kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Yrityksille ja yhteisöille / Tutkimus, kehitys ja innovaatiot / Hankkeet Kemi-Tornio / Päättyneet 2007

Kuvankäsittely-, kuvanmuodostus- ja multienergiamenetelmät tulevaisuuden kustannustehokkaassa röntgenläpivalaisuteknologiassa (MEM-X)

Röntgenläpivalaisuteknologian (röntgenkonenäkö) soveltaminen teollisuuteen on kasvamassa. Tarvetta teknologialle on useilla teollisuuden toimialoilla (mm. energiateollisuus, metalliteollisuus, elintarviketeollisuus, turvatekniikan teollisuus). Yleensä röntgenläpivalaisua teollisuudessa käytetään tiettyjen kohteiden tunnistamiseen liikkuvasta tuote- tai massavirrasta. Tutkimus, osaaminen ja komponenttitoimittajat tai laitevalmistajat ovat tällä hetkellä niukka resurssi Suomessa, kun näkökulmana ovat liikkuvien kohteiden teollisuuden läpivalaisukohteet.

Tässä hankkeessa tutkitaan ja kehitetään röntgenläpivalaisuteknologiaa teollisuuden sovelluskohteisiin. Tavoitteena on, että kehitettävä teknologia tulee soveltumaan liikkuvien kohteiden kustannustehokkaaseen läpivalaisuun teollisissa ympäristöolosuhteissa. Tutkimus keskittyy myös perinteisen yhden säteilyenergian ja läpivalaisuprojektion lisäksi multienergiamenetelmien ja kahden tai kolmen läpivalaisuprojektion hyödyntämiseen röntgenläpivalaisuteknologiassa.

Tämän tutkimuksen tuloksena syntyy kustannustehokasta röntgenläpivalaisuteknologiaa, joka hyödyntää multienergiamenetelmiä, ja joita voidaan soveltaa sellaisiin teollisuuden sovelluskohteisiin, joita ei voida ratkaista muutoin kun ”näkemällä” kohteen sisään.

Tutkimuksen kesto on 15 kuukautta ja budjetti 216 000 euroa. Tutkimus toteutetaan pääosin Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun optisen mittaustekniikan laboratoriossa 1.10.2006 – 31.12.2007. Tutkimuksen rahoitus muodostuu Tekesin ja mukana olevien yritysten rahoituksesta. Tekesin rahoitusosuus sisältää Euroopan unionin Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahaa.