Hyödynnä tekoälyä vastuullisesti
Tekoälysovellukset ihmisen apuna
Generatiiviset tekoälyt toimivat ihmisten apuna muun muassa tekstin, kuvien, taiteen, ohjelmakoodien, videoiden ja äänen tuottamisessa. Tekoälysovellukset ovat kehittyneet jo siinä määrin korkealle tasolle, että lopputuloksia on vaikea erottaa ihmisen tuotoksista. Työelämän organisaatiot kokeilevat ja suunnittelevat tulevaisuuden tekoälyn hyödyntämistä samaan aikaan oppilaitosten kanssa, joten käytännöt eivät ole vielä vakiintuneet. Tästä syystä ohjeistukset ovat suuntaa antavia. Tulevaisuudessa vastaavia sovelluksia ja malleja tulee lisää ja niiden toiminnallisuudet kehittyvät edelleen. Haluamme kuitenkin rohkaista opiskelijoitamme ja henkilökuntaa niiden hyödyntämiseen. Tämän vuoksi tekoälysovelluksien ja -mallien olemassaolo on tärkeää huomioida opetuksessa ja tutkimuksessa.
Luovien tekoälysovellusten ja suurten kielimallien olemassaolo on positiivinen ilmiö. Lapin ammattikorkeakoulu rohkaisee koko yhteisöään, opiskelijoita, opettajia ja henkilökuntaa, hyödyntämään tekoälyä monipuolisesti. Tekoälyn viisas hyödyntäminen valmistaa sinua tämän päivän ja tulevaisuuden yhteiskuntaan ja työelämään.
Tekoälyn viisas käyttö tukee oppimista
Tekoäly tuo uusia mahdollisuuksia tuottaa sisältöjä. Tekoälyllä tuotetut sisällöt toimivat hyvinä lähtökohtina, vaikka tiedon alkuperä ja luotettavuus on epäselvä. Koska tekoälyn tuoma sisältö on suodattamatonta, tulee tekoälyyn perustuvia sovelluksia käyttää hallitusti maalaisjärkeä apuna käyttäen. Käyttäessäsi tekoälyä ole aina kriittinen sen tuottamaa lopputulosta kohtaan! Käytä tekoälyä ikään kuin apulaisena tai kaverina ideointiin, mutta anna lopputuloksessa näkyä oma sisällön muotoilusi ja osaamisesi. Muokkaa tekoälyn tuottamia materiaaleja toteuttamaan lopullinen visiosi unohtamatta lähdekriittisyyttä sekä mainintaa tekoälyn hyödyntämisestä.
Vastuullinen tekoälyn käyttö pähkinänkuoressa
Generatiivisia tekoälysovelluksia ja suuria kielimalleja saa oletuksena käyttää opiskelussa. Tekoälyn tarkemman käytön ja sen rajoitukset päättää opintojakson vastuuopettaja. Huomioithan, että opettajasi voi myös rajoittaa tekoälyn käyttöä tilanteissa, joissa tekoälyn käyttö ei edistäisi oppimistasi tai sen arvioidaan haittaavan osaamistavoitteiden saavuttamista. Opettajan tulee antaa kielto ja perusteet kirjallisesti.
Yhdenvertaisuuden vuoksi opettaja ei voi edellyttää, että käytät maksullista tekoälyä. Jos olet epävarma, että voitko käyttää tekoälyä oppimisen tukena, on hyvä, että varmistat asian etukäteen opettajalta. Jos puolestaan käytät tekoälyä, muista mainita siitä kirjallisesti lopullisessa tuotoksessa.
Jos käytät luovaa tekoälyä apuna arvioitavissa tuotoksissa, tulee sinun aina ilmoittaa kirjallisesti, mitä tekoälyä olet käyttänyt ja millä tavoin. Tekoälyä ei merkitä lähdeluetteloon, vaan siitä mainitaan tuotoksessa kirjallisesti. Tämä koskee kaikkia opintoja, myös opinnäytetyötä.
Tekoäly tuottaa sitä, mitä se on opetettu tuottamaan. Tuotokset voivat olla virheellisiä ja vinoutuneita riippuen aineistosta, jolla se on opetettu ja palvelun hyödyntämistä algoritmeista. Tekoäly ei ole vastuussa tekstistä tai muusta luovasta sisällöstä tekijänä, vaan käytännössä sinä vastaat tuottamastasi sisällöstä. Mikäli tekoäly ilmaisee tuotoksissaan lähteitä, herätä välittömästi lähdekriittisyytesi ja varmista lähteiden viittaavuus ja oikeellisuus. Muistathan oman vastuusi oppimistuotoksissa. Ne eivät saa aiheuttaa tiedon osalta minkäänlaisia vääristymiä tai vinoutumia esimerkiksi yhteistyökumppaneillemme ja työelämäverkoillemme.
Generatiivisten tekoälyjen käyttäminen kypsyysnäytteen kirjoittamiseen ei ole sallittua. Jos käytät luovaa tekoälyä sellaisella opintojaksolla tai sellaisessa tehtävässä, jossa tekoälyn hyödyntäminen on etukäteen kielletty, toimintasi katsotaan vilpiksi ja käsitellään samoin periaattein kuin muut vilppitapaukset. Samaa koskee tilanteita, joissa et raportoi käyttäneesi luovan tekoälysovelluksen kielimallia.
Tekoälylle ei tule antaa henkilötietoja. Noudata ammattikorkeakoulun tietosuoja- ja tietoturvakäytäntöjä.
Kehitä osaamistasi
Yhdeksi merkittävimmäksi työelämän osaamistarpeeksi on tunnistettu digitaalinen kompetenssi, jota edellytetään niin opiskelussa, työssä kuin jokaisen kansalaisen arjessa. Tekoälyn hyödyntäminen lukeutuu yhä suuremmassa määrin osaksi digitaalista osaamista.
Avoimella ja rakentavan kriittisellä suhtautumisella pärjää pitkälle uusien asioiden kanssa. Ole utelias, kokeile käytännössä ja osallistu keskusteluun rohkeasti kanssaopiskelijoiden, opettajien ja työelämän edustajien kanssa. Anna myös palautetta tekoälyn käytöstä.
Tekoäly on erinomainen oppimisen työkalu. Sinun tehtäväsi on hyödyntää sitä työkaluna ja pitää ohjakset käsissä sen vastuullisen käytön suhteen!
Mihin tekoälylinjaukset perustuvat?
ARENEn suositukset tekoälyn hyödyntämisestä ammattikorkeakouluille
LapinAMKin eettiset ohjeet
Lisäksi tekoälyn käyttöä opetuksessa ja oppimisessa säätelevät Euroopan komission verkkosivuilta löytyvät eettiset linjaukset.
Lapin ammattikorkeakoulun linjaukset tekoälyn käytöstä on valmisteltu monialaisessa työryhmässä huomioiden henkilöstön ja opiskelijakunnan kommentit ja hyväksytty ammattikorkeakoulun johtoryhmässä 15.6.2023. Linjauksia täsmennetään tarvittaessa tekoälyn sääntelyn ja teknologisen kehi-tyksen edistyessä.