kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Yrityksille ja yhteisöille / Julkaisut

 

Ideoita ja ohjeita luontotyötoiminnan järjestämiseen - PoLut-hankkeessa kehitettyjä ohjattuja työtoimintakokeiluja

  Laura Jokela, Marja Uusitalo, Kalle Santala, Leena Välimaa (toim.)
  Hyvinvointi ja kulttuuri 11/2019 • 13s. • Sähköinen 
  ISBN 978-952-316-312-6 (pdf)
  Hinta: Ilmainen
  Julkaisu pdf-tiedostona
   
  PoLut – Pohjoinen luonto maahanmuuttajien kotoutumisessa (2017-2019) on Euroopan sosiaalirahaston tukema hanke, joka edistää Lappiin tulleiden maahanmuuttajien kaksisuuntaista kotoutumista ja osallisuutta luonnon avulla.

Hankkeessa kerätyt kokemukset ja tutkimukset osoittavat, että luontolähtöinen toiminta luo ympäristön kulttuurien väliseen kohtaamiseen ja integraation syventämiseen. Samalla maahanmuuttajat hyötyvät luonnon hyvinvointi- ja terveysvaikutuksista.

Näissä luontotyötoiminnan opaskorteissa esitellään hankkeessa kehitettyjä ohjauksellisia, yhteisöllisiä ja kokemuksellisia luontoon ja luontoammatteihin liittyviä työtoimintakokeiluja maahanmuuttajaryhmille. Ohjattujen työtoimintakokeilujen tarkoituksena on tutustuttaa eri kulttuuritaustaisia maahanmuuttajia luontoon liittyviin ammatteihin ja toimintaympäristöihin. Ohjatut työtoimintakokeilut luovat myös yrityksille, yhdistyksille, järjestöille ja työnantajille mahdollisuuden kohdata maahanmuuttajia; he saavat tietoa maahanmuuttajien osaamisesta, kulttuurista ja vahvuuksista – kaksisuuntainen kotoutuminen vahvistuu.

Yhteisöllisyyttä ja osallisuutta tukevissa ohjatuissa luontolähtöisissä ohjatuissa työtoimintakokeiluissa hyödynnetään luonnon sosiaalisia, fyysisiä ja psyykkisiä hyvinvointi- ja terveyshyötyjä ja osallistamisen voimauttavia vaikutuksia.