kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Yrityksille ja yhteisöille / Tutkimus, kehitys ja innovaatiot / Arctic RoboWelfare

Arctic RoboWelfare – Lappilaisen hyvinvoinnin robotiikan kehittäminen

FI Euroopan unionin osarahoittama_PANTONE 2.jpglapin liitto 3.jpg

 

Hankkeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta robotiikasta sekä vahvistaa robotiikan hyödyntämistä Lapin alueella hyvinvointipalveluiden aloilla. Hanke vahvistaa hyvien käytänteiden jakamista ja hyödyntämistä sekä mahdollistaa yhteiskehittämisen ja robotiikan kokeilut uudella tavalla - asiakaslähtöisesti, eettisesti ja saavutettavasti. Hankkeen kohderyhmänä ovat Lapin maakunnan hyvinvoinnin ja terveyden alan toimijat.

Yhteiskehittäminen ja robotiikan kokeilut tullaan toteuttamaan moniammatillisen ja monitieteisen tiimin yhteistyönä (hoitotyö, fysioterapia, sosiaali-ala, liikunta-ala, TKI-asiantuntijat, kasvatustieteet sekä hallintotieteet). Robotiikan ilosanomaa on tarkoitus levittää laajalti hyvinvointialoille aina sosiaali- ja terveyspalveluista koulumaailmaan! 

Tervetuloa seuraamaan hankkeen matkaa robotiikan maailmassa sekä näille nettisivuille että sosiaalisen median kanaville! 

Tutustu työpaketteihin alla.

Key facts in English

Robotiikan nykytilanne hyvinvointialoilla

Selvitetään tilannekuva robotiikan hyödyntämisestä hyvinvointipalveluissa. Toteutetaan analyysi, joka koskee hyvinvointialan kehittämisympäristöjen robotiikan nykytilaa, kehittämistarpeita, saavutettavuutta ja niiden tarjoamia mahdollisuuksia suhteessa eri tarpeisiin: tutkimus, opetus ja elinkeinoelämäyhteistyö. Työpaketissa benchmarkataan muissa ammattikorkeakouluissa toimivien vastaavien robotiikan alan kehittämisympäristöjen toimintaperiaatteet ja hyvät käytänteet. Työpaketissa laaditaan kehittämisympäristöjen kuvaukset.

Tutustu Tutkimusagendalla seniorit! seminaarin esitykseen -> Tutkimusagendalla_seniorit_seminaari_esitys.pdf

Asiantuntijoiden verkostoituminen

LUC korkeakoulukonsernin (Lapin AMK ja Lapin yliopisto) asiantuntijaverkoston tavoitteena on edistää robotiikan tietoperustaista hyödyntämistä Lapissa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kontekstissa. Hyvinvointia palveleva robotiikka ymmärretään verkostossa laajana ilmiönä, mihin kuuluu perinteisen sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan lisäksi hallintotieteen ja kasvatusalan toimijat. Myös muut toimijat, jotka kokevat toimivansa hyvinvointia palvelevan robotiikan parissa (esim. oikeudellisen näkökulman kautta) ovat tervetulleita asiantuntijaverkostoon mukaan. Verkoston jäsenenä sinulle tarjoutuu mahdollisuus tutustua muihin robotiikan parissa toimiviin LUC asiantuntijoihin, kertoa omasta tutkimus- ja kehittämistyöstäsi, ideoida ja rakentaa uusia rahoitushakemuksia ja kehitellä uudenlaista opetusyhteistyötä.

Lapin maakunnan alueen aktivointi
Tunnistetaan hyvinvointialan robotiikkaan kytkeytyvät sidosryhmät ja avaintoimijat Lapissa. Selvitetään hyvinvointialan robotiikan tulevaisuuden tarpeet. Aktivoidaan aluetta lisäämällä tietoisuutta robotiikasta ja sen hyödyntämisestä tulevaisuudessa esimerkiksi erilaisten tapahtumien avulla. Huomioidaan laajasti kaikki hyvinvointialan toimijat (oikeat asiakkaat, yritykset ja kolmas sektori).
Robotiikkakokeilut käytännössä
Toteutetaan robotiikkakokeilut kolmessa eri teemassa hyvinvointialojen toimintaympäristöissä, jotka on valittu hankkeen aiempien toimenpiteiden pohjalta. Kokeiluista laaditaani analyysi, jossa kuvataan esimerkiksi, miten käyttöönotto vaikuttaa työntekijöiden päivittäiseen työhön, toimintatapoihin ja käytäntöihin työyhteisöissä. Kokeilujen tulosten perusteella luodaan tukimalli hyvinvointialan robotiikan käyttöönoton eri vaiheista ja käyttöönoton edellyttämistä muutoksista (tietoperusteisuus, taidot ja etiikka). Lisäksi tarkastellaan robottilukutaitoa ja sen eri ulottuvuuksia.
lapinamk_rgb 250.pngUlapland_RGB_vaaka 1.png
Ajankohtaista
22.3.2024 Robotiikka työkaveriksi sosiaali- ja terveydenhuoltoon

Tervetuloa mukaan ajankohtaiseen HyTe tek intressiryhmän ja Arctic RoboWelfare hankkeen yhteiseen webinaariin!

Milloin? 22.3. klo 9-10:15

Missä? Teams

Mitä? Lataa ohjelma tästä HyTe tek_SoTeRobotiikka.pdf

Robotiikkaan meidät johdattaa sote robotiikan pioneeri, tulevaisuuden ennakoija ja tekoälyn asiantuntija Cristina Andersson, Develor Productions Oy:sta.

 

Ilmoittautumista ei vaadita, liity tästä

24.4.2024 Sote ja digitalisaatio – yhteistyöllä sykettä kehittämiseen ja innovaatiotoimintaan

Tapahtumassa avataan kokonaiskuvaa sotedigitalisaatioon liittyvästä kehittämisen nykytilasta kansainvälisesti, kansallisesti sekä Lapin hyvinvointialueella. 

Monialainen Lapin ammattikorkeakoulu haluaa osallistua omalta osaltaan näihin talkoisiin. Korkeatasoiset ja kattavat kehittämisympäristöt, on mahdollista valjastaa nykyistä vahvemmin sotedigi kehitystyöhön ja työelämän hyödynnettäväksi.

Tervetuloa tähän maksuttomaan tilaisuuteen mukaan - innostumaan ja verkottumaan !

Voit osallistua joko paikan päällä Rovaniemellä tai verkossa (Teams).

Katso koko ohjelma.

Aika: 24.4.2024 12:00–16:00

Tapahtumapaikka: Borealis-sali / Borealis auditorium

Postiosoite: Lapin ammattikorkeakoulu / Lapland University of Applied Sciences / Jokiväylä 11 B

Postinumero ja kaupunki: 96300 Rovaniemi

Tapahtuman järjestäjä:Lapin AMK 

Tapahtuman hinta:maksuton 

Yhteyshenkilö: Terhi Holappa terhi.holappa@lapinamk.fi

Ilmoittaudu mukaan täyttämällä tämä lomake.

Info

 • Hankeaika 1.9.2023 – 31.5.2026 

  Rahoitus:
  Lapin liitto, Euroopan aluekehitysrahasto EAKR,

  Uudistuva ja osaava Suomi 2021-2027

   

  Kokonaiskustannukset 762 702 €

  EU-tuki 610 161 €

   

  Toteuttajaorganisaatiot:

  Lapin AMK

  Lapin yliopisto

   

  Lisätietoja:

  Elina Kerätär

  Projektipäällikkö (Lapin AMK)

  elina.keratar@lapinamk.fi

  +358406104639