kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Yrityksille ja yhteisöille / Julkaisut / Tekniikka ja teollisuus

 

INOX CORRO™ elektrolyyttisesti kiillotetun ruostumattoman teräksen korroosionkestävyys

  Raimo Ruoppa & Matti Haapakoski
  Tekniikka ja teollisuus 13/2020 • 23 s. • Nidottu, Sähköinen 
  ISBN 978-952-316-358-4 (nid.) • 978-952-316-359-1 (pdf)
  Hinta: Ilmainen
  Julkaisu pdf-tiedostona
   
  Lapin ammattikorkeakoulu oli mukana Meripohjola – uudistuva metalli- ja konepajateollisuus -hankkeessa, joka toteutettiin vuosina 2015–2018. Hankkeen päätavoitteena oli edistää metalli- ja konepajateollisuuden ja siihen kytkeytyvien pk-yritysten uudistumista, kilpailukyvyn kasvua ja kansainvälistymistä Meripohjolan alueella mm. lisäämällä erikoisterästen käyttöä ja kehittämällä niiden mahdollistamaa uudenlaista tuoteajattelua pk-yrityksissä. Eräs mukana olleista yrityksistä oli INOX Finland Oy, joka käsittelee ruostumattomasta teräksestä valmistettuja tuotteita.

INOX CORRO™ Elektrolyyttinen kiillotus on sähkökemiallinen pinnan viimeistelyprosessi, jossa materiaalia poistetaan ioni ionilta metallin pinnasta. Tutkimuksessa oli tavoitteena selvittää erilaisilla parametreilla kiillotettuja EN 1.4404 teräksestä valmistettujen näytteiden ominaisuuksia ja korroosionkestävyyttä. Terästen pinnan koostumusprofiilia tutkittiin GD-OES analyyseilla. Terästen korroosionkestävyyttä tutkittiin olosuhdekaappitesteillä sekä määrittämällä ns. kriittinen pistekorroosionmuodostumislämpötila CPT-kokeilla.

Tulosten perusteella INOX CORROTM elektrolyyttisesti kiillotetun kappaleen kriittinen pistekorroosionmuodostumislämpötila eli CPT-arvo nousi parhaimmillaan 5-10°C:lla verrattuna perusaineen vastaavaan. Kaikissa elektrolyyttisesti kiillotetuissa pinnoissa havaittiin kromin rikastumista, jolloin laskennallinen pistekorroosionkestävyys, eli PRE-arvo nousi jopa 20 %. Myös teräksen pinnankarheus aleni käsittelyn vaikutuksesta, jolla nähdään myös myönteisiä vaikutuksia ilmastokorroosionkeston kannalta.