29.8.2024 Mikä digi ja vr? Vierailu FrostBit-laboratoriossa:tutustumista erilaisiin laitteisiin, tekniikkaan ja niiden käyttöön sekä ideointia miten eri tekniikat ja sovellukset voitaisiin ottaa osaksi nuorisotyötä.
5.9.2024 Aistihuone -vierailu Kolpeneen tuki- ja osaamiskeskuksessa: aistihuoneen esittely, luontoteemainen rentoutusharjoitus ja kokemusten jakamista ideoiksi omaan työkalupakkiin
13.9.2024 Kädet savessa -työpaja Korundissa: TaideLoikka -hankkeen yhteistyömahdollisuudet, saven työstämistä eli kädet saveen ja ideoita omaan työhön hyödynnettäväksi.
LuontoHyte-hanke oli Perustuksilla eli mukana Etelä-Pohjanmaan Opistolla järjestetyillä alueellisilla nuorisotyöpäivillä 8.-9.8.2024. Antoisat päivät ja keskustelut osoittivat ja muistuttivat, että luontomenetelmät ovat monipuolisuudessaan erinomaisia: niitä voi käyttää ulkona ja sisällä, yksilöllisesti tai ryhmissä, tuoden hyvää mieltä ja onnistumisen kokemuksia. Ja useat menetelmät ovat edullisia tai jopa maksuttomia!
Heli Siirilä ja Martta Ylilauri Vaasan yliopistosta kiittävät aurinkoisista päivistä järjestäjiä sekä kaikkia Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan nuorisotyön äärellä toimivia henkilöitä.
***************
Seinäjoella järjestetään valtakunnalliset Green Care -päivät teemalla Eläimet hyvinvointityön kumppanina. LuontoHyte-hankkeen toimijat ovat mukana tilaisuudessa, tervetuloa jutulle ja tutustumaan ständille.
Tutustu tilaisuuteen Green Care Finland ry:n sivuilla
LuontoHyte-hanke on mukana alueellisilla nuorisotyöpäivillä Perustuksilla ja Kläpissä. Perustuksilla-tapahtumassa on ständi. Kläpissä keskiviikon työpajaosiossa LuontoHyte-hanke tutustuttaa etsivän nuorisotyön osallistujat luonnon palauttaviin ja virkistäviin elementteihin käytännössä. Lämpimästi tervetuloa juttusille tai mukaan työpajaan. Perustuksilla 8. - 9.8.2024 Kläppi 24.-25.9.2024
Yli tusina vaasalaista nuorisotyöntekijää nautti helteisestä päivästä meren äärellä ja oppi eri luontotaitoja käytännössä. LuontoHyte-hankkeen tarjoama lähiluonto-työpaja toteutettiin merellisellä puistoalueella aivan Vaasan keskustassa toukokuun lopussa. Iltapäivän aikana sai harjoitella muun muassa trangian käyttöä, luontoruoanlaittoa sekä ulkoilmoihin sopivia aktivointileikkejä ja -toimia. Lisäksi osallistujat pitivät luontokohteessa normaalin viikkopalaverinsa – hyvin se onnistui, vaikkei sisätiloissa oltukaan!
Työpajan ohjaajana toimi luontomenetelmien moniosaaja Anita Storm. Konkreettisten taitojen lisäksi hän jakoi tietoa luontoon liittyvistä mahdollisuuksista, oikeuksista ja vastuista. Tärkeintä oli zoomata tieto nuorisotyössä käyttökelpoiseen muotoon
Oulun kaupungin nuorten työpajavalmennuksessa on luontovalmennus juurtuntu vahvaksi osaksi toimintaa. Anu Puhakka ja Esa Salonen Oulun kaupungin nuorten työpajatoiminnasta kertoivat 21.5. työpajassa, ettei juurtuminen sujunut täysin vailla kitkaa, mutta hankkeen tuki, sekä innostava toiminta auttoivat eteenpäin. Nyt toiminta on monipuolista ja pysyvä osa nuorisotyötä. Katso tallenne: luontovalmennus Oulussa Puhakka & Salonen.
Valokuvalla voi edistää nuorten hyvinvointia, voimauttaa ja osallistaa, sen avulla voi opetella myös hyväksyvää katsomista niin itseään kuin toisia kohtaan. Marjaana Araneva kertoi 14.5.2024 luennollaan, miten luonto ja valokuva voidaan yhdistää ja miten käytännössä valokuvat ja kuvauksen voi ottaa osaksi nuorisotyötä. Katso tallenne: Valokuva nuorten hyvinvoinnin lähteenä Araneva (ei jaettavaksi eteenpäin)
Tervetuloa kuulemaan, miten luontotoimintaa voidaan juurruttaa osaksi nuorisotyötä. Anu Puhakka ja Esa Salonen Oulun kaupungin nuorten työpajatoiminnasta kertovat, kuinka heillä Oulussa luontovalmennus juurtui osaksi nuorten työpajavalmennusta. LuontoHyte-hankkeen väki kertoo myös millaiset käytänteet haastaa tai helpottaa luontotoiminnan vakiinnuttamista osaksi normaalia toimintaa.
Tule mukaan, erillistä ilmoittautumista ei tarvita. Osallistumaan pääset tästä linkistä Työpajasta tulostettava pdf
******************
Tervetuloa Teams-linjoille kuulemaan ja oppimaan, miten voit hyödyntää voimauttavaa valokuvausta omassa työssäsi nuorten kanssa. Luennoitsijana on Marjaana Araneva (huom. sairastapauksen vuoksi luennoitsija on vaihtunut). Työpaja on tarjolla Rovaniemen ja Vaasan kaupunkien nuorisotyöntekijöille.
Keskeinen sisältö: menetelmä lyhyesti, nuorten hyvinvointi ja osallisuus voimauttavan valokuvauksen avulla ja esimerkkejä toteutuksista nuorten kanssa sekä vinkkejä jatkoon.
Ei ennakkoilmoittautumisia, joten merkkaa ajankohta omaan kalenteriisi ja tule mukaan linkillä. Linkki ja tallenne saatavilla myös OpenMoodlen luontotarjottimilta.
****************
Rovaniemen nuorisotyötekijät saivat kokeilla käytännössä nuotioretkellä, miten eri nuotio sytytetään. LuontoHyte-hankkeen väki kertoi neljä eri tapaa sytyttää nuotio ja esillä oli myös läjäpäin apuvälineitä nuotion sytytykseen. Omakohtainen kokeilu ja kokemus antoi osallistujille rohkautta ja varmuutta viedä nuoret myös retkelle ja laavuilemaan. Nuotion ääressä käytävät keskustelut, nuotioruoan valmistaminen ja osallistava tekeminen ovat erinomainen osa nuorisotyöntekijän työkalupakkia.
Siru Heiskanen MSc (Evoluutiobiologia ja kognitiivinen neurotiede) Naava Oy:sta kävi LuontoHyte-hankkeen vieraana 23.4.2024. Esityksessään ”Tuo luonto sisälle” hän konkretisoi, miksi ihminen voi automaattisesti paremmin aistiessaan luontoelementin. Ihminen on kehittynyt vuosituhansien aikana, mutta sisätiloihin painottunut kaupunkiarki on muodostunut viimeisen sadan vuoden aikana. Ihmisen fysiikka ja psyyke eivät ole vielä muovautuneet tähän.
Suora luontokosketus on vaikuttavin moniaistisuudessaan, kuten kasvien tuominen sisälle tai luonnonvalon ohjaaminen tilaan. Epäsuora luontokosketus ns. huijaa aivoja luulemaan, että luonto on läsnä. Siihen auttaa esim. eläimen muotoiset esineet, luontotapetti tai linnunlaulun kuuleminen kaiuttimista. Tilan kalustaminen ja asettelu vaikuttaa turvallisuuden tai turvattomuuden tunteeseen: näkeekö ympärille, onko piilopaikkoja, saako levättyä, aktivoiko toimintaan. Nuorten aivot ovat vielä kehittymisvaiheessa, ja siten luontoelementtien käyttö tukee hyvällä tavalla, luontaisesti, nuoren kehittymistä ja kasvua.
Rovaniemen ja Vaasan kaupunkien nuorisotyöntekijät voivat katsoa tallenteen Heiskasen esityksestä (ei jaettavaksi eteenpäin)
Työpajakuulumisia: Luonto ja käsityöt nuorisotyössä 15.4.2024
Rovainiemen etsiviä ja Rotiryhmän vetäjiä kävi tutustumassa Taito Lappi ry:n toimintaan. Keskustan läheisyydessä sijaitseva myymälä ja taitokeskus tarjosivat monenlaista katsottavaa sekä paljon uusia ideoita nuorten kanssa työskentelyyn. Nuorisotyön ja TaitoLappi ry:n käytännön yhteistyömahdollisuuksia nousi paljon esiin aina korjausompelusta, luontomateriaalien käyttöön ja tutustumispäiviin asti - näihin palataan syksyllä.
Täältä voi tilata maksuttoman kokoelman Käsityö kuntouttaa -hankkeen julkaisuista, johon on koottuna mm. käsityövinkkejä ja -kortteja.
Rovaniemen ja Vaasan nuorisotyöntekijöille on tarjolla luontotarjotin, josta voi poimia itselleen soveltuvat ja kiinnostavimmat tilaisuudet. Luontotarjottimen kautta pääsee nopeasti saamaan lisätietoa ja käytänön oppia luontotoiminnan menetelmistä ja harjoitteista retkien, vierailujen ja työpajojen sekä luentojen kautta. Ilmoittautua tilaisuuksiin tehdään OpenMoodlen kautta, jossa on myös kaikkien tilaisuuksien tarkemmat kuvaukset. Openmoodleen kirjautumistiedot on lähetetty sähköpostitse, mikäli tarvitset apua OpenMoodlen kanssa otathan yhteyttä sanna.vinblad (@) lapinamk.fi.
**************
LuontoHyte oli mukana #INTO24-tapahtumassa Mikkelissä 20.-21.3.2024. Päivien aikana tuli selkeästi esille, että luontomenetelmistä osana nuorisotyötä kannattaa puhua nyt ja jatkossa. Luontomenetelmiä on käytössä joka puolella Suomea, osassa jäsentyneemmin ja osassa nuorisotyön ammattilaisten omana aktiivisuutena. Näitä esimerkkejä kannattaa nostaa esille, jotta menetelmien käyttö yleistyisi ja siten yhä useampi nuori – ja työntekijä – pääsisi hyötymään niistä. Luontomenetelmät auttavat monen haasteen kanssa: eläimen läsnäolo voi avata keskusteluyhteyden nuoreen, puisto- tai metsäretki rahoittamaan ylivirittyneen mielen sekä vuodenkierron hoksaaminen jäsentämään omaa alakuloista oloa.
*****************
Noin 80 luonnon hyvinvointivaikutuksista kiinnostunutta kuulijaa ja keskustelijaa kokoontui Vaasan yliopiston kampukselle LuontoHyte- ja LuontoMieli-hankkeiden järjestämään seminaariin 18.3.2024. Eteläpohjalaisen lastensuojeluyksikön johtaja Keijo Viertoma Voimavaratila Toiskasta painotti esityksessään, että tuloksekas työ nuorten kanssa perustuu siihen, että työntekijät voivat hyvin. Luonto, puutarha ja eläimet ovat pääroolissa, kun Toiskan arkea pyöritetään.
Skutsi kuulee -ohjelman ohjelmapäällikkö Julia Sillanpää Mielenterveyden keskusliitosta konkretisoi, miksi kannattaa mennä metsään. Skutsi kuulee -ohjelma tarjoaa erilaisia koulutuksia ja materiaaleja, joilla voi lisätä metsään liittyvää hyvinvointiosaamista. Tutustu tarkemmin ohjelmasivuilla: https://www.mtkl.fi/toimintamme/lisaa-liikuntaa-arkeen/skutsi-kuulee-ohjelma-nuorille-aikuisille/
Hyvinvoinnin ja luonnon monitaituri Milja Harju Harju Wellnessistä sai osallistujat lopullisesti kaipaamaan siirtymistä metsään, kun hän kertoi metsäkylpy-menetelmästä ja metsäjoogasta. Kannattaa käydä metsässä edes hengittelemässä, jos ei jaksa muuta.
*********************