusta ja valvonnasta sekä eri toimijoiden välille kehitettävästä yhteistyöstä. (29.3. 2017 Uusia tuotteita metsästä – seminaari)

Asiasanat: keräilytuotteet, luonnonmukaisuus, sertifiointi

 

Luonnontuoteala ja megatrendit  Anne Ristioja, Lapin ELY-keskus

Esitys käsittelee ajankohtaisen terveysbuumin ja luonnontuotteiden suhdetta. (14.12.2016 Luonnontuotealan teematilaisuus, Lapin ELY-keskus)

Asiasanat: luonnonmukaisuus, marjatuotteet, terveellisyys

 

Luonnontuotealan kehitysnäkymät  Anne Ristioja, Lapin ELY-keskus

Luonnontuotteita, marjojen ja sienten kauppaantulomääriä, luonnontuotealan yritystoimintaa sekä kehittämiskohteita alalla. (Hillaseminaari 5.8.2016)

Asiasanat: luonnontuoteala, luonnontuotteet, keräilytuotteet, yritystoiminta

 

Luonnontuotteiden pitkäaikaisen ravintokäytön vaikutuksia, Olavi Pelkonen, Oulun yliopisto

Diat alkavat kasveista saatavien lääkeaineiden esittelyllä, josta edetään turvallisuuteen, luonnontuotteiden haittoihin ja uuselintarvikkeisiin. (26.5.2017 Luonnontuotteet elintarvikemarkkinoilla –seminaari)

Asiasanat: lääkekasvit, hyötykasvit, luontaistuotteet, elintarviketurvallisuus

 

Marjat, elintarvikkeet ja makuelämykset Anu Hopia, Turun yliopisto

Makuverstas, moniaistisuutta ja ruokailuelämyksiä. (Hillaseminaari 5.8.2016)

Asiasanat: makuaisti, moniaistisuus, keräilytuotteet, marjat, tuotteistus

 

Marjojen satoennusteet ja metsien kannattavuus monimuotoisuuden näkökulmasta Rainer Peltola, Luonnonvarakeskus

Diasarjassa taustoitetaan aihetta marjastuksella, josta siirrytään MASI –projektiin, josta ajankohtaisempi versio on DigiMASI. Metsästä saatavia muita tuotteita ja niiden luontoarvoja esitellään kuten myös arktista lisäarvoa pohjoisilla alueilla. Luonnonvarakeskus 8.3.2018 

Asiasanat: marjanpoiminta, luontoarvot, kenttätutkimus, metsätalous, monimuotoisuus

 

Metsästä makua mukiin Mirka Olin, Ranolin Oy

Yrityksen Nord-T teebrändistä puhutaan ja yrityksen historiasta. Puheenvuorossa luomusertifointia otetaan jälleen esille ja pohjoisten kasvualueiden erityisyyttä korostetaan suomalaisten luonnontuotteiden laadussa kansainvälisestä näkökulmasta. (29.3. 2017 Uusia tuotteita metsästä – seminaari)

Asiasanat: keräilytuotteet, marjat, yrtit, tee, brändäys

 

Mitä uutta hillasta (ja muista marjoista)Rainer Peltola, Luonnonvarakeskus

Luonnonmarjojen talteenottoa, terveyshyötyjä ja viljelykokeiluja. (Hillaseminaari 5.8.2016)

Asiasanat: marjanpoiminta, terveyshyöty, luonnonmarjat

 

Paljon puhetta pakurista Hannu Piispanen, Pro Pakuri Finland ry

Yhdistystä ja kääpää esitellään napakasti. Pakurin terveysvaikutukset ja merkitys metsänomistajalle ovat puheenvuoron pääaiheina, kuten myös pakurituotannon arvoketju. (29.3. 2017 Uusia tuotteita metsästä – seminaari)

Asiasanat: pakurikääpä, superruoka, luonnontuotteet, sientenviljely

 

Terveyttä pohjoisen luonnostaMiika Jokioinen, Repolar Pharmaceuticals Oy (Arktinen hyvinvointi)

Aluksi esitellään tiiviisti yritystä ja sen alueellisuutta. Yritys käyttää tuotteissaan ja tutkii kuusen pihkaa; esityksessä on myös esimerkkejä kansainvälisestä liiketoiminnasta. (15.11.2017 Ainutlaatuinen Arktinen Lappi - maaseutuseminaari)

Asiasanat: pihka, haavanhoito, kauneudenhoito, luonnontuotteet
Artikkelit ja blogit
Poron vähemmän käytetyt ruhonosat ja luonnontuotteet
Karoliina Majuri on kirjoittanut artikkelin souse vide-menetelmästä, jonka avulla poron vähemmän käytetyistäkin ruhonosista saa maukasta ruokaa. Artikkeli löytyy Poromieslehdestä 1/2019.

Avainsanat: poronliha, ruhonosat, luonnontuotteet


Laadun ja turvallisuuden kehittäminen elintarvikeketjussa
Johanna Kinnunen ja Seija Niemi kirjoittavat elintarviketurvallisuudesta ja –lainsäädännöstä sekä niiden tulkitsemiseen liittyvistä haasteista tuottajan näkökulmasta. Kirjoituksessa nostetaan esille pienyrittäjien tarpeet käytännönläheisille koulutuksille. Lumen 2/2016

Asiasanat: elintarviketurvallisuus, alkutuotanto, uuselintarvikkeet, pienyrittäjät, koulutusmahdollisuudet


Lappilaiset marjat - terveydeksi

Seija Niemi kirjoittaa lappilaisten marjojen ja kasvien erityisyydestä, puhtaudesta ja ennen kaikkea terveysvaikutuksista. Artikkelissa puhutaan myös superfoodeista ja pehmelöistä. Artikkelin lopussa on napakasti koostettu vielä täsmätietoa arktisista marjoista, kasveista ja pakurista sekä luomutuotannosta. Lumen 3/2016 ja kirjassa ”Onneks On Luomua” (Merja Koski 2017).

Asiasanat: marjat, luonnonmukaisuus, lähiruoka, superruoka, hyvinvointi


Luonnonkasvit elintarvikeraaka-aineena - mitä toimijalta vaaditaan?
Johanna Kinnunen avaa villikasvien kaupallisen hyödyntämisen viranomaisvaatimuksia. Artikkelissa otetaan esille villikasvien erityispiirteitä sekä tuotannon eri vaiheita laatuketjuajattelun mukaisesti. Artikkelin lopussa on koottu tärkeitä lähteitä, joista lukija löytää aiheesta lisätietoa. Elintarvike ja Terveys -lehti 3/2017

Asiasanat: luonnonkasvit, ruokaturva, keräilytuotteet, alkutuotanto, uuselintarvikkeet


Mitä pohjoinen valo tekee mustikalle?
Rainer Peltolan blogissa keskitytään mustikan antosyaanipitoisuuksiin ja siihen, kuinka valo-olosuhteet vaikuttavat pohjoiseen kasvuun. Valon määrällä ja laadulla on väliä, kuten on myös aallonpituuksilla. Lutunen 2.3.2018

Asiasanat: pohjoinen, mustikka, antosyaanit, luonnonvalo, terveysvaikutteiset elintarvikkeet


Mustikka onkin puolukka ja Kanadassa kanadanmustikka on jotain muuta
Rainer Peltolan blogissa perehdytään monipuolisesti Vaccinium-suvun marjoihin ja erityisesti mustikoihin, joita on useita eri lajeja. Tekstissä puhutaan myös villimarjojen määritelmästä ja niiden kilpailueduista markkinoilla. Luonnonvarakeskus blogiartikkelit 6.6.2016

Asiasanat: marjanpoiminta, puolukat (suku), mustikka, luonnonmukaisuus


Mustikan pohjoinen laatu
Rainer Peltolan artikkelin keskiössä ovat antosyaanit, joita on pidetty yhtenä tekijänä mustikan terveellisyydessä. Kirjoittaja nostaa esille kolme tutkimusta, joissa on tutkittu antosyaanipitoisuuksien vaihtelua ja pohjoisten olosuhteiden vaikutusta niihin. Lutunen 14.2.2018

Asiasanat: mustikka, antosyaanit, terveellisyys, tutkimus, pohjoiset olosuhteet


Pohjoinen Puhtaus – missä mennään
Rainer Peltola, Seija Niemi ja Johanna Kinnunen tekevät katsausta Lapin ympäristön tilaa koskevista julkaisuista. Artikkeli pohjautuu Luonnonvarakeskuksen ja Lapin tutkimusseuran vuonna 2012 tekemään ”Pohjoinen puhtaus” –koosteeseen, joka todetaan yhä ajantasaiseksi. Lumen 1/2017

Asiasanat: pohjoinen, puhtaus, ilmanlaatu, pienhiukkaset, ympäristömyrkyt

Pohjoista keruuluomua
Johanna Kinnunen käsittelee artikkelissaan luomun kansainvälistä merkitystä ja luomusertifiointia. Keruuluomun valvontajärjestelmän käytännöllisyyttä voisi vielä kehittää entistäkin tuottajaystävällisemmäksi. Uusi Rovaniemi 67/2017 (23.9.2017)

Asiasanat: pohjoinen, luonnonmukaisuus, sertifiointi, keräilytuotteet, ruokaturva


Puhtaat pohjoiset luonnontuotteet – ja vielä luomuna? Case-esimerkkejä elävästä yrityselämästä

Johanna Kinnunen on haastatellut Kiantama Oy:tä, Lapin Maria Oy:tä, Polar Shiitake Oy:tä ja Naviter Oy:tä, jotka kaikki käyttävät luomutuotannon raaka-aineita tuotteissaan. Artikkelissa pohditaan luonnontuotteiden ja luomutuotteiden välistä suhdetta. Lutunen 10.10.2016

Asiasanat: luonnonmukaisuus, luonnontuotteet, keräilytuotteet, sertifiointi, pohjoinen


Ruma puristekakun poikanen on terveellinen ja arvokas
Rainer Peltola jatkaa ”mustikkasarjan” blogitekstejä tarkastelemalla luonnonmarjojen lisää antosyaaneja mehustusprosessin näkökulmasta. Esille nousee mustikankuoren ravinteikkuus ja terveellisyys kuten myös miksi marjamehusta saattaakin puuttua samoja ominaisuuksia.

Asiasanat: marjavalmisteet, mehut, mustikka, terveysvaikutteiset elintarvikkeet, diabetes


Salaiset marjapaikat ja jakamistalous
Rainer Peltolan blogissa pohditaan suomalaisten marjanpoimintakulttuuria, jakamistaloutta ja luonnonmarjojen satoseurantaa. Kirjoituksessa haaveillaan, että kansalaisaktiivisuus voisi hyödyttää tutkimuslaitosten satoseurantojen perinteikästä tekoa. Luonnonvarakeskus blogiartikkelit 15.6.2017

Asiasanat: marjanpoiminta, jakamistalous, keräilytuotteet, kansalaisaktivismi


Sodankylän keskuskeittiössä lähiruoka on arkipäivää
Johanna Kinnunen tutkii lähiruuan hyödyntämisperiaatteita ja haastattelee kunnan ruokapalvelupäällikkö Merja Aholaa. Lähiruuan suosimisella on positiivinen vaikutus koko kunnan elinkeinoelämään ja talouteen; samoin villiruoan suosiminen vaikuttaa paikallisten tuottajien työllistämiseen.

Asiasanat: lähiruoka, pohjoinen, Sodankylä, keskuskeittiö, luonnontuotteet


Villikasvien elintarvikekäytön mahdollisuudet lisääntyivät
Johanna Kinnusen kirjoituksessa käsitellään EU:n uuselintarvike-asetusta ja Eviran vuonna 2014 julkaisemaa luetteloa elintarvikekäytön kannalta tärkeimmistä suomalaisista luonnonvaraisista kasveista. Lapin AMK kokosi ja toimitti tärkeää aineistoa, jonka avulla luetteloa päivitettiin. Lumen 3/2016

Asiasanat: luonnonkasvit, uuselintarvikkeet, elintarviketurvallisuus, keräilytuotteet
Julkaisut ja raportit

Lappilaisen ruuan ja ruokamatkailutuotteiden kysyntäpotentiaali suomalaisten matkailijoiden keskuudessa

Infograafissa on esitetty kyselyn keskeisimmät tulokset. Kyselyyn osallistui 362 vastaajaa, joista 90% oli käynyt Lapissa vähintään kerran. Luonnontuotteet sekä luonnonläheisyys vetoavat selvästi matkailijoihin ja kiinnostus paikallisista raaka-aineista valmistettua lappilaista ruokaa kohtaan on suurta. ELMA maaseutumessut 11.-13.11.2016

Asiasanat: lähiruoka, keräilytuotteet, luonnontuotteet, ruokamatkailu, pohjoinen


Lähiruoasta matkailu-ravintoloiden valttikortti? Keittiömestareiden ja ravintolan vastuuhenkilöiden näkemyksiä lähiruoan käytöstä Levillä ja Saariselällä

Marja Uusitalon, Olli Wuoren, Pasi Rikkosen, Jussi Veijolan ja Tuomas Jauhon tutkimuksessa haastatellaan viittä toimijaa lähiruuan käytöstä ja paikallisen elintarviketuotannon kehittämisestä. Lähiruoka on tunnistettu hyväksi osaksi matkailuyritysten brändäämistä. Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 54/2016

Asiasanat: lähiruoka, ravintolat, matkailukeskukset, kestävät ruokajärjestelmät, polkuriippuvuus


Opas elintarvikealan yrittäjälle luonnonkasvien käytöstä - Luonnontuotealan uuselintarvikekysymykset

Seija Niemen ja Johanna Kinnusen ajankohtaisessa oppaassa lukija perehtyy uuselintarvikeasetukseen ja sen uudistumiseen vuonna 2018. Myös ei-uuselintarvikkeista ja luonnonkasvien pienimuotoisesta käytöstä on omat selventävät osionsa. Lapin AMK julkaisuja 2/2016

Asiasanat: keräilytuotteet, luonnonkasvit, uuselintarvikkeet, luonnontuoteala


Valitseeko matkailija lähiruokaa lautaselleen? Matkailijoiden asennoituminen paikallisten elintarvikkeiden ja villiruoan käyttöön Levillä

Olli Wuoren, Marja Uusitalon, Jussi Veijolan ja Tuomas Jauhon tutkimuksessa haastateltiin 252 matkailijaa Levin hiihtokeskuksessa vuonna 2013. Kyselyssä tarkasteltiin suhtautumista paikalliseen poronlihaan, luonnonmarjoihin ja –yrtteihin. Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 14/2016

Asiasanat: lähiruoka, paikallinen ruoka, villiruoka, matkailu, matkailukeskus, hiihtokeskus, mielikuvakartta

Selvitykset

Erikoisluonnontuotteita opiskelijoiden silmin

Puista saatavia erikoisluonnontuotteita voidaan hyödyntää teollisesti muun muassa lääke-, elintarvike- ja kosmetiikkateollisuudessa. Teollisuuden raaka-aineeksi erikoisluonnontuotteita keräämällä metsänomistaja voi parantaa metsikkönsä taloudellista tuottoa.

Tuloa ja terveyttä erikoisluonnontuotteista on kirjoittanut Aki Ranta ja se on koottu opiskelijoiden tuottamista muista raporteista.

Johanna Heikkinen ja Sara Veikkolainen: pihka

Sini Metsälä ja Mari-Anne Penttinen: pettu ja männynkuori

Aki Ranta ja Jenni Tyni: pakuri

Mari Auno ja Tuija Hautanen: mahla

 

Avainsanat: erikoisluonnontuotteet, pihka, pakuri, mahla, pettu, männynkuori

 

Luonnonkasvien käsittelyasema-vaatimuksia ja vaihtoehtoja

Kaamoskehrän tekemässä selvityksessä esitellään luonnonkasvien käsittelyasemalle asetettuja vaatimuksia sekä toimintaratkaisuvaihtoehtoja yrittäjille, jotka ovat perustamassa pienteollisen kokoluokan kasviasemaa osaksi verkostoa. Selvityksen tekijät ovat Eija Vuorela, Kari Pikkupeura sekä Niina Mattila.

Asiasanat: luonnontuotteet, luonnonkasvit, luonnontuoteala, elintarvike, käsittelyasema, verkostoituminen

 

Luonnonkasveista kosmetiikkaa ja terveysvaikutuksia

Selvitykseen koottiin 17 kasvilajia: hilla, isotakiainen, kataja, kehäkukka, koivut, mintut, nokkonen, pakuri, peltokorte, puna-apila, ranta-alpi, ratamot, ruusujuuri, rätvänä, siankärsämö, väinönputki. Luonnonkasveista esitellään niiden bioaktiivisia yhdisteitä vaikutuksineen, perinnekäyttöä ja käyttöpotentiaalia.

Asiasanat: bioaktiiviset yhdisteet, luonnonkasvit, luonnonkosmetiikka, terveyshyödyt, yrtit

  

Maarianheinät

Selvityksessä perehdytään Hierochloë –suvun eli maarianheinien taksonomiaan, ominaisuuksiin, kasvupaikkoihin, aiempiin ja nykyisiin käyttömuotoihin sekä niillä maustettavaan Zubrowka vodkaan Puolassa.

Asiasanat: kasvitiede, kulttuuriperintö, luonnonkasvit, votka

 

Marjojen ja yrttien teollinen tuotanto

Selvityksen aiheena on luonnontuotealan teolliset tuotantoketjut ja toimintamallit. Siihen on koottu yhteen vuosina 1990 -2010 tehtyjä opintomatkoja, joista esiin on nostettu ne, joista voitiin kartoittaa tarkasti käytänteitä. Kyseiset matkat tehtiin Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Saksaan ja Sveitsiin. Kaikki opintomatkat ovat taulukoitu selvityksen loppuun.

Asiasanat: luonnontuotteet, marjat, opintomatkat, tuotantoketjut, yrtit

 

Metsänomistajuus ja jokamiehenoikeudet

Lyhyt yhteenveto tutkimuksista ja selvityksistä, jotka on tehty jokamiehenoikeuksista ja niihin liittyvästä asenneilmastosta. Tarkoituksena on antaa selvennystä erilaisiin haasteisiin, kun esimerkiksi keskustellaan ja pohditaan jokamiehenoikeuksien rajoja luonnonantimien keruun tehostuessa.

Asiasanat: jakamistalous, jokamiehenoikeudet, keräilytuotteet, luonnontuoteala, metsänomistus, tapakulttuuri

 

Pihkauutteen mikrobiologiaa

Pihkauutteen antimikrobista tehoa arvioitiin mikrobikasvuston ja pihka-kasviöljy-seoksen vuorovaikutuksella. Tutkimuksessa havaittiin seoksen selvästi ehkäisevän gram-positiivisten bakteerien kasvua.

Asiasanat: antimikrobinen yhdiste, lääkekasvit, mikrobiologia, pihka

 

Sekundaariyhdisteet mustikan ja puolukan puristekakuissa

Selvityksessä on koottu neljä aihetta käsittelevää tutkimusta tiiviiksi koosteeksi. Linkkien kautta voi tutustua tutkimuksiin tarkemmin.

Asiasanat: flavonolit, jatkojalostus, luonnontuotteet, mehut, mustaherukka, mustikka, puolukka

 

Selvitys viestintäkäytänteistä

Lapin luonnontuotealan opettajien ja yrittäjien viestintäkäytänteiden selvityksellä haettiin vastauksia kysymyksiin, mitä kanavia ja tapoja käytettiin ja mitkä niistä koettiin tehokkaimmiksi. Tuloksia ollaan hyödynnetty tiedon tuottamisessa hankkeessa.

Asiasanat: ammatilliset opettajat, joukkoviestintä, luonnontuoteala, luontoyrittäjät, pohjoinen, tiedonhaku, TKI-toiminta

 

Juurikäävän torjunnassa käytetyn urean vaikutukset metsäkasvillisuuteen ja maaperään

Juurikääpä on ajankohtainen vaiva riskialueilla metsänuudistuksessa. Urealiuoksen käyttöä kantokäsittelyssä on tutkittu Keski-Ruotsissa vuosina 1997-1998, kyseistä tutkimusta referoidaan selvityksessä.

Asiasanat: juurikääpä, kuusi, maaperäkemia, metsänkasvatus, metsänuudistus, metsänomistus, metsätuhot, mänty, torjunta-aineet, urea

Yritystarinat
Käsikynkässä metsästä maailmalle, NORD-T
Yrittäjät Mirka Olin ja Nina Rantala kertovat yritystoiminnastaan. ”Halusimme luoda jotakin aitoa, jotakin kaunista ja jotakin laadukasta – sellaista, mistä yrittäjä voi olla ylpeä. Tuotteemme ovat oodeja suomalaiselle luonnolle.” ProAgria, Arktista yritysvoimaa 31.8.2018

Asiasanat: tee, luonnontuoteala, luonnontuotteet, yritystoiminta, verkostoituminen


Jäätelön voimalla isojen kumppaniksi, Arctic Ice Cream
Anna-Riikka Lavian blogitekstin aiheena on elintarvikeyrityksen perustamisen jälkeinen jakelukanavan etsintä. Lavia kertoo käytännönläheisesti tavaranjakelusta ja paikallisen yksityisyrittäjän tapahtumarikkaasta taipaleesta. ProAgria, Arktista yritysvoimaa 2.9.2016

Asiasanat: elintarvikeala, jakelukanavat, jäätelö, luonnontuoteala, lähiruoka, pienyrittäjät, tuotekehitys, verkostoituminen


Kansainvälistyminen ja suhteiden rakentaminen on matkana samanlainen kuin ensitreffeiltä avioliittoon, SuperMood Oy
Rita Nordinin blogissa tarkastellaan yrityksen kansainvälistymistä ja kaupallistamista kekseliäästä näkökulmasta. Kirjoittaja jakaa luonnonkosmetiikan alalta omia kokemuksiaan, joita voi niiden yleisyyden puolesta soveltaa monipuolisesti muihinkin tuoteryhmiin. Lutunen 30.11.2016

Asiasanat: brändäys, kansainvälistyminen, luonnonkosmetiikka, luonnontuoteala, markkinointi, tuotekehitys


Metsän keskeltä maailmalle
, Arctic Warriors
Tuija Kauppinen ja Katja Misikangas jakavat yrityksensä uskoa lappilaisiin yrtteihin ja niiden potentiaaliin kansainvälisillä markkinoilla. Kirjoituksessa on vahva pienyrityksen näkökulma, ja siinä tarkastellaan myös luonnontuotealan haasteita ja voimaa. ProAgria, Arktista yritysvoimaa 26.2.2017

Asiasanat: keräilytuotteet, luonnontuoteala, lähiruoka, pohjoinen, Rovaniemi, superruoka, tuotekehitys, yrttikasvit


Pala puhdasta pohjoista luontoa, Arctic Superfood
Jari Kurtti kertoo työhistoriastaan, oman yrityksensä perustamisesta sekä tuotekehittelystä tarkasti kirjoituksessaan. Villiyrtti- ja luonnonmarjaraaka-aineista syntyy kotimaista superfood-patukoita, jotka kilpailevat ulkomaalaisten tuotteiden rinnalla päivittäistavarakaupoissa. ProAgria, Arktista yritysvoimaa 8.8.2017

Asiasanat: luonnontuoteala, lähiruoka, pohjoinen, superruoka, tuotekehitys, välipalat, yrityksen perustaminen
Kuukkelikirjeet

Kuukkelikirjeet ovat Lutunen-hankkeen tiedotteita, joissa kerrotaan hankkeessa julkaistuista artikkeleista, asiantuntijapuheenvuoroista sekä tulevista ja menneistä tapahtumista. Kuukkelikirje kokoaa hankkeessa tuotettua materiaalia yhteen ja tuo ne tiedoksi hankkeen kohderyhmille.

 

Kuukkeli - Villiyrtit 1

Kuukkeli - Villiryrtit 2

Kuukkeli - Marjat 1

Kuukkeli - Marjat 2

Kuukkeli - Syksyn sienet

Kuukkeli - Markkinointi

Kuukkeli - Seminaaritiedote.

Kuukkeli - Luonnontuotteet ja metsä

Kuukkeli - Yritystarinoita 1

Kuukkeli - Yritystarinoita 2

Kuukkeli - Yritystarinoita 3

YHTEYDENOTOT JA LISÄTIEDOT

Rainer Peltola

puh. 029 532 6429

rainer.peltola@luke.fi

 

Seija Niemi

puh. 040 181 3296

seija.niemi@lapinamk.fi