kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Yrityksille ja yhteisöille / Julkaisut / Liiketoiminta ja yrittäjyys

 

Luonnontuotteista metsänomistajille - Luonnontuotteet ja metsä

  Seija Niemi & Marjut Turtiainen
  Matkailu, ruoka ja luonto 3/2019 • 68 s. •  
  ISBN 978-952-316-282-2 (pdf)
  Hinta: Ilmainen
  Julkaisu pdf-tiedostona
   
  Luonnontuotteista metsänomistajille. Luonnontuotteilla tarkoitetaan luonnossa kasvavia, puoliviljeltyjä ja joskus myös viljeltyjä luonnonmarjoja, -sieniä ja -kasveja sekä ns. erikoisluonnontuotteita kuten mahlaa, pihkaa, pettua, pakuria ja männynkuorta. Luonnontuotteita on hyödynnetty Suomessa perinteisesti jo pitkään ja niiden käyttö on lisääntynyt viime vuosien aikana. Ihmiset ovat entistä kiinnostuneempia terveellisestä, ekologisesta ja läheltä saatavasta puhtaasta ruoasta sekä raaka-aineista. Luonnontuotealan raaka-aineista suuri osa on peräisin metsistä. Metsänomistaja voi hyödyntää metsästä saatavia raaka-aineita oman käytön lisäksi myös myymällä raaka-aineita yrityksille joko oman talteenoton tai ns. keruuoikeuksien vuokrauksen kautta. Suunnitelmallinen raaka-aineen talteenotto edellyttää pitkäjänteistä metsien käytön suunnittelua.

Luonnontuotteista metsänomistajille -julkaisu kertoo luonnontuotteista sekä niiden tuottamisesta ja sisältää luonnontuotekortit seuraavista luonnontuotteista: mustikan-, katajan- ja suopursun versot, koivun- ja hillanlehdet, kuusen- ja männynkerkät, pakuri, pihka, mahla, männynkuori ja siirtokuntta, marjoista hilla, puolukka ja mustikka, sienistä herkkutatit, rouskut sekä Lapissa harvoin kaupallisessa määrin esiintyvät kelta- ja suppilovahvero sekä palleroporonjäkälä.

Luonnontuotteet ja metsä-julkaisusarja on tuotettu Uusia tuotteita metsästä-hankkeessa lisäämään metsätoimijoiden tietoa luonnontuotteista, niiden huomioimisesta osana metsäsuunnittelua sekä luonnontuotteiden tuottamisesta. Julkaisut on suunnattu metsäalan toimijoille sekä myös oppimateriaaliksi metsäalan opiskelijoille, mutta myös kaikille luonnontuotteista ja metsästä kiinnostuneille.

Julkaisusarjan muut julkaisut ovat Luonnontuotteet metsäsuunnittelussa ja Luonnontuotteista lisäarvoa metsätilalle.