kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Yrityksille ja yhteisöille / Julkaisut / Hyvinvointi ja kulttuuri

 

E-hyvinvointipalveluiden nykytila ja tulevaisuus Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kunnissa - ”…ne antaa kuitenkin enemmän mahdollisuuksia…”

  Hanne Lappi
  Hyvinvointi ja kulttuuri 22/2018 • 110 s. • Sähköinen 
  ISBN 978-952-316-270-9 (pdf)
  Hinta: Ilmainen
  Julkaisu pdf-tiedostona
   
  Tämä julkaisu on esimerkki, millä tavoin opinnäytetyössä voi realisoitua samanaikaisesti sosionomi ylempi (AMK) -koulutuksen AMK-kohtainen profiili kohderyhmäspesifisti osana korkeakoulutuksen duaalimallin akateemisen ja ammatillisen pilarin yhteistyössä toteuttamaa erillisrahoitteista TKI-hanketta. Lapissa sosionomi (ylempi AMK) -tutkintokoulutuksen profiilina on ollut sosiaalialan kansalais- ja aluelähtöinen kehittäminen jo jatkotutkintokokeiluvaiheesta lähtien vuodesta 2003 alkaen.

Hanne Lapin opinnäytetyön tulosten mukaan merkittävä kansalaisten huolenaihe tulevaisuudessa tulee olemaan hyvinvointipalveluista erityisesti sosiaali- ja terveyspalvelut. Sote-uudistus luo epävarmuutta Lapin harvaan asutulla maaseudulla, jossa pitkät etäisyydet sekä saamelaisulottuvuus luovat reunaehtoja palveluiden saatavuuden ja saavutettavuuden turvaamiseksi. Suomenkieliset e-hyvinvointipalvelut kehittyvät jatkuvasti ja niiden käyttö lisääntyy myös kuntalaisten keskuudessa. Sen sijaan saamenkieliset e-hyvinvointipalvelut ovat vielä ottamassa ensiaskelia. Digitalisaation luomat mahdollisuudet parantavat e-hyvinvointipalveluiden saatavuutta ja saavutettavuutta tulevaisuudessa, mikäli kuuluvuushaasteisiin pystytään vastaamaan. Luonnon kaunis Lapin harvaan asuttu maaseutu on monien haasteiden edessä tulevaisuudessa, jotta kuntalaisten yhdenvertaiset ja kokonaisvaltaiset hyvinvoinnin ylläpitämisen ja kehittymisen edellytykset toteutuvat.