Työkaluja sote-alan ammattilaisen ergonomiaan ja potilaan voimavaralähtöiseen avustamiseen
Kinestetiikka on voimavaralähtöinen toimintamalli, joka tarjoaa ymmärryksen ihmisen toiminnoista sekä liikkeen ja liikkumisen merkityksestä näiden toimintojen suorittamiselle, itsehallinnalle, oppimiselle ja terveydelle.
Koulutus antaa konkreettisia työkaluja hoito- ja terapiatyötä tekeville ammattilaisille oman kehon ergonomiseen käyttöön sekä potilaiden voimavaralähtöiseen avustamiseen.
Kinestetiikan hyötyjä hoito- ja terapiatyössä ovat mm. työntekijän ergonomian paraneminen sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksien ehkäisy ja vähentäminen, avustustilanteiden ja siirtymisten keveneminen, hoitajan/avustajan fyysisen ja psyykkisen kuormittavuuden väheneminen sekä potilaan toimintakyvyn ylläpitäminen ja edistäminen.
Kohderyhmä
Kurssi on suunnattu sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattilaisille, kuten lähihoitajille, sairaanhoitajille, terveydenhoitajille, fysioterapeuteille, toimintaterapeuteille, sosionomeille, geronomeille – kenelle tahansa hoito- tai terapiatyötä tekevälle, joka avustaa potilaita siirtymistilanteissa ja päivittäisissä toiminnoissa.
Sisältö
Kurssilla tarkastellaan ihmisen toimintoja liikkeen ja liikkumisen näkökulmasta harjoittelemalla erilaisia avustustilanteita ryhmissä. Lähtökohtana toimii omat käytännön avustustilanteet ja haasteet.
Kurssilla työstetään kinestetiikan kuutta käsitettä ja niiden merkitystä konkreettisiin käytännön tilanteisiin oman kehonkokemuksen ja parityöskentelyn kautta.
- Liikkumista ja toimintoja tukeva ympäristö: fyysinen, sosiaalinen ja asenneympäristö
- Vuorovaikutus: aistien merkitys informaation vastaanottamiselle ja ymmärtämiselle, läsnäolo, liikkeen elementit, vuorovaikutustavat
- Toiminnallinen anatomia: ihmiskehon rakenne ja ominaisuudet sekä niiden merkitys liikkumiselle
- Ihmisen liikkuminen: suoraviivainen ja kiertyvä liike
- Voima: vetäminen, työntäminen ja kitka
- Ihmisen toiminnot: perusasennot, siirtymisen avustaminen, ihmisen perustoiminnot
Toteutus
Kurssi sisältää yhteensä neljä (2 + 2) lähiopetuspäivää. Lähiopetuspäivien välissä osallistujat harjoittelevat oppimaansa omassa työympäristössään. Osallistujille tarjotaan kurssimateriaalit oppimisen tueksi.
Lähiopetuspäivät (Lapin AMK, Jokiväylä 11):
1. jakso: 14.-15.9.2022
2. jakso: 3.-4.11.2022
Hinta
Koulutuksen hinta on 450 € (+alv 24%) / hlö.
Paikka
Lapin ammattikorkeakoulu
Pohjoinen hyvinvointi ja palvelut / Tulevaisuuden terveyspalvelut
Jokiväylä 11, 96300 Rovaniemi
Ilmoittautuminen
Mukaan kurssille pääsee 20 henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen alkaa 4.4.2022 ja päättyy 14.8.2022. Ilmoittautuminen tapahtuu sähköisellä lomakkeella TÄSTÄ LINKISTÄ. |