kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Yrityksille ja yhteisöille / Julkaisut / Yhteiskunta

 

Aika, arvot ja identiteetti – Itseohjautuminen ja tutkiva oppiminen 2020-luvun kestävän kehityksen näyttämöllä

  Voitto Kuosmanen
  Opetus ja oppiminen 3/2020 • 66 s. • Nidottu, Sähköinen 
  ISBN 978-952-316-365-2 (nid.) • ISBN 978-952-316-366-9 (pdf)
  Hinta: Ilmainen
  Julkaisu pdf-tiedostona
   
  Ihminen on ”heitetty” maailmaan oppimaan, tutkimaan, kasvamaan ja kehittymään. Jo pieni lapsi katselee uteliaana maailmaa sen ilmiöitä ja ihmisiä. Hän esittää kysymyksiä, joihin hän etsii aktiivisesti vastauksia. Hän haluaa tietää ja ymmärtää. Hän haluaa päästä oman elämänsä ohjaksiin. Ihmisessä on sisäänrakennettuna halu tehdä valintoja ja ottaa vastuu valinnoistaan: tulla itseohjautuvaksi.

Kulttuurin muutos on tullut viime vuosikymmeninä suotuisammaksi sille, että ihminen voisi toteuttaa perusluontoaan. Autoritaarisuus ja holhous ovat vähentyneet. Ihmisen ääntä halutaan kuulla. Hän saa osallistua monin tavoin elämänkaarensa aikana itseään koskevaan päätöksentekoon parhaan asiantuntijan roolissa. Myös palvelujen ja yhteiskunnan kehittämisessä ihmisellä on aktiivinen osallisen rooli.

2020-luvulla ihmiskunta suuntaa ajatukset ja toimet kestävän kehityksen -tielle. Kestävän kehityksen tiellä ei kukaan käskystä kulje. Kestävä kehitys tarvitsee toteuttajiksi tietoisia, itseohjautuvia ja tutkivia toimijoita. Kirjoittaja ehdottaakin, että oikeus itseohjautumiseen ja tutkivaan oppimiseen asetettaisiin ihmisoikeudeksi.

Kirjoittaja asettaa monin tavoin jännitteisen 2020-luvun kulttuurin näyttämöksi ja haastaa kenet tahansa kasvamaan, oppimaan ja tutkimaan saattajan keskusteluun aidon itseohjautumisen ja tutkivan oppimisen merkityksestä ihmisen hyvän sekä ihmiskunnan ja luonnon hyvän toteutumisessa.

Painettu julkaisu ilmestyy joulukuun 2020 alkupuolella.