kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Yrityksille ja yhteisöille / Julkaisut / Tekniikka ja teollisuus
Tutkimus ruostumattomien terästen särmättävyydestä sekä konenäön soveltamisesta loppuraportin kansikuva
 

Tutkimus ruostumattomien terästen särmättävyydestä sekä konenäön soveltamisesta – Loppuraportti

  Rauno Toppila & Jukka Joutsenvaara
  Tekniikka ja teollisuus 25/2014 • s. • Sähköinen 
  ISBN 978-952-316-052-1 (pdf)
  Hinta: Ilmainen
  Julkaisu pdf-tiedostona
   
  Jalosärmä-projektin motiivina oli austeniittisten ruostumattomien terästen korkea hinta, joka johtuu lähinnä nikkelin korkeasta hinnasta. Heräsi globaali tarve etsiä korvaavia teräksiä, jotka olisivat kustannustehokkaampia ja joiden hinta pysyisi stabiilimpana seosaineiden hintakehityksestä riippumatta. Ratkaisuksi löydettiin ferriittiset ruostumattomat teräkset, joihin nikkeliä ei ole seostettu lainkaan.

Ferriittisten ruostumattomien teräksien osuus on noin 20–25% ruostumattoman teräksen kokonaiskulutuksesta. Käyttö on kuitenkin keskittynyt harvoihin sovelluksiin (pesukoneen rummut, tiskialtaat, autojen pakoputkistot) ja teräs­lajeja on ollut vähän (AISI 430, 444, 409, EN 1,4003). Tämän vuoksi niiden käyttö austeniittisia lajeja korvaavina teräksinä on ollut vähäistä. Lisäksi niiden käytettävyydestä, särmättävyyden ja muovattavuuden osalta, oli vain vähän tietoa saatavilla. Projektin tarkoituksena oli perehtyä muun muassa konepajakäytettävyyden varmentamiseen, levittää alkuvaiheen tietoa osallistuja­yrityksille ja lopuksi koota kaikkien saataville tietopaketit tutkimuskohteista.

Lisäksi Outokummun strateginen päätös ferriittisten laatujen kehittämisestä ja valmistamisesta loi tarpeen erityisesti soveltavalle tutkimukselle, jonka olennainen osa tulisi olemaan ferriittisten laatujen käytettävyyden testaus todellisissa särmätyissä tuotteissa.

Jalosärmä-projekti toteutettiin 1.9.2007–30.6.2010. Rahoittajina toimivat TEKES ja EAKR. Projektiin osallistui seitsemän pk-yritystä Kemi-Tornion ja Oulun alueelta, yksi yritys Joensuusta ja yksi Vaasasta. Projektin työpanoksesta vastasivat ammattikorkeakoulun materiaalin käytettävyyden ja optisen mittaustekniikan tutkijat.